TBMM'de Özel Oturum Ertelendi - Son Dakika
Güncel

TBMM'de Özel Oturum Ertelendi

TBMM Genel Kurulunun, Musul'da yaşanan gelişmelere ilişkin planladığı özel oturum ertelendi.

12.06.2014 15:31  Güncelleme: 15:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nun, Musul'da yaşanan gelişmelere ilişkin planladığı özel oturum ertelendi. AK Parti Grubunun verdiği önerge ile Cuma günü de Genel Kurul'un çalışması planlanırken, CHP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ilişkin verdiği gensoru ve Meclis Soruşturması önergesini, güncel konuların hassasiyeti nedeniyle geri çekti. Musul'a ilişkin özel oturumun bugün ilerleyen saatlerde ya da Cuma günü yapılması planlanıyor.

TBMM Genel Kurulu, Başkan Vekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı. Gündeme geçilmeden 3 milletvekiline gündem dışı söz verildi. İlk söz alan HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, Çalışan Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü nedeniyle konuştu. Çocukların kapitalist üretim sistemi içerisinde sömürüldüğünü ifade eden Aktaş, "Yönetim aygıtının siyasal baskısı nedeniyle yaşanan yerinden edilmeler de en fazla çocukları ve kadınları vurmaktadır. Yerinden edilme sonrası emeğe ilişkin de Türkiye'nin metropollerinde ikinci basamak denilen işlerde çalışan çocuk çalışanların çoğu göçe zorlanmış ailelerin çocuklarıdır. Bu çocuklar hem siyasal kimliklerinden dolayı hem emeklerinden dolayı sömürülmekte hem de parçalanmış aile gerçekliğinin acısını çekmektedir. 12 Haziran Çalışan Çocuklar Günü'nün çocukların emek, kimlik ve cinsel sömürüden çıkması için bir başlangıç olmasını diliyor, başta Hükûmet olmak üzere tüm siyasi partileri ve karar vericileri bu konuda duyarlı olmaya çağırıyorum" dedi.

İstanbul'un Adalar ilçesinin sorunları hakkında söz alan CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer ise şunları söyledi:

"Adalar Belediyesinin genel bütçe gelirlerinden aldığı pay, kış nüfusuna göre belirlenmektedir yani 16 bin kişiye göre pay almaktadır. Bu aldığı ödeneğin yarısı İller Bankası tarafından borcuna kesilmekte, geri kalan yarısı da ancak personel giderlerinin yüzde 10'unu karşılayabilmektedir.İnşaat yasağı nedeniyle Adalar da inşaat ve iskân harçlarından mahrumdur. Emlak vergilerinde elde edilen gelirin ise binalarının yaklaşık üçte 1'i sit olan yani eski eser niteliğinde olan Adalar'da çeşitli muafiyetler nedeniyle emlak vergisi gelirleri de yok denecek kadar azdır.

Adalar'ın sağlık sorunları bugüne kadar çözülememiştir. Bu husus, Adalar'da yaz kış yaşayan, hatta tatil için hafta sonu buralara gelen insanlarda dahi endişe yaratmaktadır. Bu nedenle, 5 ada için ya tam teşekküllü bir hastane yapılmalı yahut da yirmi dört saat hizmet verecek kara ambulansı, deniz ambulansı ve personel desteği sağlanmalıdır. Adalar'ın bir önemli sorunu da ulaşım sorunudur. En pahalı ulaşımın sağlandığı Adalar'da yaz kış yaşayanların beklentilerini karşılayacak tarifeler düzenlenmemiştir. Üstelik vapurlarla sağlanan maliyeti yüksek ulaşım, maliyeti yüksek olduğu gerekçesiyle vapurlara oranla daha az güvenli olan küçük özel yolcu motorlarına bırakılmıştır. Bu motorlar, olumsuz hava şartlarında vatandaşların can güvenliğini tehlikeye düşürmektedir."

Gündem dışı üçüncü son söz alan Berat Kandili nedeniyle Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan konuştu. Beraat Kandili'nin "Her birimizi manevi huzura yükselten hoşgörü ve bereket ayları olan üç ayları idrak ederken mübarek ramazan ayına yaklaşılmasının habercisi" olduğunu ifade eden Özcan, şöyle devam etti:

"İçeride ve dışarıda manevi sevincimizi gölgeleyen gelişmelerin yaşandığı, barış, sevgi ve hoş görüye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan zor bir dönemden geçtiğimiz herkesin malumudur. Maalesef, gerek İslam dünyasında gerek dünyanın geri kalanında savaş, çatışma ve yıkımlara maruz kalan, açlık ve yoksulluğun pençesinde kıvranan hayatlar olduğunu biliyoruz. Bütün bu insani dramlara kayıtsız kalmamız dün olduğu gibi bugün de mümkün değildir. Hem tek tek fertler olarak hem de millet olarak üzerimize sorumluluklar düşmektedir. Şimdi gelin yanı başımızdan başlayarak bu kutlu zaman dilimini ellerimizin, gönüllerimizin uzandığı her yere taşıyalım. Şimdi gelin sevinçlerimizi paylaşalım. Yoksullar, garipler ve mazlumlar gibi, özellikle hatırlamamız gereken insanlığımızı bir kere daha hatırlayalım. Başta Suriye, Mısır, Afganistan ve Filistin olmak üzere, dünya coğrafyasının birçok yerinde çatışmalar, insan hakları ihlalleri ve savaşlar masum sivillerin ölümüne sebep olmaktadır. Bu mübarek kandil gecesi hürmetine, bir kere daha dünya insanlığının gözyaşlarının dinmesini diliyorum."

Ardından AK Parti grubunun bu hafta ve önümüzdeki hafta Genel Kurul'un çalışmasına ilişkin verdiği önergenin görüşülmesine geçildi. Önergelerine ilişkin söz alan Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, ilk olarak CHP, MHP ve HDP'ye yaşanan gelişmeler nedeniyle gösterdikleri anlayış için teşekkür etti. Musul'a ilişkin yapılması planlanan Özel Oturumun bugün planladıklarını ancak, hükümet ve Dışişleri Bakanlığı'nın uyarısıyla ilerleyen saatlere ertelendiğini belirten Canikli, ayrıca CHP'ye de Başbakan Erdoğan hakkında verdikleri gensoru ve Meclis Soruşturması Önergesi'ni geri çektikleri için teşekkür etti.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel TBMM'de Özel Oturum Ertelendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement