TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop Açıklaması - Son Dakika
Güncel

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop Açıklaması

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop Açıklaması

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Cumhurbaşkanının meclisi feshi konusu yalan. En fazla 2 dönem yapabilir, ondan sonra seçilecek meclis eski cumhurbaşkanını Yüce Divana gönderebilir.

11.04.2017 14:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Cumhurbaşkanının meclisi feshi konusu yalan. En fazla 2 dönem yapabilir, ondan sonra seçilecek meclis eski cumhurbaşkanını Yüce Divana gönderebilir. Zaman aşımı işlemiyor bu durumda." dedi.

Tarım-Orman Çalışanları Birliği Sendikasının İşyeri Temsilcileri Eğitim ve İstişare Toplantısı'na katılan Şentop, 16 Nisan'ın Türkiye tarihi bakımından en önemli bir karar tarihi olduğunu anlattı.

Şentop, "Hükümeti meclisten gelene bağlı olmaktan çıkarıyoruz. Halka bağlıyoruz. Hem meclisi hem hükümeti seçeceğiz. Güvenoyuna ihtiyacı yok, gensoru da yok, direkt halk seçiyor, böylelikle bu eski mekanizmayı söküyoruz." dedi.

Eyalet sistemi tartışmalarına da değinen Şentop, "123. madde diyor ki; kamu tüzel kişilik kanunla ve kanunun verdiği yetki ile kurulabilir. Şimdi değiştirdik. 'Kanunla veya Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulur' diye. 126. maddede yazıyor, Türkiye'nin idari yapısı il olarak belirlenmiş. İlleri içine alan bir yapı yok Türkiye'de. Bu tür düzenlemeler kanunla olmaz, anayasayla olur. Konunun bir kenarından tutuyorlar." diye konuştu.

Yapılacak olanın hükümet sistemi değişikliği olduğunu vurgulayan Şentop, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanlığı sisteminde güvenoyu ve gensoru olmaz, çünkü hükümeti direkt millet seçiyor. Mevcut sistemde bakanlar milletvekillerinden oluşuyor. Yeni sistemde bakanlar milletvekili değil. Bu hükümet sistemi farklılığından ortaya çıkan müessese farklılıklarıdır. Arabaya benzetirsek bu sistemi, manuel sistemle çalışan arabaya alışmışlar, otomatik vitesle çalışan sisteme binince 'debriyaj niye yok?' diyorlar. Dolayısıyla sistem farklılığı sebebiyle 'gensoru ve güvenoyu niye yok?' diye abuk sabuk sorular ortaya çıkabiliyor."

Var olan sistemde başbakan ve cumhurbaşkanının ortak kullandığı görevleri cumhurbaşkanına verdiklerini aktaran Şentop, "Böyle olunca muhalefet 'tek kişi, tek adam' diyor. Zaten mevcut sistemde son sözü 2 kişi söylüyor, Bu da kargaşa çıkarıyor, bu iki başlılığı teke indiriyoruz. Dünyadaki başkanlık ve yarı başkanlık sistemleri bu yüzden başarılı." dedi.

Yüce Divan

Cumhurbaşkanının Yüce Divana gönderilmesi için salt çoğunluğun önemli olduğunu, dünyanın her yerinde başkanların Yüce Divana sevki için 3'te 2 çoğunluk arandığını belirten Şentop, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanının meclisi feshi konusu yalan. En fazla 2 dönem yapabilir, ondan sonra seçilecek meclis, eski cumhurbaşkanını Yüce Divana gönderebilir. Zaman aşımı işlemiyor bu durumda. Anayasayı yarım okuyorlar. 'Cumhurbaşkanı tek başına istediği gibi olağanüstü hal ilan eder, iş adamının mal varlığına el koyar' gibi saçma sapan ifadeler söylüyorlar. Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri başlık olarak sıralanmış ve diğer maddelerde de nasıl yürürlüğe gireceği açıklanmış. Mesela savaş ilanı yetkisi Meclistedir ancak Meclis tatildeyken kendisi karar verebilir ve Meclisi toplantıya çağırır. Olağanüstü hal yetkisi de Meclise aittir. Referandum yetkisi de Meclis onayına bağlıdır. Bütün çarpıtmaların cevabı var bizde. 'Cumhurbaşkanı kendi seçtiği anayasa mahkemesi önünde nasıl yargılanacak?' diyorlar. Anayasa Mahkemesi üyelerinin görev süresi 12 yıl, cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl. Cumhurbaşkanının bu üyeleri görevden alma yetkisi yok. Değiştirme yetkisi yok. Üyelik boşalırsa atama yapabilir, bu da cumhurbaşkanının kontenjanıdır. Bundan sonra Anayasa Mahkemesinde asker üye olmayacak. Şu anki sistemde 2 asker üye var. Cumhurbaşkanının 5 yıllık görev süresinde Anayasa Mahkemesine 3 üye seçme hakkı var. İkisini de zaten görev süresinin son yılında seçiyor. Bir cumhurbaşkanının mahkemeyi şekillendireceği ifadesi sahtekarlıktır. "

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Rizeli Çay Üreticileri, Açıklanacak Fiyatın 20 Liradan Az Olmamasını İstiyor
    13:32 Rizeli Çay Üreticileri, Açıklanacak Fiyatın 20 Liradan Az Olmamasını İstiyor

    Rize başta olmak üzere Artvin, Trabzon ve Giresun illerinde yaş çay üreticileri, hükümetin açıklayacağı fiyatın en az 25 lira olmasını talep ediyor. Üreticiler, özel sektörün kendilerini mağdur ettiğini ve devletin desteklerini halka vermesi gerektiğini belirtiyor.

  • Siemens, Liderlik Kadrosunu Uzatıyor
    13:31 Siemens, Liderlik Kadrosunu Uzatıyor

    Siemens Denetim Kurulu, Başkan ve CEO Roland Busch'un sözleşmesini 2025'e kadar uzatma kararı aldı. Ayrıca, Yönetim Kurulu üyesi Cedrik Neike'nin görev süresi de 2025'e kadar uzatılacak.

  • Karabük'te Hububat ve Sebze Tarımı
    13:28 Karabük'te Hububat ve Sebze Tarımı

    Karabük'te tarım faaliyetleri kapsamında 195 bin dekar alana hububat, 65 bin dekar alana yem bitkisi ekimi gerçekleştirildi. Ayrıca, Araç, Soğanlı ve Eskipazar çayları boyunca oluşan vadi tabanlarında sebze tarımı da yapılmaktadır. Karabük'te toplamda 370 bin dekar alanda tarım yapılmakta olup, ayrıca silajlık mısır ve çeltik ekimi de yapılmaktadır.

  • Burdur'da Ruhsatsız Silah Operasyonu: 3 Şüpheliye Adli İşlem
    13:26 Burdur'da Ruhsatsız Silah Operasyonu: 3 Şüpheliye Adli İşlem

    Burdur İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, H.T., A.T. ve O.T. isimli şahısların evlerinde yapılan aramalarda ruhsatsız tabanca, tüfek ve mühimmat ele geçirildi. 3 şüpheli hakkında kanuna muhalefet suçundan adli işlem yapıldı.

  • Muğla'da meydana gelen trafik kazasında 1 kişi yaralandı
    13:26 Muğla'da meydana gelen trafik kazasında 1 kişi yaralandı

    Muğla'nın Menteşe ilçesinde Aylin Karaca kavşağında meydana gelen trafik kazasında, motosiklet sürücüsü yaralandı. Kazayı gören vatandaşların ihbarı üzerine sağlık ve polis ekipleri olay yerine sevk edildi. Motosiklet sürücüsü, kendi imkanlarıyla Menteşe Devlet Hastanesi'ne giderek tedavi altına alındı. Hayati tehlikesi bulunmayan sürücünün durumu iyi.

  • Çin Büyükelçisi, ÇOMÜ Rektörünü ziyaret etti
    13:26 Çin Büyükelçisi, ÇOMÜ Rektörünü ziyaret etti

    Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin ve beraberindeki heyet, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu'nu ziyaret etti. Ziyarette ortak projeler, değişim programları, Ar-Ge çalışmaları ve Çin dili ve kültürüne ilişkin çalışmalar ele alındı.

  • Afyonkarahisar'da jandarma tarafından dron destekli denetim yapıldı
    13:25 Afyonkarahisar'da jandarma tarafından dron destekli denetim yapıldı

    Afyonkarahisar'da Bolvadin İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler tarafından yapılan dron destekli denetimde, 932 kişinin Genel Bilgi Taraması (GBT) üzerinden kimlik sorgulamaları gerçekleştirildi. Denetimde sürücülerin kural ihlali yapmadığı ve herhangi bir cezai işlem uygulanmadığı belirtilirken, denetimlerin devam edeceği açıklandı.

  • Ağrı'da eğitim gören öğrenciler, Hatay'daki depremzedelere yardım gönderdi
    13:25 Ağrı'da eğitim gören öğrenciler, Hatay'daki depremzedelere yardım gönderdi

    Ağrı'da eğitim gören öğrenciler, 6 Şubat depreminden etkilenen Hatay'daki öğrencilere 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle binlerce oyuncak, kitap ve hediyeler gönderdi.


Advertisement