TBMM Başkanı Çiçek, Tataristan'da - Son Dakika
Güncel

TBMM Başkanı Çiçek, Tataristan'da

KAZAN (AA) – TBMM Başkanı Cemil Çiçek, son dönemde gelişen Türkiye-Rusya ilişkilerine dair, "Soğuk Savaş dönemini hatırladığımızda, 'gün gelecek, Türkiye-Rusya ilişkileri böyle olacak, biz gelip Kazan'da konuşacağız' diye tahayyül etmek mümkün değildi" dedi.

16.04.2015 18:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KAZAN (AA) – TBMM Başkanı Cemil Çiçek, son dönemde gelişen Türkiye-Rusya ilişkilerine dair, "Soğuk Savaş dönemini hatırladığımızda, 'gün gelecek, Türkiye-Rusya ilişkileri böyle olacak, biz gelip Kazan'da konuşacağız' diye tahayyül etmek mümkün değildi" dedi.

Tataristan temasları kapsamında Kazan Federal Üniversitesi'ni ziyaret eden Çiçek, öğrenci ve akademisyenlerle biraraya geldi.

Çiçek, burada yaptığı konuşmada, gerek Rusya gerekse dünya çapında pek çok kıymetli bilim insanı, edebiyatçı ve siyasetçi yetiştiren Rusya Federasyonu'nun ikinci en eski yükseköğretim kurumunda hitap etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Üniversitenin bünyesinden dünyaca ünlü edebiyatçı Lev Tolstoy başta olmak üzere birçok önemli şahsiyetin yetiştiğini vurgulayan Çiçek, "Öyle anlıyoruz ki buranın köklü bir geleneği var ve bundan sonra da başka alanlarda insanlığa hizmet edecek insanlar buradan yetişmiş olacaktır. Bu geleneğin bozulmamasını temenni ediyorum" diye konuştu.

Türkiye ile Rusya arasında ilişkilerin ulaştığı seviyeye ilişkin bilgi veren Çiçek, iki ülke arasında ticaret hacminin 40 milyar dolar olması arzu edilse de ekonomik kriz nedeniyle 31 milyar dolarda kaldığını ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılında karşılıklı ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Çiçek, "Aslında bu hedef hayali değildir. Bu hedef erişilebilir, ulaşılabilir. Bütün mesele karşılıklı güven tesis ederek ilişkileri daha hızlı, daha köklü sürdürebilmektir" ifadelerini kullandı.

Cemil Çiçek, iki ülke halkının artık vizesiz seyahat edebildiğini ve her yıl milyonlarca Rus konuğu Türkiye'de ağırladıklarını dile getirdi.

Türkiye ve Rusya'nın siyasi zeminde sürekli temas ve diyalog halinde olduğunu vurgulayan Çiçek, şunları söyledi:

"Üstelik bu görüşmeler üst düzey olarak ifade edeceğimiz stratejik önemi olan görüşmeler ve ilişkilerdir. Bunu periyodik ve karşılıklı olarak sürdürüyoruz. Daha kısa bir süre evvel sayın Putin Türkiye'deydi. Biz şimdi bu ziyareti gerçekleştiriyoruz. Arkasından üst düzey işbirliği konseyinin toplantısı yapılacak ve bildiğim kadarıyla bu toplantı Kazan'da, burada yapılacak. Bunların hepsi memnuniyet verici gelişmelerdir. 20 yıl evvelini, 30 yıl evvelini hele hele Soğuk Savaş dönemini hatırladığımızda, 'gün gelecek, Türkiye-Rusya ilişkileri böyle olacak, biz gelip Kazan'da konuşacağız' diye tahayyül etmek mümkün değildi. Bunlar sevindirici ve memnuniyet verici hususlardır. Ancak bir kısmını ifade edebildiğim bu tablonun en önemli unsurlarından birini kardeş Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti ile işbirliğimiz teşkil ediyor."

"Kazan'ın, Türkiye-Rusya ilişkilerinde çok özel bir yeri var" -

TBMM Başkanı Çiçek, Türkiye-Rusya Federasyonu ilişkilerinde Kazan'ın çok özel bir yeri olduğunun altını çizdi. "Gönlümüzde, kalbimizde, tarihimizde, kültürümüzde çok ayrıcalıklı özel bir yeri var. İki ülkenin ilişkilerinin gelişmesi bakımından bu da diğer faktörlere ilaveten önemli bir faktör" diyen Çiçek, Türkiye-Rusya ilişkilerine paralel olarak Ankara ile Kazan'ın işbirliğinin de son 20-25 yılda büyük bir gelişme kaydettiğini, iktisadi ve ticari alanda olumlu sonuçlar alındığını söyledi.

Çiçek, "Türkiye, Tataristan'daki en büyük yabancı yatırımcı ülke oldu. Fabrikalar açıldı ve karşılıklı ziyaretler arttı. Biz Türkiye olarak Tataristan'a Türkiye'nin önde gelen yatırımcı firmaların, müteşebbislerin yatırım yapmasını her vesileyle teşvik ediyoruz. Çünkü burada yatırım yapmak onlar için de daha cazip hale geldi. Türk Hava Yolları'nın buraya sefer sayılarını artırması, buraya sefere başlaması da ilişkiler açısından başka olumlu gelişme" değerlendirmesinde bulundu.

Tarihsel köklerin, dil ve kültür ortaklığının ikili ilişkilere güç verdiğini kaydeden Çiçek, 19. yüzyılın sonunda ve 20. yüzyılın başında İstanbul ve Kazan arasındaki etkileşimin ve iletişimin çok yoğun ve çeşitli olduğunu anlattı. Bu dönemde İstanbul'daki aydınların Kazan'da yayımlanan gazete ve kitapları takip ettiklerini belirten Çicek, Tatar mütefekkirlerin de İstanbul'da ders aldığını, ders verdiğini, bilgi ve tecrübe değişiminde bulunduklarını hatırlattı. Çiçek, Cumhuriyet Dönemi'nde de Tatar bilim, sanat, kültür ve siyaset insanlarının Türkiye'ye katkıda bulunduklarına dikkati çekti.

"Son 25 yılda atılan adımlara rağmen dedelerimizin bilim ve kültür dünyasında yakaladıkları ilişki ve işbirliği yoğunluğuna erişebilmiş değiliz" diyen Çiçek, ulaşım ve iletişim imkanlarının geldiği seviyeye dikkati çekerek, ilişkilerin geçmişin seviyesine süratle çıkması için ortak çabaya ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Çiçek, Kazan Federal Üniversitesi'nin Türkiye'deki üniversitelerle kurduğu ilişkinin önemine dikkati çekerek, üniversitenin yurt dışında Türk dilinin en iyi öğretildiği üniversiteler arasında yer aldığını, güçlü bir şarkiyat ve Türkoloji geleneğine sahip olduğunu ifade etti.

Üniversitede halihazırda 100'ü aşkın öğrencinin Türkçe öğrenmesinin kendilerini memnun ettiğini söyleyen Çiçek, rektör ve üniversite yönetimine teşekkür etti.

Çiçek, 2013'te üniversite bünyesinde kurulan Kazan-Yunus Emre Türkiye Araştırmaları Merkezi'ne verilen desteği hatırlatarak, plan aşamasındaki Türk Kültür Merkezi projesinin kendilerini sevindirdiğini belirtti.

Üniversitede eğitim gören Türk öğrencilere sağlanan imkanlar konusunda da üniversite yönetimine teşekkür eden Çiçek, bu öğrencileri, Türkiye-Rusya ve Türkiye-Tataristan ilişkilerinin geleceği olarak gördüklerini ifade etti.

Çiçek üniversite programı kapsamında beraberindeki heyetle birlikte Kazan Federal Üniversite Müzesi'ni gezerek, üniversitenin tarihi hakkında bilgi aldı. Üniversitenin konferans salonunda öğrenci ve akademisyenlerle sohbet eden Çiçek, Türkoloji bölümünde okuyan öğrencilerin Türkçe sorularını yanıtladı. Çiçek daha sonra Kazan Kremlin'ine gelerek Kul Şerif Camisi ve Blagoveşensk Katedrali'ni gezdi.

Meclis Başkanı Çiçek, Tataristan temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ile ikili ve heyetler arası görüşmelerde bulunacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TBMM Başkanı Çiçek, Tataristan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement