TBMM'de, Balıkçılık Sektörünün Sorunlarının Çözümü İçin Araştırma Komisyonu Kurulmasına Karar Verildi. - Son Dakika
Güncel

TBMM'de, Balıkçılık Sektörünün Sorunlarının Çözümü İçin Araştırma Komisyonu Kurulmasına Karar Verildi.

TBMM\'de, Balıkçılık Sektörünün Sorunlarının Çözümü İçin Araştırma Komisyonu Kurulmasına Karar Verildi.

TBMM Genel Kurulu’nda su ürünleri ve balıkçılık sektörünün sorunlarının çözümü için araştırma komisyonu kurulmasına karar verildi. CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, “Kanal İstanbul projesi, başlı başına kanal ihanet projesi gibi, denizlerimizi bilmeden Kanal İstanbul projesini uygulamaya kalkarsak, biz bir sefer daha sınıfta kalırız” dedi.

20.03.2023 17:08  Güncelleme: 17:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda su ürünleri ve balıkçılık sektörünün sorunlarının çözümü için araştırma komisyonu kurulmasına karar verildi. CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, "Kanal İstanbul projesi, başlı başına kanal ihanet projesi gibi, denizlerimizi bilmeden Kanal İstanbul projesini uygulamaya kalkarsak, biz bir sefer daha sınıfta kalırız" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, bugün; siyasi parti gruplarının, su ürünleri ve balıkçılık sektörünün sorunları ile ilgili meclis araştırma önergelerinin birleştirilerek, gündeme alınması önerisi görüşüldü. Genel Kurul'da, araştırma komisyonu kurulmasına karar verildi.

Genel Kurul'da konuşan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, aşırı avcılığın balıkçılığın sürdürülebilirliğini tehlikeye düşürdüğüne dikkat çekerek, "Avlanma kapasitesinin hızla artışı deniz ekosisteminin sağlıklı işleyişini tehdit etmekte, başta somon ve ton balığı olmak üzere birçok deniz balığının popülasyonunun azalmasına hızla neden olmaktadır. Ülkemizde de avcılığın artışında yükseliş olduğu doğrudur ancak belli zamanlarda avcılıkta yaşanan artışların ardından yaşanan kaynaklardaki azalma, bu artışı düşüşe yöneltmektedir. Bu artış ve düşüşler nedeniyle ülkemizde avcılık, balıkçılık dalgalı seyir izlemektedir. Balıkçılığı korumak ve devamlılığı sağlamak adına var olan yasal sınırlamaların ve denetlemelerin etkili, sürekli şekilde uygulandığını söyleyemeyiz. Buralarda eksiklerimiz vardır" diye konuştu.

Örs, balıkçılık sorunlarının giderilmesi için yapılması gerekenleri daha önce de açıkladıklarını anımsatarak, "Her türlü yasa dışı, kayıt dışı ve kural dışı faaliyetlerin önlenmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalı ve uygulamaya konulmalıdır" dedi. Örs, "Gerçek, bilimsel ve köklü bir çözüm için konu tüm boyutları ile ele alınmalı. Çevreyi, denizleri, iç suları gözetmek, doğal dengeyi kötü etkilemeyecek biçim ve düzeyde avcılık yapmak, deniz ürünlerinin dondurma, depolama ve dağıtım süreçlerini sağlıklı ve sürdürebilir olarak yönetmek gerekmektedir. Tüm bu unsurlar birlikte ela alınmalı, devletin gözetim ve denetiminde planlamacı yaklaşımla gerçekleştirilmeli" dedi.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ise balıkçıların sorunları anlatıldığında herkesin endüstriyel balıkçılığın sorunlarını konuştuğunu açıklayarak, "Yani denize daha fazla nasıl saldırabiliriz, bir fetih ruhu ile, trol orduları ile, devasa teknelerle bir ufacık balığın bile denizin dibinden saklanamayacağı, onu görecek sonar aygıtları ile, bir fetih ruhu ile saldırıldığı koşullarda, denizlerin derdi de bitmez, balıkçılığın sorunları da bitmez" diye konuştu.

Turan, endüstriyel balıkçılık teknelerinin sorunun kaynağı olduğunu ifade ederek, yapılması gerekenin küçük ölçekli balıkçılığın korunması olduğunu söyledi.

"ANCAK BİR BAŞLANGIÇ OLUR"

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz de Türkiye'de 26 milyon hektarlık alanda su ürünleri ile ilgilenildiğini kaydederek, "Meclis'in kapanmasına az kaldı, bu araştırma komisyonu kısa sürede toplanıp, sorunlar tespit edilip, çözüm önerileri ile önümüzdeki yasalar içinde 3 madde mi olur, 5 madde mi olur, bir an önce girmesi lazım. Ancak bu bir başlangıç olur. Önümüzdeki süreçte de bu başlangıçla beraber yeni kurulacak Meclis'te bu süreç devam eder" diye konuştu.

Barış Karadeniz; Türkiye'de balıkçılık faaliyetleri için belirlenen yasakların bölgesel olmaması nedeniyle balıkçıların kaçak avcılığa yöneldiğini aktardı. Karadeniz, İstanbul'da oluşan müsilajı hatırlatarak, "Deniz derlerdi ki eskiden, her şeyi yutar. Ama maalesef deniz her şeyi yutmuyor, kusmaya başladı. Balık stoklarımızın azalmasındaki en büyük etken budur. Endüstriyel ve evsel atıklar. Vatandaş fabrikasını kursun diye o denizden alınan suyun tekrar denize verilmesi, kimyasal ve biyolojik arınma sistemleri olmadan deşarj etmesi İstanbul'u bitirdi. İskenderun Körfezini bitirdi, Gürlük Körfezini sıkıntıya soktu. Körfezlerimiz elimizden gitmeye başladı. Sonra ne diyoruz, suçlu balıkçı. Hiç de öyle bir şey yok. Suçlu bizleriz" diye vurguladı.

"KANAL İHANET PROJESİ"

Karadeniz, Kanal İstanbul projesine ilişkin de "Kanal İstanbul projesi, başlı başına kanal ihanet projesi gibi, denizlerimizi bilmeden Kanal İstanbul projesini uygulamaya kalkarsak, biz bir sefer daha sınıfta kalırız" dedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel TBMM'de, Balıkçılık Sektörünün Sorunlarının Çözümü İçin Araştırma Komisyonu Kurulmasına Karar Verildi. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor
    01:53 Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor

    Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayına ilişkin soruşturma işlemlerinin hala devam ettiğini açıkladı. Olayın gerçekleştiği gün yakalanan 3 şüpheli tutuklandı ve suç aletleri ile gasbedilen ziynet eşyaları ele geçirildi. Soruşturma devam ederken, kamuoyuna gelişmeler hakkında bilgi verileceği belirtildi.

  • Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi
    01:40 Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi

    Denizli'nin Tavas ilçesinde 10 gün önce 3 kişinin öldüğü kaza bölgesinde, bugün yeni bir kaza meydana geldi. Otomobil ile kamyonetin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Kaza; Tavas ilçesi Güzelköy Mahallesi Dümberek mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 19 gün önce 4 ölümlü bir kazananın yaşandığı aynı mevkide karşı yönlerden gelen kamyonet ile otomobil çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle kamyonet yola devrilirken, otomobil ise yol kenarındaki yağmur suyu tahliye kanalını da aşarak tarlaya savruldu. Kazada, kamyonet sürücüsü İ.H.M. ile otomobilde bulunan Hakan İ. ve Levent C. yaralandı. Karahisar ve Tavas itfaiye ekipleri tarafından sıkıştıkları araçlardan kurtarılan yaralılar, sağlık ekiplerine teslim edildi. Ambulanslarla hastaneye sevk edilen yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Aynı bölgede 9 Nisan tarihinde meydana gelen kazada, Mehmet Fışkınlı (50) yönetimindeki 20 B 4012 plakalı otomobil ile Yusuf Yusmak (16) idaresindeki plakasız motosiklet ile çarpışmıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Yusuf Yusmak ile motosiklette yolcu konumundaki Yavuz Yumaç (14) ve otomobil sürücüsü Mehmet Fışkınlı yaşamını yitirmişti.

  • Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi
    01:29 Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan M.S., polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. M.S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı
    01:28 İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen yağma ve kasten yaralama olayının şüphelisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan şüpheli üzerinden bir adet pasaport, müştekiye ait kimlik ve 700 TL nakit para ele geçirildi.

  • Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı
    01:27 Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı

    Hatay Emniyet Müdürlüğü, Dörtyol ilçesinde bir iş yerinden çalınan 150 bin TL değerindeki ikinci el malzemelerin şüphelilerini yakaladı. Şüpheliler, adli işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

  • Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
    01:27 Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 23 yıl 9 ay 20 gün hapis cezasıyla aranan şahıs, Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak cezaevine gönderildi. H.E.D. isimli şahıs, hırsızlık suçundan aranıyordu ve gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

  • İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı
    01:26 İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen evden hırsızlık ve motosiklet hırsızlığı olaylarının şüphelileri, emniyet güçleri tarafından yakalandı. İskenderun'da yaşanan 3 ayrı evden hırsızlık olayının şüphelisi A.S.Ç. tutuklanırken, bir motosiklet hırsızlığı olayının şüphelisi İ.T. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı
    01:23 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'de meydana gelen trafik kazasında, B.G. idaresindeki ticari taksi ile H.A'nın kullandığı ambulans çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık çalışanları P.D. ve Ü.A. yaralandı. Yaralılar, hastaneye kaldırıldı.

  • Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu
    01:20 Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinde seyir halindeyken alevlere teslim olan araç kullanılamaz hale geldi. Etimesgut ilçesi Topçu mahallesinde seyir halinde olan bir araç yanmaya başladı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile söndürülen araç kullanılamaz hale geldi. Olayda yaralanan olmadı.

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.


Advertisement