TBMM Başkanı Şahin'in Açıklaması - Son Dakika
Güncel

TBMM Başkanı Şahin'in Açıklaması

Şahin, Ülke TV'nin canlı yayınına katıldı, soruları yanıtladı.

07.06.2011 09:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Bir siyasi partinin kapatılacağı, hükümetin düşeceği 'işte size yeni oluşum içinde görev verilecek', yani bir silahlı kuvvetler mensubu, bir kuvvet komutanı böyle bir şeyin içine girebilir mi?" dedi.

Şahin, Ülke TV'nin canlı yayınına katıldı, soruları yanıtladı.

Zaman zaman sözlerine itibar edebilecekleri bazı kişilerden haberler geldiğini, TBMM'ye gittiğinde siyasetle fazla ilgisi olmayan birisinin, "Sayın Bakanım bir dakika size bir şey söyleyeceğim" dediğini anlatan Şahin, şunları söyledi:

"(Çok ciddi ihtilal hazırlığı varmış, sizlerin haberi var mı? Hatta Başbakanın yurt dışına gidip dönmemesini önerenler varmış) dedi. Bunlar Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde oluyor. Fazla inanmak istemiyorum, ama 'acaba' diye de değerlendiriyorum. Birilerinin korku salmak için yaptığını düşünüyordum. Erkan Mumcu, Mehmet Ağar parlamentoda 2 grup kurdu. Cumhurbaşkanlığı seçiminde milletvekillerini meclise sokmadılar. Tabi bir takım duyumlar alıyorduk. Kim kime ne demiş, kim ne vaat etmiş de bunlar oluyor, doğrusu bilgi sahibi değilim. Bazı gerçekler su yüzüne çıkıyor, yakın tarihte neler olmuş öğreniyoruz. Bunlar, gelecekte bu sorunların yaşanmaması için önemli ve değerli bilgilerdir. Şimdi böyle bir şey olabilir mi? Bir siyasi partinin kapatılacağı, hükümetin düşeceği

'işte size yeni oluşum içinde görev verilecek', yani bir silahlı kuvvetler mensubu, bir kuvvet komutanı böyle bir şeyin içine girebilir mi? Bunun görevi yurt savunması ile sınırlıdır, Başbakanın emrindedir. 'Böyle bir şey yapılır mı' diye insanın düşünesi geliyor. Bu ülkenin geçmiş tarihinde '60 ihtilali, 71 muhtırası, 80 ihtilali, 28 Şubat süreci olmasa böyle bir şey olmaz' falan derdiniz, ama bunlar maalesef yaşanmış. Bu çalışmaları yapanlarla da yasal sınırlar içinde çalıştık. Artık hiç kimse ve kurum böyle şeyleri aklından geçirmemelidir. Halkımız demokrasiyi özümsemiştir. "

- TSK'NIN İNTERNET SİTESİNDEKİ BİLDİRİSİ-

Türkiye'nin dünyada kendi içine kapanmış ülke değil, AB ile müzakere sürecinde bir Türkiye olduğunu belirten TBMM Başkanı Şahin, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla kolay kolay geçmişte olduğu gibi müdahaleler sonucu parlamentoların kapatılıp Başbakanların, Bakanların bir takım adalara götürüldüğü ülke olamaz artık. Netice vermeyeceği için, içimde büyük kaygı yoktu. Ama milletin iradesini, hukukunu korumalıydık. Bu emanete birileri el uzatmak istiyordu. Nasıl korurduk? İşte o bildiri bu korumanın bir bildirisidir. Ben Milli Güvenlik Kurulu üyesiydim. Adalet Bakanı olarak da üyesi oldum. 3 Genel Kurmay Başkanı ve bir çok komutanla çalıştık. İsimleri geçen komutanlarla arkadaşlık derecesinde irtibat kuran birisiydim. Şimdi şaşırıyorum "Allah Allah" diyorum. Şener Eruygur ile çok kısa dönem çalıştık. Onunla ilgili anım var, ama burada söylemek istemiyorum. Bir takım gerilimler yaşandı.

Bildiri Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) sitesinin arşivinde duruyor, dursun ibreti alem için. Ben şimdi araştırıyorum, Erkan Mumcu'nun bu vaatlere nasıl kandığını. Mumcu benim çok eski arkadaşımdır, nasıl böyle tezgaha inandı anlamış değilim. Bizden birisi de inandı bunlara, Abdüllatif Şener bey. Eski arkadaşımız, partimizin kurucusudur. Abdüllatif bey birileri tarafından nasıl ikna edilmişse edilmiş, 'bu iktidar gidecek AK Parti kapatılacak', kendisine de herhalde bir takım makamlar açılacak, Cumhurbaşkanlığı vaadinde falan bulunulmuş. Ben Abdüllatif beyin bizden kopmasının, daha sonra parti kurması, kurmak zorunda olmasının o süreçte yeni oluşumun olacağı ve kendisinin de önemli göreve geleceği konusunda ikna edilmiş. Bu konuda tanıklarım da var. "

İstemediği iktidarları uzaklaştırmak için TSK'nın birtakım unsurlarının bu işlerin içinde yer aldığını vurgulayan Şahin, "Bu TSK'yı oldukça yıpratmıştır. Bu sonuçlardan TSK mensuplarının dersler çıkartması gerekir. Yasalar içinde görev yapmalarının tek çıkar yol olduğunu ve milletin seçtiklerinin bu ülkeyi yöneteceğini, kurum mensuplarının da parlamentodakilerin emrinde olduğunu kafasına yerleştirecek, gerçek demokrasi budur. Bu noktada önemli mesafe aldık. Halkımızın kararlığı da bunda etkili olmuştur" diye konuştu.

- KARABÜK

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TBMM Başkanı Şahin'in Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement