İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yılında Birinci Meclis'te anma töreni - Son Dakika
Genel

İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yılında Birinci Meclis'te anma töreni

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, "Esir olmadan, köle olmadan, hür ve bağımsız yaşayabilmek için düşmana karşı koyabilme gücünde olmak şart olduğuna göre bu güç nereden, nasıl temin edilecekti!

12.03.2021 23:23  Güncelleme: 01:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, "Esir olmadan, köle olmadan, hür ve bağımsız yaşayabilmek için düşmana karşı koyabilme gücünde olmak şart olduğuna göre bu güç nereden, nasıl temin edilecekti! Akif, 'toplu vurdukça sineler onu top sindiremez' diyerek milli birliğin düşman toplarından bile daha büyük bir güç olduğu müjdesini aşılıyordu" dedi.

İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yıl dönümü dolayısıyla Birinci Meclis binasında anma töreni gerçekleştirildi. Törene TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ankara Valisi Vasip Şahin, TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Mehmet Akif Ersoy'un torunu Selma Argon, milletvekilleri ve diğer yetkililer katıldı. Tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Daha sonra Bursa Devlet Tiyatrosu tarafından 'Mehmet Akif' adlı oyun sergilendi.

TBMM Başkanı Şentop yaptığı konuşmada, yüz yıl önce Mehmet Akif Ersoy'un toplumu kaybetmek üzere olduğu 'milliyet' bilincine çağırdığını ve mikro ırkçılığa, bölgeciliğe, bölücülüğe karşı uyardığını belirterek, "Esir olmadan, köle olmadan, hür ve bağımsız yaşayabilmek için düşmana karşı koyabilme gücünde olmak şart olduğuna göre bu güç nereden, nasıl temin edilecekti. Akif, 'toplu vurdukça sineler onu top sindiremez' diyerek milli birliğin düşman toplarından bile daha büyük bir güç olduğu müjdesini aşılıyordu. Yüz yıldan beri Akif hakkında onlarca kitap, binlerce yazı yazıldı, sayısız dergi özel sayı çıkardı, yakın dostu Süleyman Nazif'ten Orhan Okay'a, Nazım Hikmet'ten Cemil Meriç'e kadar nice kıymetli insan Akif'i hep saygıyla anıp takdir ettiler. Çünkü Cemil Meriç'in de ifade ettiği gibi Akif, zekası, sezişi ve imanıyla her namuslu insanın yol arkadaşı ve düşünce tarihimizin kilometre taşlarından biriydi" dedi.

Şentop şöyle konuştu:

" İstanbul'daki Meclis-i Mebusan, 16 Mart 1920 günü işgal güçlerinin silahlı saldırısına uğrayınca iki gün sonra 18 Mart'ta Meclis'in daha güvenli bir yerde çalışmalarını sürdürmesi kararı alınmış ve sadece 40 gün sonra 23 Nisan 1920'de Ankara'da coşkulu bir törenle yeniden açılmıştır. Milletvekilleri, işgal güçlerinin saldırı ve engellemelerini de aşarak Ankara'ya ulaşmak için yollara düşmüşlerdi. 'Sebilürreşad' dergisini Ankara'da çıkarması için Mustafa Kemal Paşa tarafından Ali Şükrü Bey aracılığıyla davet edilen Mehmet Akif de bir gün gecikmeyle, 24 Nisan günü Ankara'ya ulaşabilmişti. Savaş yöneten Gazi Meclis'te Biga ve Burdur mebusu olarak görev almış, Anadolu'yu görevli olarak dolaşıp milli mücadele ruhunu canlı tutmuş ve en önemlisi yeni devletimizin adeta kurucu metni olarak kahraman ordumuza ithafen İstiklal Marşı'nı yazmıştır."

Şentop, 2021 yılının Bilge Tonyukuk Anıtı'nın dikilişinin de bin 300'üncü yılı olduğunu belirterek, "Orhun Anıtları'nın özeti gibi olan ve Bilge Kağan'ın bizzat yazdığı 'Türk Oğuz Beyleri, millet, işitin! Üstte mavi gök çökmese, altta kara yer delinmese senin ilini, töreni kim bozabilir' cümlesindeki sesleniş, İstiklal Marşımızda 'Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak' biçiminde ifadesini bulmuştur. Yine 2021 yılı, Türkiye'nin önerisiyle UNESCO tarafından Selçuklu dönemi Türk aydınlarından üç büyük şahsiyet için anma yılı ilan edilmiştir. 2021 yılı, büyük Türk şairi Yunus Emre'nin vefatının 700'üncü, Ahmet Yesevi müritlerinden hünkar Hacı Bektaş Veli'nin vefatının 750'inci ve Türk esnaf teşkilatlanmasının kurucu öncüsü Ahi Evran'ın da doğumunun 850'inci yıldönümüdür. Bu yıl vesilesiyle Ahi Evran, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre ve Mehmet Akif'le ilgili olarak yapılacak kıymetli çalışmalar, Cumhuriyetin ilanının 100'üncü yılına yaklaşırken, onu nice yüzyıllara taşıma azim ve kararlılığımızın da bir yansıması olacaktır. 2021 yılı için bir diğer anma ve kutlama konusu da Sultan Alparslan komutasındaki Türk ordusunun 1071'de kazandığı Büyük Malazgirt Zaferi'nin 950'inci yıldönümü oluşudur" ifadelerini kullandı. - ANKARA

İstiklal Marşı\'nın kabulünün 100. yılında Birinci Meclis\'te anma töreni
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yılında Birinci Meclis'te anma töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • UEDAŞ, Ramazan Bayramı boyunca kesintisiz enerji sağlamak için 7/24 mesaide olacak
    08 Nis UEDAŞ, Ramazan Bayramı boyunca kesintisiz enerji sağlamak için 7/24 mesaide olacak

    Güney Marmara'da elektrik dağıtım hizmeti veren UEDAŞ, bayram boyunca 303 ekip ve 105 araçla bölgede görev yapacak. SCADA sistemiyle ölçüm, izleme ve kumanda faaliyetleri kontrol edilecek. Saha ekipleri kesintileri engellemek ve enerji sürekliliğini sağlamak için çalışacak.

  • Elazığ'da Ramazan Bayramı öncesi oto kiralama işletmeleri doluluğu yakalayamadı
    08 Nis Elazığ'da Ramazan Bayramı öncesi oto kiralama işletmeleri doluluğu yakalayamadı

    Elazığ'da Ramazan Bayramı öncesi oto kiralama işletmeleri istedikleri doluluğu bulamadı. Geçtiğimiz yıllara oranla rezervasyonlar yüzde 20 düşüş gösterdi. İşletme sahipleri bayrama 2-3 gün kala umutlu olduklarını belirtti.

  • BAE, Çin-ASEAN Fuarı'na Özel Ortak Ülke Olarak Katılacak
    08 Nis BAE, Çin-ASEAN Fuarı'na Özel Ortak Ülke Olarak Katılacak

    Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), bu yılki Çin-ASEAN Fuarı'na (CAEXPO) Özel Ortak Ülke olarak katılacağını duyurdu. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi bir ülke olan BAE, fuarda kendi ulusal pavyonunu da kuracak. Bu yıl, Çin ile BAE arasında diplomatik ilişkilerin 40. yıldönümü kutlanıyor. CAEXPO'nun düzenlendiği Guangxi bölgesi, Çin'in dışa açılımı ve ASEAN ülkeleriyle işbirliği için önemli bir merkez konumunda bulunuyor.

  • Meral Akşener: Kurultayda genel başkanlık için aday olmayacağım
    08 Nis Meral Akşener: Kurultayda genel başkanlık için aday olmayacağım

    Seçimde beklediği sonucu elde edemeyen İYİ Parti'de Genel Başkanı Meral Akşener, 27 Nisan'da yapılacak seçimli olağanüstü genel kurultayda aday olmayacağını açıkladı.

  • TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: Bayramlar esnaf için özel günlerdir
    08 Nis TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: Bayramlar esnaf için özel günlerdir

    TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ramazan Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda bayramların esnaf için sadece ticari bir fırsat olmadığını, aynı zamanda toplumsal ve kültürel öneme sahip özel günler olduğunu belirtti. Palandöken, esnaf ve sanatkarlara bol ve bereketli işler, artan kazançlar diledi ve tüm Müslümanların Ramazan Bayramı'nı kutladı.

  • Kayseri'de 20 Hırsızlık Olayı Aydınlatıldı, 118 Kişi Yakalandı
    08 Nis Kayseri'de 20 Hırsızlık Olayı Aydınlatıldı, 118 Kişi Yakalandı

    Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda son bir haftada 20 faili meçhul hırsızlık olayı aydınlatıldı ve çeşitli suçlardan aranan 118 kişi yakalandı. Çalışmalar sonucunda çok sayıda silah, mermi ve çalıntı araç ele geçirildi. Ayrıca kumar oynatan iş yerlerine ve kumar oynayanlara da adli işlem yapıldı. İl Emniyet Müdürlüğü, halkın can ve mal güvenliği için çalışmaların kararlılıkla devam edeceğini belirtti.

  • Kayseri'de Kaçakçılık ve Organize Suç Operasyonunda 27 Kişi Yakalandı
    08 Nis Kayseri'de Kaçakçılık ve Organize Suç Operasyonunda 27 Kişi Yakalandı

    Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, son bir haftada 27 kişi yakalandı. Operasyonlar sonucunda 240 adet kol saati, 18 adet güneş gözlüğü ve 1 adet sahte çek ele geçirildi. Yakalanan kişilere gerekli yasal işlemler yapıldı. İl Emniyet Müdürlüğü, halkın huzur ve güvenliğini sağlamak için suç organizasyonlarına karşı mücadelesini sürdüreceğini açıkladı.

  • Kayseri'de Narkotik Operasyonları: 30 Operasyon Gerçekleştirildi, 65 Kişi Hakkında İşlem Yapıldı
    08 Nis Kayseri'de Narkotik Operasyonları: 30 Operasyon Gerçekleştirildi, 65 Kişi Hakkında İşlem Yapıldı

    Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri son bir haftada 30 operasyon düzenledi ve 65 kişi hakkında işlem yapıldı. Operasyonlarda uyuşturucu maddeler, silahlar ve diğer suç unsurları ele geçirildi. İl Emniyet Müdürlüğü, halkın huzur ve güvenliğini sağlamak için mücadelenin devam edeceğini belirtti.

  • Silopi'de seçim kavgası: 7 kişi yaralandı
    08 Nis Silopi'de seçim kavgası: 7 kişi yaralandı

    Şırnak'ın Silopi ilçesinde yapılan seçimlerde kazanan ve kaybeden aileler arasında çıkan kavgada 7 kişi yaralandı. Kavga taşlı ve sopalı bir şekilde gerçekleşti.

  • İstanbul serbest piyasada dolar ve euro haftanın ilk gününe yükselişle başladı
    08 Nis İstanbul serbest piyasada dolar ve euro haftanın ilk gününe yükselişle başladı

    İstanbul serbest piyasada dolar 32,0040 liradan, avro 34,6830 liradan haftaya başladı. Doların satış fiyatı 31,9480 liradan 32,0040 liraya yükseldi. Avronun satış fiyatı ise 34,5710 liradan 34,6830 liraya yükseldi.

  • Google Arama Uygulaması Tasarımında Değişiklikler Yapıyor
    08 Nis Google Arama Uygulaması Tasarımında Değişiklikler Yapıyor

    Google, Android uygulamasının tasarımında değişikliklere gitmeye hazırlanıyor. Şirket, arama sırasında alt gezinme çubuğu dahil olmak üzere yeni tasarımlar üzerinde çalışmalarını hızlandırıyor. Google uygulamasının son test sürümünde, arama çubuğunun alt gezinme çubuğunun bir parçası olacağı ortaya çıktı. Bu değişiklikler, Android için arama ve gezinmeyi daha rahat hale getirecek gibi görünüyor.

  • Android cihazlarda bulunan Circle to Search özelliği çözülemeyen bir soruna sahip
    08 Nis Android cihazlarda bulunan Circle to Search özelliği çözülemeyen bir soruna sahip

    Android cihazlarda bulunan Circle to Search özelliği, bildirim çubuğunda çalışmamakta ve metinleri kopyala-yapıştır yöntemiyle eklemeye izin vermemektedir. Bu sorunun çözümü için ilerleyen güncellemeler beklenmektedir.


Advertisement