TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Suriye'deki meselenin bir terör meselesi olduğunu, Türkiye'nin kendi güvenliği için bunu yaptığını, haç, hilal tarzı bir tartışmadan kaynaklanmadığını ifade etmek istiyorum.

22.02.2018 16:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, " Suriye'deki meselenin bir terör meselesi olduğunu, Türkiye'nin kendi güvenliği için bunu yaptığını, haç, hilal tarzı bir tartışmadan kaynaklanmadığını ifade etmek istiyorum. Derdimiz, Türkiye'nin güvenliğinin sağlanması, terör faaliyetlerinin son bulmasıdır." dedi.

TBMM Genel Kurulunda yerinden söz alan MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin'de terör örgütlerine yönelik sürdürdüğü Zeytin Dalı Harekatı'na değindi.

Usta, "Suriye'de rejim güçlerinin Afrin'e girmesine ilişkin haberleri kaygıyla izliyoruz. Bu çok da anlamlandıramadığımız bir durum. Çünkü burada eğer Suriye rejim güçlerinin amacı topraklarını korumaksa şu soruyu sormak lazım; YPG topraklarının neredeyse üçte birini ele geçirirken akılları neredeydi?" diye konuştu.

Türkiye'nin Afrin'de terör örgütlerine yönelik bir harekat yürüttüğünün altını çizen Usta, bu hedeften dönüş olmadığını vurguladı.

Afrinlilerin bölgeye gelen Türk askerine karşı sevgi dolu yaklaşımlarının gözden kaçmaması gerektiğini belirten Usta, şöyle konuştu:

"Afrin terör unsurlarından temizlenecektir. Orada PKK, YPG kıyafeti giyen her kim olursa olsun Türkiye'nin hedefi olacaktır. Hükümetin bu konudaki açıklamalarını biz de MHP olarak destekliyoruz. Türkiye kendi sınırlarının güvenliği için, o bölgeden Türkiye'ye gelen misafirlerinin vatanlarına kavuşması için bölgededir. Dolayısıyla biz işgalci konumunda değiliz. Sivillere karşı da son derece hassas davranılmaktadır. Suriye'nin toprak bütünlüğü her zaman hassas olduğumuz bir konudur."

"Teklif, istişare siyasetini terk etiğinizin göstergesi"

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da seçim ittifaklarına olanak tanıyan kanun teklifine değindi.

"Diğer hiçbir partiye danışmadan, çoğunluğa güvenerek bir yasa hazırlayıp tüm Türkiye'ye bunu dayatmak artık demokrasiyi ve uzlaşıyı, istişare siyasetini tamamen terk etiğinizin göstergesidir." diyen Kerestecioğlu, teklifin demokratik zeminde katılımcı şekilde yasa yapma sürecini de ortadan kaldırdığını savundu.

Kerestecioğlu, düzenlemenin tartışma yaratacak pek çok unsuru bulunduğunu söyledi.

"Haçla hilalin savaşı demek doğru değil"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de konuşmasında Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili bazı çevrelerce "haçla hilalin savaşı" şeklinde bir jargon yerleştirilmeye çalışıldığını belirterek, bir milletvekili tarafından Genel Kurulda okunan Afrin'den geldiği ifade edilen şiirde dahi bu ifadelerin yer aldığına dikkati çekti.

Türkiye'de gayrimüslim vatandaşların da olduğunun altını çizen Özel, Zeytin Dalı Harekatı gibi bir milli meseleye haçla hilalin savaşı denilerek, diğer inançların şeytanlaştırılmasının doğru olmadığını belirtti.

Özel, şeker fabrikalarının kapatılmasına karşı olduklarını da dile getirerek, Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığında 18 milletvekilinden oluşan bir heyet ile şeker fabrikalarını ziyaret edeceklerini, işçilerle görüşeceklerini anlattı.

"Bütün kaymakam adayları hamsi yesin"

Özgür Özel, yakın zamanda sınavla 100 kaymakam alındığını, bunlardan 20'sinin Trabzonlu olduğunu ileri sürerek, bu kişilerin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katkısıyla göreve getirildikleri iddiasının olduğunu ifade etti.

Konunun hassasiyetle ele almasını isteyen Özel, "Kaymakamlık için gereken üstün yetenekler hamsiden dolayı gelişiyorsa, bütün kaymakam adayları hamsi yesin. Ama sadece ve sadece Süleyman Soylu'dan torpil yaptırarak oluyorsa nerede kaldı hakkaniyet, liyakat, eşitlik, kul hakkı?" ifadelerini kullandı.

Özel, Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş'ın ve bazı yöneticilerinin gözaltına alınmalarını da eleştirdi.

"Kaymakamlık sınavı kariyer sınavıdır. Usulleri bellidir"

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise konuşmasında bundan 56 yıl önce bugün Harp Okulu Komutanı Albay Talat Aydemir'in meşru hükümete karşı darbe girişiminde bulunduğunu hatırlattı.

Darbe girişiminin başarısız kaldığını, Aydemir'in ise dönemin iktidarı tarafından affedildiğini, ancak bir yıl sonra yeniden darbe girişiminde bulunduğunu anlatan Turan, "Bu durumun yol açtığı sonuç oldukça ibret vericidir. Demek ki bir anlamda darbecilik bulaşıcıymış. 'Darbecileri affedelim, daha yumuşak davranalım' diyen arkadaşlarımıza, 15 Temmuz sonrası yaşanan olumsuzlukları hatırlatmayı görev biliyorum." dedi.

Turan, dün akşam saatlerinde sanatçı Volkan Konak'ın sahne aldığı bir mekanda silahların patladığı yönünde haberler çıktığını, bu haberlerin hemen ardından ilgili kişiler açıklama yapmamışken eski ve yeni bazı milletvekillerinin sosyal medya hesaplarından "Atatürkçülere saldırı var. Vatanseverlere saldırı var" şeklinde paylaşımlar yaptığını aktardı.

Olayın aslı bilinmeden yapılan bu paylaşımların nedensiz gerginliklere yol açabileceğinin altını çizen Turan, herkesi sağduyulu davranmaya ve ayrıntılı bilgi sahibi olmadan değerlendirmede bulunmamaya çağırdı.

Turan, CHP'li Özel'in kaymakamlık sınavına ilişkin sözlerine de değinerek, "Kaymakamlık sınavı kariyer sınavıdır. Usulleri bellidir. Dolayısıyla bir mesleğe girerken memlekete, nüfusa göre kişiyi almak veya almamak diye bir şey yoktur." diye konuştu.

"Derdimiz Türkiye'nin güvenliği"

Haç ile hilal kavramlarının gündem olmasıyla ilgili de Turan, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu iki ifade bir tarihi sembol olarak kullanıldı. Tabii ki Suriye'deki meselenin bir terör meselesi olduğunu, Türkiye'nin kendi güvenliği için bunu yaptığını, haç, hilal tarzı bir tartışmadan kaynaklanmadığını ifade etmek istiyorum. Derdimiz, isteğimiz, Türkiye'nin güvenliğinin sağlanması, terör faaliyetlerinin son bulmasıdır."

Özel de tekrar söz alarak, "Bedelliyi tercih etmeyen, askerden kaçmayan, çürüğe ayrılmayan ama dini Hristiyanlık olan haçı kutsal olarak boynunda taşıyan Mehmetçik'imiz de var. Bunu da bilmek lazım. 'Haç ile hilalin savaşı' diyerek, birilerinin gönlünü kırmamak lazım. Bu ülkenin vatandaşları içinde Hristiyan vatandaşlar da var. Bu konuda bir uyarıda bulundum, bundan rahatsızlık duyulacak bir şey yok." açıklamasında bulundu.

Azerbaycan heyetinin ziyareti

Öte yandan Azerbaycan Milletvekili Elman Mehmedov ve beraberindeki heyet izleyici locasına gelerek bir süre Genel Kurul çalışmalarını izlediler.

Birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, heyette Hocalı katliamına şahit olan kişilerin de bulunduğunu kaydederek, "Tüm siyasi parti grupları adına ben de sizlere hoş geldiniz diyorum. Bu vesileyle, Hocalı Katliamını en sert şekilde bir kez daha kınadığımızı ifade etmek istiyorum. Hocalı'da hayatlarını kaybeden tüm şehit kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Azerbaycan'ın acısı Türkiye'nin acısıdır." diye konuştu.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.


Advertisement