TBMM Dışişleri Komisyonu Paris'te - Son Dakika
Güncel

TBMM Dışişleri Komisyonu Paris'te

Fransa'da temaslarını sürdüren TBMM Dışişleri Komisyonu Heyeti, Türk Sivil Toplum Kuruluşları'nın temsilcileriyle bir araya geldi.

03.08.2016 02:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransa'da temaslarını sürdüren TBMM Dışişleri Komisyonu Heyeti, Türk Sivil Toplum Kuruluşları'nın temsilcileriyle bir araya geldi.

Paris Büyükelçilğinde düzenlenen buluşmaya Büyükelçi Hakkı Akil, Paris Başkonsolosu İhsan Emre Kadıoğlu, AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan, Fransa'daki Türk derneklerinin temsilcileri katıldı.

Büyükelçisi Hakkı Akil, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de 15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişiminin Avrupa'da yanlış bir şekilde takdimini önlemek için hükümetin ve muhalefet partilerinin bir dizi girişim başlattığını belirterek, "Bunların başında da muhalefet ve iktidar milletvekillerinden oluşan Dışişleri Komisyonu üyelerinin değişik ülkelere giderek buralarda gerek parlamenterler, gerekse basın yayın organları gerek vatandaşlarımızla toplantılar düzenleyerek yurt dışındaki yanlış algıyı gidermektir." dedi.

Akil, "Senato AB Komisyonu Başkanı Jean Bizet ile bugün yapılan görüşmemizde de Türkiye'deki gelişmelerin yurt dışında bilinçli veya bilinçsiz, veya basın nedeniyle ne kadar yanlış algılandığını ve ne kadar yanlış yorumlandığını görmüş olduk." diye konuştu.

AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt ise parlamenter diplomasiyi harekete geçirmek üzere Fransa'ya geldiklerini belirterek, "Böyle bir darbe girişiminden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne karşı Türkiye'de demokrasinin gelişiminde o gecenin bir milat olarak kabul edileceği fikri üzerinden muhataplarımıza bir şeyler anlatmak istiyoruz." ifadesini kullandı.

İlk günden itibaren batı medyasının yaklaşımının bir "turnusol kağıdı" işlevi gördüğünü vurgulayan Kurt, "Demokratik yollarla işbaşına gelmiş bir yönetimin ve parlamentonun savunulacağını düşünürken Amerika tarafından 'taraflar' ifadesi kullanıldı ve ABD Dışişleri Bakanı 'itidal tavsiye ediyoruz' açıklaması yaptı. 'Tiyatro' diye bir dezenformasyon üzerinden gidildi. Biz gayretimizden ve diğer ülkelerle muhataplığımız geliştirmek noktasında adım atmaktan geri durmayacağız." diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem ise demokrasinin bir uzlaşma rejimi olduğuna işaret ederek, "Demokrasiler uzlaşılan farklı fikirlerin bazı temel meselelerde bir araya gelip tartışıldığı yerlerdir. Hükümetle farklı düşündüğümüz çok fazla nokta var ama aynı düşündüğümüz tek bir şey var. Demokrasi hepimizin vazgeçilmezidir." şeklinde konuştu.

Ancak demokratik bir rejimde eleştiri hakkının kullanabileceğine işaret eden Erdem, "Askeri vesayetin olduğu rejimlerin altında Türkiye'de toplumun bütün kesimleri mağdur olmuştur. Herkes büyük yaralar almıştır. 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde Meclis'te Bekir Bozdağ'ın yaptığı konuşma yayınlanınca darbecilerin bütün motivasyonu bitti. Çünkü darbenin birinci amacı meclisi feshetmektir. Meclis 4 partili bir irade gösterince motivasyon çöktü ve meclisi bombaladılar." ifadelerini kullandı.

AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal da Türkiye'nin Cumhuriyet kurulduğundan bu yana demokrasisine yönelik en büyük saldırıyla karşı karşıya kaldığını belirterek, "Bu darbenin diğer darbelerden farklı yönleri vardır. İlk defa Türk ordusu içerisindeki bir grup, kendi vatandaşına o vatandaşın vergileriyle alınan silahları doğrultarak acımasızca kurşun yağdırmıştır. İlk defa Türkiye Cumhuriyeti tarihinde TBMM bombalanmıştır. MİT, Özel Harekat ve emniyet bombalanmıştır. Bütün bunlardan daha da önemlisi vatandaşlarımız bombalanmış ve kurşunlanmıştır." diye konuştu.

Karal, İslam inancında bir canı öldürenin bütün cihanı öldürmüş gibi sayıldığını hatırlatarak, "Dolayısıyla mezhebi, meşrebi ne olursa olsun bütün canlar bizim için kutsaldır ama bu vahşi örgüt olayı o kadar farklı bir alana taşıdı ki vatandaşımızın üzerine kurşun yağdırırken bile darbeci komutanın ifadesiyle 'Bir taraftan Fetih suresini okuyun ve karşınızdaki it sürüsünü öldürün' diyor." ifadelerini kullandı.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan ise batıda Türkiye'ye yönelik yanlış algıların olduğuna işaret ederek, "İki şeyi algılayamıyorlar, Türk milletinin liderini ve liderinin cesaretini anlayamıyorlar. Bu girişimin bir senaryo olduğunu söylüyor çünkü başka türlü tarif edemiyorlar bunu. Bir anda bir çağrıyla milletin ölümü göze alarak meydanlarda olması, herkesin vatanına, milli iradeye sahip çıkması bizi de çok sevindirdi. Bu olay büyük bir şerdir ama inşallah büyük bir hayır çıkacak sonucunda." şeklinde konuştu.

TBMM Dışişleri Komisyonu Paris\'te
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TBMM Dışişleri Komisyonu Paris'te - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi açıldı
    11:03 Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi açıldı

    Küratörlüğünü Zeynep Öztürk'ün üstlendiği ressam Orhan Umut'un 50 eserinden oluşan 'Gece Görüşü' sergisi, DG Art Gallery & Projects'de açıldı. Sergi, gece temalı resimlerden oluşuyor ve 11 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Eskişehir'de 163 Bin TL Değerinde Hırsızlık Yapan 2 Şüpheli Yakalandı
    11:02 Eskişehir'de 163 Bin TL Değerinde Hırsızlık Yapan 2 Şüpheli Yakalandı

    Eskişehir'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, farklı ilçelerde gerçekleştirilen 3 ayrı hırsızlık olayının şüphelileri olan S.C. ve Z.F. isimli şahıslar yakalanarak adliyeye sevk edildi. Toplam değeri 163 bin TL olan hırsızlık olaylarına ilişkin olarak başlatılan çalışmalarda şüphelilerin kimlik bilgileri tespit edildi.

  • Osmaneli Gençlerbirliği Spor Kulübü Gözlemciye Tepki Gösterdi
    11:01 Osmaneli Gençlerbirliği Spor Kulübü Gözlemciye Tepki Gösterdi

    Bilecik 1. Amatör Lig Play-Off Ligi'nde mücadele eden Osmaneli Gençlerbirliği Spor Kulübü, geçtiğimiz hafta oynanan ve yarıda kalan maçın gözlemcisine ateş püskürerek, 'Gözlemci mi, kabadayı mı belli değil' açıklaması yaptı.


Advertisement