TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

Meclis Genel Kurulunda, Türkiye'nin İsviçre, KKTC, Venezuela, Gürcistan ve Kırgızistan ile yaptığı 7 uluslararası anlaşmanın onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifleri kabul edildi.

10.02.2021 17:09  Güncelleme: 23:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meclis Genel Kurulunda, Türkiye'nin İsviçre, KKTC, Venezuela, Gürcistan ve Kırgızistan ile yaptığı 7 uluslararası anlaşmanın onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifleri kabul edildi.

Genel Kurulda görüşmeleri tamamlanan ve kabul edilen uluslararası anlaşmalar şöyle:

Türkiye ile İsviçre Arasında Tarım Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna ve Anlaşmanın Eklerine İlişkin Değişikliklerin Cumhurbaşkanınca Doğrudan Onaylanmasına Dair Yetki Verilmesine İlişkin Kanun,

Türkiye ile KKTC Arasında Enerji Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun,

Türkiye ile Bolivarcı Venezuela Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun,

Türkiye ile Gürcistan Arasında Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun,

Türkiye ile Gürcistan Arasında Demiryolu Yük ve Yolcu Taşımacılığına İlişkin Çerçeve Anlaşmanın Notalarla Birlikte Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun,

Türkiye ile Gürcistan Arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması Tarafından Kurulan Ortak Komite'nin Türkiye Cumhuriyeti ile Gürcistan Arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın "Menşeli Ürünler" Kavramının Tanımı ve İdari İşbirliği Yöntemleri Hakkında Protokol II'sini Değiştiren 1/2016 Sayılı Kararının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna ve Anlaşmanın Protokoller ve Eklerine İlişkin Değişikliklerin Cumhurbaşkanınca Doğrudan Onaylandığına Dair Yetki Verilmesine İlişkin Kanun,

Türkiye ile Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Bişkek Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesi Açılması, Ortak İşletilmesi ve Devri ile Kırgız Cumhuriyeti Vatandaşlarının Türkiye'de Tıp ve Tıpta Uzmanlık Eğitimi Almasına Dair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun.

Görüşmelerden

Görüşmeler sırasında söz alan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Demir, "yeni anayasa" çağrısını eleştirerek, "AKP'nin ve ortağının tek bir anayasası var bugün o anayasanın da adı 'zulüm.' En büyük arzularının anayasa falan değil hepimizi asgariden bir elektronik kelepçe takarak eve hapsetmek olduğunu düşünüyorum." sözlerini sarf etti.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, Nallıhan ziyaretinde, cep telefonu satışı yapan bir esnafın tezgahında 20-25 yıl öncesinin akıllı olmayan telefonlarının bulunduğunu belirterek, "(Artık talep bu eski telefonlara, vatandaşta para yok.) dediler. Dolayısıyla Mahir Bey biraz esnaf dolaşsın da öyle konuşsun. Her çiftçi de cebinde akıllı telefon taşımıyor." ifadelerini kullandı.

Altıntaş, son 5 yılda Türkiye'nin buğday üretimi 3 milyon tondan fazla düşerken, ithalatının 9 milyon tona çıktığını ifade ederek, "Ton başına, dünya fiyatlarından ortalama yüzde 25 pahalı ithal edip unu ve makarnayı yüzde 10 daha ucuza ihraç ediyoruz. Aradaki fark milyarlarca doları buluyor, bu fark acaba kimlerin cebine gidiyor?" sorusunu yöneltti.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, kısa süre önce Amerika'da bir askeri dergide "Gelibolu Kayası" başlığı altında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dehasının övüldüğü 7 sayfalık bir yazı yayımlandığını anlattı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'e herkesin saygı duyması gerektiğini vurgulayan Gök, "Çorum Valisi bence derhal görevden alınmalıdır. Ayasofya başimamı görevinden alınmalıdır. Siyaset camilere, devlet kadrolarına sokulur mu? Bunlara sessiz kalmayacağız. Bütün partiler Türkiye'nin tutkalı olan, çağdaş uygarlığımızın teminatı olan, Türkiye'mizi kuran bütün değerler karşısında ittifak etmelidir. Bunları tartıştırmayalım; Türkiye'ye hayrı yoktur." ifadelerini kullandı.

MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, iklim değişikliğinin küresel bir sorun olduğuna ve çeşitli sorunları beraberinde getirdiğine işaret ederek, "Bu sorunları ülke olarak tek başımıza çözmemiz mümkün değildir. Fakat meydana gelecek olumsuzlukları öngörerek önlem alabilmek elimizdedir. Bu sebeple yağış rejimindeki, fırtınalardaki ve sıcaklıklardaki değişimler felaket olarak nitelendirilerek geçiştirilmemeli." dedi.

"CHP Grubu olarak KKTC ile enerji alanındaki işbirliğini destekliyoruz"

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un, HDP'li milletvekillerinin "Türkiye Cumhuriyeti, AİHM kararlarına uymak zorunda değil midir?" şeklindeki soru önergelerini "istişare amaçlı" olduğu gerekçesiyle geri gönderdiğini belirterek, "Bilgi alma ve buna bağlı olarak sağlıklı denetim hakkımızı elimizden almakta, yasama faaliyetimizi zaafa uğratmaktadır." sözlerini sarf etti.

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, KKTC ile enerji alanındaki iş birliğini CHP Grubu olarak desteklediklerini belirterek, "KKTC ile yapılacak her türlü iş birliğine, her türlü anlaşmaya ve her türlü yatırıma Türkiye'nin destek vereceğine yürekten inanıyoruz." dedi.

Uluslararası taşımacılık sektörünün sorunlarına da yer veren Tüzün, Karayolu Taşıma Kanunu ile bu kanuna bağlı yönetmelikle sektörde çok sayıda belge üretildiğini, sektördeki şirketlere, holdinglere bu belgelerin alınma zarureti getirildiğini ama uygulama ve kontrol noktasında hiçbir gayretin gösterilmediğini savundu.

Tüzün, söz konusu belgelerin, sektörde rekabet avantajı yerine olumsuz etkiler yarattığını, mutlaka bu sayının sektör ihtiyaçları doğrultusunda, dünyadaki örneklerinde de olduğu gibi basitleştirilmesi gerektiğini söyledi. Tüzün, belgeler için alınan ücretlerin de yüksek olduğunu savunarak, bu konuda düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti.

İYİ Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, Çin'in, "Doğu Türkistan"da Uygur Türklerine yönelik uyguladığı baskı düzeninin, cümle alem tarafından insan hakları ihlalleriyle kınanırken, maalesef, iktidarın bu konuda "üç maymunu oynadığını" savundu.

Erozan, Çin'in "Doğu Türkistan"daki Uygur topluluğuna karşı sürdürdüğü hasmane tutumu sonlandırmasını istedi.

Türkiye'deki Uygur Türklerinin taleplerini dile getiren Erozan, "Kardeşlerimiz çok bir şey istemiyor. Türk vatandaşı olmuş olanlar, Doğu Türkistan'daki ailelerinden haber alabilmek için girişimde bulunulmasını istiyorlar." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Türkiye'nin dış politikayı iç politikadan ayırması gerektiğini söyledi.

Dış politikada, Türkiye'nin 90 yıllık birikiminin tüketildiğini, mevcut iktidar tarafından saygınlığının yok edildiğini, güvenilirliğinin kalmadığını savunan Erdoğdu, Türkiye'nin ABD, AB ve diğer ülkelerle son dönemde yaşanan ilişkileriyle ilgili değerlendirmede bulundu.

Erdoğdu, "Dış politika, bir iç politika meselesi değildir. Umuyorum ki cumhuriyet tarihine yakışır, seviyeli, güvenilir, olgun, sözü itibarlı bir dış politikaya doğru bu ümitle inşallah ülkemizi götüreceğiz." dedi.

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Kıbrıs Türklüğünü hiçbir zaman yalnız bırakmayan Türkiye'nin, KKTC'nin egemen bir devlet olarak kendi ayaklarının üzerinde durmasını sağlayacak her türlü desteği vermekten geri durmayacağının altını çizdi.

Kıbrıs Adası'nda müzakerelerde yeni bir döneme geçilmek üzere olduğunu dile getiren Özdemir, "Kıbrıs'ta iki devletli çözümden başka herhangi bir seçeneğin kalmadığı iyi anlaşılmalıdır. Kıbrıs'ta Türkiye garantör ülke olarak Ada'da kalıcı barışın tesisi için üzerine düşen sorumluluğu şimdiye kadar sergilemişken diğer taraf ülkelerin de siyasi çözüm için var olan bu gerçeği kabul etmeleri gerekir. Kıbrıs Adası'nda Türklüğün azınlık statüsüne düşürülmesi asla gerçekleşmeyecektir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti şaka olsun diye kurulmamıştır ve bağımsız bir şekilde Türkiye ile beraber aynı ortak gelecekte yaşamaya devam edecektir ve elbette Kıbrıs Türklüğü gelecekte kendi devletiyle başı dik, güçlü ve irade sahibi olarak yaşamını sürdürecektir." ifadelerini kullandı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, eski CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyleyerek, "O gün 3 kişinin milletvekilliği düşürüldü. Biri Enis Berberoğlu idi, ikisi de bizim milletvekillerimiz. Enis Berberoğlu'na yani sonuçta olumlu bir sonuç çıkacak; niye çıktı değil, niye ona çıkan sonuç Leyla Güven ve Musa Farisoğulları'na çıkmıyor? Bizim derdimiz bu." ifadesine yer verdi.

TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, tekliflerin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Erdoğmuş, aranın ardından komisyonun yerinde olmaması üzerine birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement