TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulunda, "eğitim müfredatı", "tutuklu milletvekilleri" ve "Cankurtaran Tüneli" konularında MHP, HDP ve CHP'nin verdiği grup önerileri görüşüldü.

01.11.2017 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulunda, "eğitim müfredatı", "tutuklu milletvekilleri" ve "Cankurtaran Tüneli" konularında MHP, HDP ve CHP'nin verdiği grup önerileri görüşüldü.

MHP, Danışma Kurulu toplanamadığı için eğitim müfredatına yönelik araştırma önergesinin bugün görüşülmesini grup önerisi olarak Genel Kurul gündemine getirdi.

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, önergenin gerekçesini açıklarken eğitimin, doğumla başlayıp ölüme kadar devam ettiğini, eğitimin en önemli ayağının okul ve öğretmenler olduğunu söyledi.

Erdem, 15 yıllık AK Parti iktidarında Milli Eğitim Bakanlığında 7 bakanın değiştiğini, 22 köklü değişiklik yapıldığını ifade etti. Erdem, eğitimde deneme yanılmanın çocuklarda, ailelerde travmaya yol açtığını, eğitim sistemine güvensizlik yarattığını savundu.

Eğitim müfredatı belirlenirken çocukların milli şuur, manevi değerleri bilmesinin de sağlanması gerektiğini belirten Erdem, müfredatta adab-ı muaşeret, hitabet ve diksiyon derslerinin olması gerektiğini kaydetti.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, her çocuğun ana diliyle konuşması, ana diliyle kültürünü yaşaması, eğitim görmesinin doğuştan gelen hakkı olduğunu söyledi. Yıldırım, bunun, uluslararası sözleşmelerle güvence altına alındığını ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, sürekli eğitim sisteminde değişiklik yapılarak, umutsuz, yitik kuşaklar yaratıldığını öne sürdü. Bilimsel, laik eğitimden vazgeçildiğini savunan İlgezdi, "Öğrenmeyi yok ederseniz sadece bilimi değil, özgürlüğü yok edersiniz. Özgürlüğü yok ederseniz genç beyinleri yok edersiniz. Düşünceyi yok ederseniz geleceği yok edersiniz. Eğitimin siyaset üstü alan olduğunu kabul edin." dedi.

AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, adab-ı muaşeret derslerinin, okullarda müstakil olarak olmasa da ünite şeklinde yer aldığını anımsattı. Özdemir, imam hatip liselerinde hitabet derslerinin, sosyal bilimler liselerinde de iletişim becerileri derslerinin olduğunu anlattı.

Yapılan oylama sonrası MHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

"En büyük görev siyasilere düşüyor"

Daha sonra HDP'nin grup önerisinin görüşmelerine geçildi.

Tutuklu milletvekillerine yönelik grup önerisi üzerinde konuşan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, "Tutuklu milletvekillerimiz, genel başkanlarımız barış, hakikat, özgürlük ve demokrasi istiyordu. Biz savaş değil barış, yalan değil hakikat, zulüm değil adalet diyoruz." diye konuştu.

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, tutuklu milletvekillerinin yasama faaliyetlerine katılamadığına işaret ederek, "Onlar içeride, biz dışarıdayken Meclis sandalyeleri boş. Burada bir çelişki var. 'Milli iradeyi bir kişiye devretmeyin.' dediğimiz zaman Melih Gökçek, arabanın üzerinde fır fır dönüyordu. Milli iradeyi gasbettiniz, adamcağız fışkiyeleriyle baş başa kaldı. Sıra size gelmez sanmayın. Oy toplayan başkanlar da öyle düşünüyordu. Bir tek kişinin yeri sağlamdır, o da sarayda oturmaktadır." diye konuştu.

AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, terörle mücadelede sadece Türk Silahlı Kuvvetleri değil, toplumun her kesiminin üzerine düşeni yapması, teröre karşı açıkça tavır alması gerektiğini söyledi. Bilgin, bu konuda en büyük görevin siyasilere düştüğünü dile getirerek, siyasi kurumların bir kısmının bunu yapmadığını, terörü övdüğünü belirtti.

Bilgin, 154 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırıldığını, bu işlem yapılırken parti ayrımı yapılmadığını söyledi. HDP milletvekillerinin, terör gerekçesiyle tutuklandığını anımsatan Bilgin, HDP milletvekillerinin Kürtlerin haklarını savunduğu için tutuklandığı algısı yaratıldığını ifade etti. Bilgin, yargının, tarafsız, bağımsız şekilde hukuka uygun olarak karar verdiğini, bir kimsenin milletvekili olmasının, o kimseye suç işleme hakkı tanımadığını, kimsenin teröre destek veremeyeceğini kaydetti.

Genel Kurulda HDP'nin grup önerisi de kabul edilmedi.

"Şimdi niye ağlıyorsunuz?"

Daha sonra CHP'nin Artvin Hopa Dağı Cankurtaran Tüneli ile ilgili yaşanan sorunlara yönelik grup önerisi görüşüldü.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, bu tünelin Artvinliler için can damarı olduğunu dile getirerek, "Bu tünele başlandı. Neden bitirmiyorsunuz?" diye sordu.

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı da tünelin bir an önce açılmasını isteyerek, tünel, viyadükleri ne kadar fazlalaştırırlarsa zamandan ve yakıttan tasarruf edileceğini kaydetti.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, "Barış olsun dediğimiz için arkadaşlarımız yargılanıyor. AKP'lilerin hangisinin bir gün mahkemeye gittiğini gördünüz? Hepsi yüz kızartıcı suçlardı, zimmete para geçirmek, ihaleye fesat karıştırmak, taciz, tecavüz. Bunlar var sizin davalarınızda." görüşünü iddia etti.

Bunun üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, sataşma gerekçesiyle söz aldı.

Bu dilin saygınlıktan uzak olduğunu belirten Turan, bütün dosyaların ne olduğunun belli olduğunu belirtti. İddiada bulunan kişinin, bu iddiasını ispatlaması gerektiğini vurgulayan Turan, milletvekillerinin hangi dosyasının olduğunun TBMM Başkanlığında bulunduğunu söyledi.

Kendisinin de hakaret davası olduğunu anlatan Turan, şöyle devam etti:

"Hiçbirimizin dediğiniz gibi o adi suçlarla ilgili sorunu yok. AK Parti ve diğer partilerin dokunulmazlığını hep beraber kaldırdık. Şov yapıyordunuz, 80 vekil 'Kaldırın' diyordunuz. Kaldırdık, niye ağlıyorsunuz şimdi? Ağlamayacaksınız. Bu iş yargının işi. Mahkemeye gittim, ifade verdim. Her AK Parti'li vekil, dokunulmazlığı kaldırılınca mahkemeye gitti, ifade verdi. O mahkemeler Türk milleti adına karar verdiler. Ama siz 'Mahkeme kim? Gitmem' derseniz o mahkeme gelir, götürür. Dokunulmazlığı kaldırdınız, bundan sonrası bizim işimiz değil mahkemenin işi."

Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, bu dönemde milletvekilleri dosyaları arasında taciz, tecavüz dosyası olduğunu duymadığını kaydederek, "Bunu burada söylemenizi talihsizlik olarak addediyorum." dedi.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, dokunulmazlıkların HDP milletvekillerine yönelik kaldırıldığını savundu. Beştaş'ın, "Neden sizden tutuklu milletvekili yok? Hiç suç işlenmedi mi?" sorusuna Turan, "Neden tutuklanmadı diyorsa yargıya sormak lazım. Yargı kararına saygı duyacağız." karşılığını verdi.

Toğrul'un daha sonra ayağa kalkarak, "Taciz, tecavüz kelimesini, o heyecanla...." diye sözlerine başlaması üzerine Turan, sıra kapağına vurarak, tepki gösterdi. Tartışmanın uzaması üzerine Bahçekapılı, birleşime ara verdi.

Aranın ardından söz alan Toğrul, siyasi olmayan adli suçları sayarken, milletin hukukunun taciz edildiğini söylemek istediğini, Genel Kurulda kimseyi kastetmediğini belirterek, yanlış anlaşılmışsa üzüntülerini dile getirdiğini söyledi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement