TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, "Kürt çocuklarını terörist eden, gören hiç kimse yok. Kürtlerle terör örgütünü ayırmanız lazım. Orada Kürtlerle bir savaş yok. Tam tersine Kürtlere en büyük zulmü uygulayan PKK terör örgütüyle devletin vermiş olduğu bir mücadele var." dedi.

08.06.2017 20:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, "Kürt çocuklarını terörist eden, gören hiç kimse yok. Kürtlerle terör örgütünü ayırmanız lazım. Orada Kürtlerle bir savaş yok. Tam tersine Kürtlere en büyük zulmü uygulayan PKK terör örgütüyle devletin vermiş olduğu bir mücadele var." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesinin Kuzey Akdenize Dair Ekinin Bölgesel Uygulamasına Yönelik İstanbul Türkiye'de Bölgesel Koordinasyon Birimi Kurulmasına İlişkin Türkiye ile BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi Sekretaryası Arasında Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı görüşüldü.

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşananlara değinerek, "Mesele Kürt olunca, Kürt'ün evi, tarihi olunca, garip bir terörize, kriminalize etme hali, onun kimliğine, diline, inancına saygı duymayan, yok sayan, içleştirerek, inkar ve imha etme temelinde bir siyaset güdülüyor." görüşünü savundu.

Meclis Başkanvekili Aydın, "Kürt çocuklarını terörist eden, gören hiç kimse yok. Kürtlerle terör örgütünü ayırmanız lazım. Orada Kürtlerle bir savaş yok. Tam tersine Kürtlere en büyük zulmü uygulayan PKK terör örgütüyle devletin vermiş olduğu bir mücadele var. Lütfen sözlerinize dikkat edin. İnsanları öldüren terör örgütüne de bir iki laf etmeniz lazım." ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise oturumu yöneten Meclis başkanvekillerinin, Genel Kuruldaki tartışmalara katılmaması gerektiğini söyledi.

Aydın da içtüzüğü bildiğini ve elinden geldiğince anayasa ve içtüzüğe uymaya çalıştığını belirterek, "Ama söz konusu ülke, millet, bayrak, vatan olunca da herhalde bizler de iki çift laf ederiz diye düşünüyorum. Meclis Başkanvekili olarak bizlerin de bir kanaati olur yeri geldiğinde. Ülkenin bölünmez bütünlüğü noktasında ifadelerimiz olur." diye konuştu.

Altay'ın "Bu vatanı koruyacak 550 milletvekili vardır." sözleri üzerine Aydın da "550'den biri de benim. Haklısınız." dedi.

"Gerilla diye bir şey yoktur, terörist vardır"

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, ülkede yaşayan herkesin Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit yurttaşları olduğunu vurgulayarak, "Batıda yaşayan birisinin hangi hakları varsa, doğuda da kuzeyde de güneyde de yaşayan her bir vatandaş aynı haklara sahiptir." değerlendirmesinde bulundu.

Irkçılığı kabul edemeyeceklerini dile getiren Muş, HDP'lilere seslenerek, "Siz halkların partisi değil misiniz? Ama buraya gelince sadece Kürt kimliği üzerinden konuşma... O da yanlış ve yanlı." şeklinde konuştu.

Diyarbakır'ın Dürümlü mezrasında 16 vatandaşın ölümüne yol açanların teröristler olduğunu vurgulayan Muş, "Gerilla diyerek onları masumlaştıramazsınız. Gerilla diye bir şey yoktur, terörist vardır." dedi.

"Bu ülkede terör sorunu vardır"

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Yiğitalp'in sözlerinde ayrımcılık ve ırkçılık olmadığını iddia etti. Kerestecioğlu, HDP kadar çoğulcu ve çok sayıda kimlik sahibi insanın bir arada bulunduğu bir partinin olmadığını savundu.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, terör ve Kürt sorununun birbirinden ayrılması gerektiğini belirterek, "Biz MHP olarak hiçbir şekilde bu ülkede Kürt sorununu kabul etmiyoruz. Bu ülkede terör sorunu vardır ve terörle mücadele de sonuna kadar yapılmalıdır. Kürt vatandaşlarımızla, teröristleri birbirinden ayırt etmemiz lazım." diye konuştu.

"Halklar" şeklindeki bir ifadeyi kabul etmediklerini dile getiren Usta, "Artık biz bir milletiz, büyük bir milletiz, kadim bir milletiz." değerlendirmesinde bulundu.

CHP'lilerle MHP'liler arasında tartışma

CHP Grup Başkanvekili Altay, "Bu ülkede halklar vardır. Merhum Süleyman Demirel'den size nakledeyim. 'Bu memleketi bir portakal gibi düşün' dedi Demirel. (İçinde dilimler var, sulu sulu, dipdiri, birbirine yapışık. Bu dilimler Kürt'tür, Türk'tür, Çerkez'dir, Gürcü'dür, Süryani'dir şudur budur.)" ifadelerini kullandı.

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın'ın, "İşte o portakalın adı millet." sözleri üzerine Altay, "Portakalın adı o değil, bir dinle, öğren. Sizin bu millet goygoyculuğunuz, Türkçülük goygoyculuğunuzla geldiğiniz yer ortada." karşılığını verdi.

Aydın'ın da "Goygoycu sizsiniz. Ağır kelimeler kullanmayın. O kürsüye yakışmayan kelimeler kullanmayın. Bundan sonra böyle, otokontrol yapacaksınız." sözleri üzerine ise Altay, "Goygoyculuk siyasette bir literatürdür. Halk goygoyculuğu vardır, örgüt goygoyculuğu vardır." diye konuştu.

Engin Altay, "Geçmişte, devlet içinde Kürt sorununu kaşımak için devletten maaş alan, devletin rütbesini sivil ya da asker taşıyan, Türkiye'nin Türk'ü ile Kürt'ünü birbirinden ayrıştırmak için orada devlet adına iş ve eylem yapan görevliler vardır. Bugün de var diyorum." dedi.

Altay'ın konuşmasına MHP'lilerin tepki göstermesi üzerine, CHP ve MHP milletvekilleri arasında sözlü tartışma yaşandı.

Tartışmanın uzaması üzerine Meclis Başkanvekili Aydın, birleşime ara verdi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement