TBMM'de Kürdistan Tartışması - Son Dakika
Politika

TBMM'de Kürdistan Tartışması

TBMM'DE Kürdistan tartışması HDP Şanlıurfa milletvekili Baydemir, iki oturum ceza aldıANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bütçe görüşmeleri sırasında Kürdistan tartışması yaşlandı.

13.12.2017 15:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM'DE Kürdistan tartışması

HDP Şanlıurfa milletvekili Baydemir, iki oturum ceza aldı

ANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bütçe görüşmeleri sırasında Kürdistan tartışması yaşlandı.

TBMM Genel Kurulu'nda 2018 bütçe görüşmeleri devam ediyor. Halkların Demokratik Partisi Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, 'Ama, bizim bir rolümüz var, bir misyonumuz var. Ben Kürt halkının bir evladı olarak, Kürdistandan gelen bir temsilci olarak benim şöyle bir rolüm var' ifadelerini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ve MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Baydemir'e tepki gösterdiler. Muş, şunları kaydetti:

"Şunu özellikle ifade etmek isterim: Burada seçilen, gelen her milletvekili Türkiye Cumhuriyeti devleti sınırları içerisinde seçilip gelmiştir ve milletimizi temsil ederek buraya gelir, başka bir yerden gelmez. Bununla alakalı herkesi buradan uyarıyorum: İç Tüzük'e uygun bir dil kullanmaya davet ediyorum."

Usta ise Baydemir'in çok net bir şekilde hatip aslında 'Kürdistan'dan gelen bir milletvekili" diyerek bir idari bölgeyi işaret ettiğini belirterek, iç tüzükü hatırlattı.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, şöyle konuştu.

"Öncelikle şunu söyleyeyim: Hangi partiden hangi hatip İç Tüzük'ün tanımladığı söz hakkını kullanmak isterse siz verseniz asla rahatsız olmayız, vermeseniz onların söz hakkını sonuna kadar savunuruz. Daha önce şu Genel Kurulda 'Kürdistan' sözcüğünün kullanılmasıyla ilgili yürüyegiden bir tomar tartışma var. Ben de naçizane yirmi bir yıl boyunca coğrafya kürsüsünde akademisyenlik yapmış ve yer adları, coğrafya adları çalışmış bir arkadaşınız olarak söylüyorum. Şimdi, doğal olarak, Parlamentoda farklı grupların aklına 2012 yılının kasım ayında Diyarbakır'da Kantar Kavşağı Meydanı'nda Sayın Erdoğan'ın yapmış olduğu konuşmada sıklıkla kullandığı Kürdistan mevzusuna girmeyeceğim. Kullanabilir. İkincisi: Ama o zaman ana muhalefet ve muhalefet partileri itiraz edince çıkıp kendi grup toplantısında "Kürdistan" sözcüğünün neden kullanılması gerektiğini savunmuştur. Bakın, sadece "Kürdistan"'ı kullanmamış, neden kullanılması gerektiğini aynen coğrafyacıların ve akademisyenlerin daha etraflıca açtığı üzere ne demiştir? Bunun sosyolojik, tarihsel ve coğrafik arka planını açıklamaya çalışmıştır. İsabet buyurmuştur."

Daha sonra Genel kurul ara verdi. Daha sonra HDP Şanlıurfa milletvekili Osman Baydemir savunma yaptı. Baydemir savunmasında, 'Kürdistan' bütünün bir parçası olduğunu belirterek, birbirlerini anlamaya ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım 'karar yeter sayısı' aranmasını istedi. Karar yeter sayısı bulunamadığı için TBMM Başkanvekili Bahçekapılı on dakika ara verdi.

Aradan sonra oylama yapıldı. fakat katip üyeler arasında uyuşmazlık olduğu gerekçesiyle elektronik oylama yapıldı. Yapılan oylamada Baydemir'in iki oturum Genel Kurul çalışmalarına katılmamasına karar verildi.

TBMM\'de Kürdistan Tartışması
Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement