TBMM'de 'Amasra Maden Faciası Raporu' Görüşülüyor. - Son Dakika
Güncel

TBMM'de 'Amasra Maden Faciası Raporu' Görüşülüyor.

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Amasra’da 43 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin komisyon raporunun görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu'nda, "Timsah gözyaşları döktüğünüz 43 madencimize, bir Suudi kral kadar değer verip yas bile ilan etmediniz siz. Yeter yani, gerçekten yeter. Yarattığınız adaletsizliğe boyun eğmeyeceğiz, Amasra’nın siyasi hesabını biz soracağız. Çünkü insan hayatına saray pencerelerinden bakmayacak kadar insanlığımız var bizim. Çünkü aynı hatalarla başka sonuç beklemeyecek kadar da aklımız var. Çünkü tedbirsizlikten hayatını kaybetmiş madenci ailelerine ‘Bunlar yine olacak’ demeyecek kadar halkımızın aklına saygımız, milletimize de sevgimiz var bizim" dedi.

06.04.2023 19:00  Güncelleme: 19:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Amasra'da 43 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin komisyon raporunun görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu'nda, "Timsah gözyaşları döktüğünüz 43 madencimize, bir Suudi kral kadar değer verip yas bile ilan etmediniz siz. Yeter yani, gerçekten yeter. Yarattığınız adaletsizliğe boyun eğmeyeceğiz, Amasra'nın siyasi hesabını biz soracağız. Çünkü insan hayatına saray pencerelerinden bakmayacak kadar insanlığımız var bizim. Çünkü aynı hatalarla başka sonuç beklemeyecek kadar da aklımız var. Çünkü tedbirsizlikten hayatını kaybetmiş madenci ailelerine 'Bunlar yine olacak' demeyecek kadar halkımızın aklına saygımız, milletimize de sevgimiz var bizim" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda bugün, Bartın Amasra'da Meydana Gelen Maden Kazasının Tüm Yönleriyle Araştırılması ve Tedbirlerin Belirlenmesi İçin Kurulan Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı rapor görüşülüyor.

"NE BİR İSTİFA VAR NE BİR GÖREVDEN ALMA. SANKİ HİÇBİR ŞEY OLMAMIŞ GİBİ MAKAMLARINDA HAYATLARINA DEVAM ETTİLER"

Rapor üzerine söz alan CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, "Komisyona, muhalefetin tüm itirazlarına ve ısrarlarına rağmen, Soma faciası döneminin Enerji Bakanı olan kişi atandı. Yetmedi, facianın ardından başı önünde hesap vermesi gereken Enerji Bakanı da Çalışma Bakanı da resmi dilekçeyle başvurmamıza rağmen komisyona teşrif dahi etmedi. Bu sırada, devam eden yargı sürecinde bilirkişi ön inceleme raporu dedi ki 'TTK Genel Müdürlüğü ve bakanlık denetçileri kusurludur'. Ama ne bir istifa var ne bir görevden alma. Sanki hiçbir şey olmamış gibi makamlarında hayatlarına devam ettiler. Savcılık, bilirkişi ön inceleme raporuna rağmen, siyasi kanallara yakınlığı bulunan bakanlık denetçilerinin ve Türkiye Taşkömürü Genel Müdürlüğü yetkililerinin sadece görevi kötüye kullanmaktan yargılanmasını istedi" diye konuştu.

"SOMA'NIN SORUMLULARI, KAYBETTİĞİMİZ HER BİR MADENCİ İÇİN SADECE 8 GÜN HAPİS YATTI, BİLİYOR MUSUNUZ"

Bankoğlu, "Sorumluların yargılanmasını bakanlıklarınız reddetti. Yetmedi, o bakanlar, TTK Genel Müdürlüğü koltuğunda bulunan ve Kozlu faciasının baş sorumlusu olan Kazım Eroğlu'nu sessiz sedasız EYT'den emekli etti. Adalet terazisini şahsi menfaatleriyle bozanlar, kortejlerle Bartın'a gelip kader, fıtrat gibi değerlerin arkasına saklanarak olası kastlarını gizlemeye çalışmıştır, düpedüz bir iş cinayeti olan bu faciayı adeta normalleştirmeye çalışmıştır. O yüzden kimse bize masal anlatmasın. Biz, o masalları en son Soma'da, 2014'te çok dinledik ve Soma'nın sorumluları, kaybettiğimiz her bir madenci için sadece 8 gün hapis yattı, biliyor musunuz? O yüzden insanların size de sizin adaletinize de güveni kalmadı" dedi.

"ATİM'DE ANA HAVALANDIRMA TAM 44 YILLIK YA"

Aysu Bankoğlu, "Bu raporda, müessesedeki personel eksikliği yok, liyakatsizlikleriniz yok. Facianın asıl nedenlerine ilişkin birçok noktaya bu raporda ya hiç değinilmemiş ya da birkaç cümleyle geçiştirilmiş ve birçok değerlendirme eksik ya da hatalıdır. Bakın, müessesede, 4 yıldır modernizasyonu tamamlanmayan bir havalandırma sorunu vardır. ATİM'de ana havalandırma kaç yıllık biliyor musunuz? Tam 44 yıllık ya. Tali havalandırma dört pervaneyle yapılmaya çalışılıyor, ama bu dört pervanenin de bir tanesi facianın gerçekleşmesinden bir gün önceki vardiyada arızalandığı için çalışmıyor. Peki bununla ilgili konular bu raporda var mı? Hayır, yok" eleştirisini yaptı.

"TİMSAH GÖZYAŞLARI DÖKTÜĞÜNÜZ 43 MADENCİMİZE, BİR SUUDİ KRAL KADAR DEĞER VERİP YAS BİLE İLAN ETMEDİNİZ SİZ"

Bankoğlu, "Timsah gözyaşları döktüğünüz 43 madencimize, bir Suudi kral kadar değer verip yas bile ilan etmediniz siz. Yeter yani, gerçekten yeter. Yarattığınız adaletsizliğe boyun eğmeyeceğiz, Amasra'nın siyasi hesabını biz soracağız. Çünkü insan hayatına saray pencerelerinden bakmayacak kadar insanlığımız var bizim. Çünkü aynı hatalarla başka sonuç beklemeyecek kadar da aklımız var. Çünkü tedbirsizlikten hayatını kaybetmiş madenci ailelerine 'Bunlar yine olacak' demeyecek kadar halkımızın aklına saygımız, milletimize de sevgimiz var bizim. İnsanlar öngörüldüğü halde önlenemeyen iş cinayetlerine mahkum edilirken makamımıza yapışıp dev aynasıyla poz vermeyecek kadar da kendimize ve işimize saygımız var. Göreceksiniz, muhalefet şerhimizde belirttiğimiz 66 öneriyi biz hayata geçireceğiz" diye konuştu.

TBMM\'de \'Amasra Maden Faciası Raporu\' Görüşülüyor.
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel TBMM'de 'Amasra Maden Faciası Raporu' Görüşülüyor. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement