TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, sözde Ermeni soykırımı iddiasını ortaya atan Ermeni diasporasının, ABD Temsilciler Meclisinin asla bir Ermeni derdi olmadığını belirterek, "Tek bir dert vardır ABD için sadece petrol, doğal gaz, yer altı ve yer üstü zenginlikleri." dedi.

30.10.2019 20:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, sözde Ermeni soykırımı iddiasını ortaya atan Ermeni diasporasının, ABD Temsilciler Meclisinin asla bir Ermeni derdi olmadığını belirterek, "Tek bir dert vardır ABD için sadece petrol, doğal gaz, yer altı ve yer üstü zenginlikleri." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, ABD Temsilciler Meclisi kararını kınayan TBMM Başkanlığı tezkeresi üzerine grup başkanvekilleri söz aldı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, ABD Temsilciler Meclisinde, Cumhuriyetin 96'ncı yıl dönümüne rastlayacak şekilde kabul edilen iki karar tasarısının, Türkiye-ABD ilişkileri tarihinde görülmemiş bir çoğunlukla kabul edildiğini aktardı.

"Böyle durumlarda milli birlik ve beraberliğin, en güçlü haliyle seslendirilmesi icap eder." diyen Dervişoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, "Bu tehditler karşısında tek bir partimiz vardır. O da al bayrak partisidir." sözünü de aktararak, şunları kaydetti:

"Türk milletinin çıkarları söz konusu olduğunda partiler arası rekabeti geri plana bırakır al bayrak altında birleşiriz. Millet olmak, nimet ve külfetlerde de beraber olmaktır. Türkiye bugün ordusuyla, milletiyle dünya kamuoyundaki mesnetsiz tepkilerin karşısında her zamankinden daha büyük bir milli dayanışma içinde olmaya mecburdur."

"Türkiye'ye karşı atılmış köhne adımlardır"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Ermenilere yönelik sözde iddialar bağlamında alınan, müttefiklik anlayışına ihanet anlamına gelen kararı, Türk milletinin temsilcisi olan TBMM ve MHP olarak reddettiklerini ve kınadıklarını belirtti.

Türkiyenin Barış Pınarı Harekatı'ndaki haklı, hukuki, meşru ve başarılı tutum ve operasyonlarını hazmedemeyenlerin tehdit ve yaptırımlarla sahneye çıkma gayretine girdiklerini dile getiren Akçay, ABD Temsilciler Meclisinde alınan iki kararın, bölgede ve Suriye'de oyunlarını bozan Türkiye'ye karşı atılmış köhne adımlar olduğunu belirtti.

Akçay, "ABD Meclisi bu tekliflerle, Türkiye'den intikam alma ve tehdit etme amacı taşımaktadır. Bu tehditlerin nazarımızda, bir sinek vızıltısı kadar değeri yoktur. Özellikle sözde Ermeni soykırımına ilişkin kabul edilen tasarı, aciz ABD siyasetinin bir girişiminden öte anlam ifade etmemektedir." diye konuştu.

Türkiye'nin sözde Ermeni meselesine ilişkin görüş ve tutumlarının bütün dünyaca bilindiğini, meselenin tarihi bir konu olduğunu dile getiren Akçay, "Türkiye'yi tarihi olaylarla karalamaya çalışanlar, tarihin önünde mahkum ve mahcup olacaklardır." dedi.

ABD'nin katliamları ile insan hakları ihlallerine dikkati çeken Akçay, "Kirli ve kanlı tarih sahibi bir ülkenin temsilciler meclisi, tarihi ve insani olaylarla ilgili hiç hakkı olmayan bir meclistir." ifadesini kullandı.

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, hazırlanan tezkereye destek vermemelerinin nedenlerini açıklamak istediğini söyleyerek, şunları kaydetti:

"Onlarca yıldır çeşitli dönemlerde ve çeşitli ülke parlamentolarında tartışılan ve ne yazık ki kendi ülkemizin kurumlarında ve Meclisinde bir tabu olarak tutulan ve tartışılmayan, coğrafyamızı çoraklaştıran tüm tarihsel olayları şöyle veya böyle tüm yönleriyle tartışıp açığa çıkaramadığımız her gün ülkemize ağır toplumsal ve siyasal bedeller ödetmektedir. Tarihsel ve siyasal sorunlarımızın Türkiye'de ve tarihimizle yüzleşme bağlamında ele alınmaması, sorunların uluslararası boyutlara taşınmasına, topraklarımızdaki sorunların küresel güçler ve devlet tarafından kendi amaçları yönünde kullanılmasına yol açmaktadır. Bu bir kez daha açığa çıkmıştır."

"Gölge etmesinler başka ihsan istemez"

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, "Türkiye'yi hedef alan bu tasarıları CHP olarak reddediyoruz ve kınıyoruz." dedi.

Özkoç, Ermeni meselesinin, 100 yıl boyunca uluslararası siyasetin çıkar malzemesi haline getirildiğine dikkati çekti.

1915 yılında yaşanan olayların, her iki halkın hafızasında çok derin yaralar açtığını söyleyen Özkoç, bu acı olayların izlerini silmenin, hafızalardaki yaraları onarmanın üçüncü devletlerin yersiz girişimleri ve meclislerinde alınan kararlarla mümkün olmayacağını vurguladı.

Özkoç, "Tarih yazmak, tarihi yorumlamak meclislerin görevi değildir. Tarihin tartışmalı dönemleri uzmanların, tarihçilerin tarafsız, sansürsüz, önyargısız yöntemlerle yürüteceği çalışmalarla açığa kavuşturulabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve Ermenistan halklarının ayrışmasını ortadan kaldıracak, yeni nesillerin çatışmacı değil, barışçıl bir anlayışla geleceğe bakmasının sağlanması gerektiğini belirten Özkoç, şunları kaydetti:

"ABD Temsilciler Meclisinin böyle bir konuda müdahale hakkı da haddi de yoktur. Bu yaptırımlar Türkiye'nin yöneticilerini, milletimizi hedef almaktadır. Suriye politikasına ve süreç yönetimine ilişkin eleştirilerimiz, kendi iç işimizdir, iç siyasetimizdir. Hiçbir ülke Türkiye'yi yaptırımlarla terbiye etmeye kalkamaz. Bu tasarıyı kabul etmiyoruz. TBMM'nin ortak önergesinin altına imza atarken; eğer bu ülkeler Türkiye için bir şey yapmak istiyorsa, TBMM'den onlara sesleniyoruz, gölge etmesinler başka ihsan istemez."

"Bütün insanlığa vadettiğimiz adalet ve barışı, yeniden ilan ediyoruz"

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, ABD Temsilciler Meclisinin kararlarını nefretle ve esefle kınadıklarını belirtti.

Özkan, "Sözde Ermeni soykırımı iddiasını ortaya atan Ermeni diasporasının, ABD Temsilciler Meclisinin asla ve asla bir Ermeni derdi yoktur. Nasıl Kürt'lerle ilgili, bu coğrafyada huzurun ve barışın egemen olduğu, bütün dinlerin, etnik grupların bir arada yaşadığı o iklimle ilgili nefret tohumları bugün ekiyorlarsa, geçmişte de ne Kürt meselesi oldu ne Ermeni meselesi oldu ABD için. Tek bir dert vardır ABD için, sadece petrol, doğal gaz, yer altı ve yer üstü zenginlikleri." ifadelerini kullandı.

Özkan, arşivler açıldığında sözde Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin bütün dünyanın gerçekleri göreceğini vurguladı.

Cahit Özkan, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar bütün insanlığa vadettiğimiz adalet ve barışı, yeniden ilan ediyoruz. Ermeniler, bu coğrafya aziz milletimizle yan yana, omuz omuza barış içerisinde yaşadılar. Bundan sonra da barış içerisinde yaşamaya devam edecekler. Bütün insanlığa vadediyoruz ki ABD'nin bütün dünyada işlediği insanlığa karşı suçları tek tek ortaya çıkaracağız. Hepsinin bütün insanlık adına hesabını soracağız."

Grup başkanvekillerinin konuşmalarının ardından TBMM Başkanlık tezkeresi oylanarak kabul edildi.

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından Genel Kurulun onayına sunulan tezkereye verdikleri destekten dolayı milletvekillerine teşekkür etti.

Bilgiç, "ABD Temsilciler Meclisinde alınan bu kararların ne Türk milletinin vicdanında ne de evrensel hukuk nezdinde ne bir kıymeti ne de bir meşruiyeti vardır. TBMM tarafından en güzel cevap verilmiştir." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu
    00:05 HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu

    HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle bir araya geldi. Yapıcıoğlu, partisinin seçim koordinasyon merkezini ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, Gazze'de yaşanan zulme dikkat çekti. Filistin ve Gazze'nin uzun süredir işgal altında olduğunu belirten Yapıcıoğlu, bu insanlık dramından dolayı üzüntü duyduğunu ifade etti. Genel Başkan Yapıcıoğlu, adalet ve insan odaklı politikalarla halka hizmet etmek için çalıştıklarını vurguladı ve vatandaşlardan partilerine destek vermelerini istedi.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz
    00:03 MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, Ülkü Ocakları Talas İçe Başkanlığınca düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada, terör örgütünün siyasi uzantılarıyla işbirliği yapanların ülkücü olamayacağını belirtti. Özdemir, Türkiye'nin önemli bir dönemden geçtiğini ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşacaklarını ifade etti. Ayrıca, pazar günü yapılacak seçimlerde Cumhur İttifakı'nın güçlü bir iradeyle cevap vermesi gerektiğini vurguladı.

  • Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Korkuteli ve Elmalı'da vatandaşla buluştu Açıklaması
    00:02 Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Korkuteli ve Elmalı'da vatandaşla buluştu Açıklaması

    Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hakan Tütüncü, 4 yıl 10 ay istirahat edip, seçime 5 kala çalışmaya başlayanların proje anlatmak yerine hakaret ettiklerini belirterek, "Neresinden tutsanız dökülen, hiçbir projesi olmayan bir yönetim var. Artık bunların gitmesi gerekiyor.

  • Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Murat Kurum'u ağırladı
    00:01 Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Murat Kurum'u ağırladı

    Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'u Baykar'da ağırladı. Bayraktar, Kurum ile yapılan görüşmeyi sosyal medya hesabından paylaşarak, İstanbul'un geleceği için hayal edilen projeleri dinlediklerini belirtti. Kurum ise Baykar'ın milli teknoloji hamlesinin lokomotifi olduğunu vurgulayarak, Bayraktar ile yapılan görüşmenin kendisine ilham verdiğini ifade etti.

  • Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi
    23:43 Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi

    Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Balıkesir'in Gönen ilçesinde yerel seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. İnce, Gönenlilere hitap ederek diğer partilerin seçim propagandalarında projelerinden bahsetmediğini iddia etti ve Memleket Partisinin Türkiye için üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.

  • Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim Kosova'da temaslarda bulundu
    23:43 Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim Kosova'da temaslarda bulundu

    Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kosova'ya gerçekleştirdiği ziyarette Kosova yetkilileri, Türk toplumu ve iş insanlarıyla görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca Osmanlı'nın üçüncü padişahı I. Murad'ın türbesini ziyaret etti ve NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü Komutanı ile görüştü. Serim, ziyaretini TİKA'nın iftar programıyla tamamladı ve yarın Prizren ve Mamuşa belediyelerini ziyaret edecek.

  • Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır
    23:42 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır

    Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, seçim tedbirleri ve güvenlik çalışmaları ile ilgili toplantı düzenledi. Toplantıda, oy kullanılacak okullarda görev yapacak personel ve güvenlik uygulamaları hakkında bilgi sunumları yapıldı. Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar, seçimlerin huzur ve güven içinde geçmesi için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirtti.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Mehmet Selim Kiraz anısına iftar programında konuştu
    23:36 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Mehmet Selim Kiraz anısına iftar programında konuştu

    Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz anısına düzenlenen iftar programında hakim ve savcılarla bir araya gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şehit savcının emanetine sahip çıkma noktasında mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Tunç, adaletin tecellisi için yapılan fiziksel ve yargı reformlarına değinerek, hukuk fakültelerinde yapılan değişikliklerin savunmayı güçlendireceğine inandıklarını ifade etti.


Advertisement