TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Atatürk Orman Çiftliği'nin (AOÇ) 22 bin 282 dekarının 1983'e kadar kaybedildiğini belirterek, "Şimdi 'Atatürk Orman Çiftliği' diye bağıranlar, neredeyse Atatürk'ün çiftliğinin yüzde 40'ı giderken neredeydi?

16.03.2015 18:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Atatürk Orman Çiftliği'nin (AOÇ) 22 bin 282 dekarının 1983'e kadar kaybedildiğini belirterek, "Şimdi 'Atatürk Orman Çiftliği' diye bağıranlar, neredeyse Atatürk'ün çiftliğinin yüzde 40'ı giderken neredeydi?" dedi.

MHP, AOÇ'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı yapılan alanın birinci dereceden üçüncü derece SİT alanına dönüştürülmesiyle ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesini grup önerisi olarak Genel Kurul gündemine getirdi.

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Atatürk'ün AOÇ'yi vasiyetiyle Hazineye devrettiğini, Hazinenin de milletin olduğunu söyledi. Sarayın yapıldığı alanın 1954 yılında, Orman Genel Müdürlüğü'nün tapulu yeri olarak alındığını anlatan Yılmaz, "Bu alanı şatafat merkezi haline getirdiler" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun söz konusu alanın birinci dereceden üçüncü derece SİT alanına dönüştürülmesi için hızla harekete geçtiğini ve "uydurma" rapor düzenlendiğini savunan Yılmaz, 80 yıllık ağaçların kesilerek saray inşa edildiğini ifade etti.

Yılmaz, "Lüksle, şatafatla itibarlı olunan yer görülmemiştir. Saraylarla itibar olsaydı Çavuşesku'nun sarayında, Suudi Arabistan'ın kralında itibar olurdu" diye konuştu.

Sarayın 1 milyar 300 milyon liranın kat kat üzerinde maliyeti olduğunu iddia eden Yılmaz, birkaç gün içinde rakamları belgeleriyle açıklayacağını belirtti.

AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Hazineye 55 bin 538 dekar olarak devredilen AOÇ'nin 1983'e kadar 22 bin 282 dekarın kaybedildiğine işaret ederek, "Şimdi 'Atatürk Orman Çiftliği' diye bağıranlar neredeyse Atatürk'ün çiftliğinin yüzde 40'ı giderken neredeydi?" dedi.

AOÇ'nin ilk arazi kaybının 1935'te bira fabrikası kurulmasıyla başladığını anlatan Kahveci, AOÇ'den Milli Savunma Bakanlığı ve MKE gibi kurumlara da devir yapıldığını kaydetti.

Orman Genel Müdürlüğü'ne de 868 dönüm alanın satıldığını dile getiren Kahveci, "Bu alan AOÇ'nin değil, Orman Genel Müdürlüğü'nün tapulu malıdır. Orman Genel Müdürlüğü de mülklerini başka kurumla takas edebilme hakkına sahiptir" diye konuştu.

AOÇ'de çok sayıda ağaç kesildiği eleştirilerine de cevap veren Kahveci, 1925'ten 2002'ye kadar 4 bin 500 dekar alan ağaçlandırılırken, AK Parti iktidarında 18 bin 500 dekar alana fidan dikildiğini vurguladı.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu ise mahkemenin sarayın inşaatıyla ilgili yürütmenin durdurulmasına karar verildiğini ifade ederek, "Hukuk her şeyin üstündedir. Hukuki açıdan rezalet bir durum var. Devlet 'başbakanlık binası yapıyorum' diye ortaya çıktı, maliyeti bilinmeyen bir saray yapıldı" dedi.

Ziraat mühendislerinin istihdamı

Genel Kurul'da, HDP'nin, ziraat mühendislerinin istihdamı ile ilgili Meclis Araştırması açılmasına ilişkin grup önerisi görüşüldü.

Partisinin önerisi üzerine söz alan Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Türkiye'nin tarım, hayvancılık, gıda kaynakları açısından zengin bir ülke olduğunu, ancak bu alanda eğitim görenlerin iş bulamadığını ifade etti. Aksoy, tarım ve hayvancılık sektörünün küresel politikada önemli bir yer tuttuğunu, bu alanda istihdama önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, iktidarları döneminde, söz konusu sektörle ilgili yılda ortalama 2 bin 700 kişinin istihdam edildiğini belirtti. Ancak sorunun çözülmediğini anlatan Kılıç, bunun nedeninin, AK Parti iktidarları öncesindeki yığılmadan kaynaklandığını söyledi.

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, hükümetin tarım politikasını eleştirdi. Günaydın, buğdayın, arpanın, mısırın, soyanın dışarıdan ihraç edildiğini dile getirerek, "Türkiye'nin ana ürünü mercimek bile Kanada'dan geliyor" dedi. Günaydın, hükümetin çiftçiye verdiği desteği, vergi ve yüksek mazot fiyatlarıyla geri aldığını ileri sürdü.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement