TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

CHP'nin balıkçılık sorunlarına ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi reddedildi AK Parti'li Tatlı: "Aldığımız tedbirler, gelecek nesillerin de balık tutmasına imkan verecek düzeydedir" CHP'li Canalioğlu: "Açık deniz balıkçılığı yapılmalı, tatlı su balıkçılığı teşvik edilmeli, zararlı.

12.11.2014 17:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Giresun Milletvekili Adem Tatlı, hükümetin balıkçılıkla ilgili aldığı tedbirlerin gelecek nesillerin de balık tutmasına imkan verecek düzeyde olduğunu söyledi.

CHP, balıkçılık faaliyetinin sorunlarının araştırılması önergesinin bugün Genel Kurul'da görüşülmesini grup önerisi getirdi.

CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, Türkiye'nin 8 bin 333 kilometrelik kıyı şeridine, göl, baraj ve nehirlere sahip olduğunu söyledi. Buna rağmen balıkçıların, istedikleri verimi alamadıkları için denize çıkamadıklarını ifade eden Canalioğlu, kentleşme, deniz kıyılarındaki yapılaşma ve bilinçsiz avlanmanın balık miktarını azalttığını söyledi.

Hatalı avlanma ve kirlenmeye bağlı olarak birçok balık türünün neslinin tükendiğini anlatan Canalioğlu, balıkçıların önemli gelir kaybına uğradığını ifade etti. Canalioğlu, balıkçıların kooperatif kurarak sorunlarını aşma çabasında olduğunu dile getirerek, sorunların aşılması için açık deniz balıkçılığı yapılması, tatlı su balıkçılığının teşvik edilmesi, zararlı balık avlama yöntemlerinin önlenmesi gerektiğini söyledi.

"Balık yerseniz gözlerini daha iyi görür"

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, iktidar milletvekillerine öneriyi muhalefet getirdiği için ret oyu vermemesi çağrısında bulunarak, "Bir kere, balık yerseniz gözleriniz daha iyi görür, sağlıklı olursunuz, kolesterolünüz düzelir" dedi.

Türkiye'de göllerin, nehirlerin ve denizlerin hukuku olması gerektiğini ifade eden Kaplan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndaki Su Ürünleri Genel Müdürlüğü bürokratlarının bu konudan anlamadığını savundu. Kaplan, "Bürokratları burada hizaya çekin, sınav yapalım; hamsiyle istavriti, lüferle kefali, kerevitle yengeci, karidesle ahtapotu birbirinden ayırırlarsa benim adım Hasip Kaplan değil. Koyun bakanları balıkçılığa getirdiniz" diye konuştu.

"Sanırım fişlendim"

MHP İstanbul Milletvekili Durmuşali Torlak bilimsel balıkçılığın nasıl yapılacağının tespit edilmesi gerektiğini, ancak dünyanın her yerinde balıkçıların araştırmacılara soğuk baktığını belirtti.

Balıkçıların kullanılacak ağ türleri konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Torlak, Marmara ve Karadeniz'de endüstriyel balık avına en fazla 2 ay izin verilmesinin şart olduğunu kaydetti.

Torlak, milletvekili olmadan önce tersaneci olduğunu anımsatarak, "Milletvekili olduktan sonra tek bir kayık bile yapmadım. Sanırım fişlendim. Aranızda üzülenler olabilir. Önemli değil, malı ben yaptım, ben kaybederim" dedi.

AK Parti Giresun Milletvekili Adem Tatlı ise su ürünleri ihracatının Ak Parti döneminde 27 bin tondan 101 bin tona ulaştığını söyledi.

Balıkçılık ve su ürünleri faaliyetinin 2013'ten itibaren destekleme kapsamına alındığını anlatan Tatlı, aşırı avlanmanın önlenmesi için 10 metreden büyük balıkçı gemilerini getirenlere devletin ödeme yaptığını anlattı. Tatlı, balıkçılara sağlanan yakıt desteğinin de 1 milyar lirayı geçtiğini vurguladı.

Ak Parti'nin aldığı tedbirlerden örnekler veren Tatlı, "Aldığımız tedbirler, gelecek nesillerin de balık tutmasına imkan verecek düzeydedir. Balıklar elbette avlanacak ama kaynakları korumamız da gerekiyor" diye konuştu.

CHP'nin önerisi reddedildi. - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement