TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin, enerji ihtiyacıyla ilgili sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla verdiği araştırma önergesinin bugün ele alınması önerisi kabul edilmedi.

11.05.2016 20:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin, enerji ihtiyacıyla ilgili sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla verdiği araştırma önergesinin bugün ele alınması önerisi kabul edilmedi.

Önerge üzerinde CHP Grubu adına söz alan Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Elektrik Enerjisi Piyasası Arz Güvenliği Strateji Belgesi'nde 2023 yılında rüzgar enerjisi kurulu gücünün 20 bin megavata çıkarılmasının hedef olarak belirlendiğini ancak performans göstergelerine bakıldığında bunun "sadece hayalcilikten ibaret olduğunu" öne sürdü.

Mevcut uygulamalarla 2015 yılı için belirlenen hedefe ulaşılamadığı gibi 2019 ve 2023 için belirlenen hedeflere de ulaşılamayacağını savunan Akın, "Bu durumdayken yeni yasa, yeni yönetmeliklerle bu sektörün önünün açılmadığı gibi mevcut düzenlemelerde yapılan değişikliklerle de başka sıkıntılara yol açıldığını maalesef görüyoruz. Yatırımcılar, kazanılmış haklara zarar gelecek endişesiyle yeni yatırım kararları için tereddüt içerisindeler. Bankalar, projelere finansman sağlarken geleceği net göremiyorlar." dedi.

Akın, zengin yenilenebilir kaynakların enerji üretimi içindeki payının hızla artırılmasına yönelik teşvik uygulamalarının doğru olacağını belirterek, halkın itirazlarına duyarlı olunması gerektiğini söyledi.

MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, hükümetin uyguladığı ekonomik, siyasi, enerji ve özelleştirme politikalarının yanlışlığı nedeniyle ülkenin bazı bölgelerinde hedeflenen kayıp kaçak elektrik oranlarının yakalanamadığını, bu sorunların çözümü için siyasi iradenin "aciz kaldığını" savundu.

Genel Kurul gündemine gelecek olan Elektrik Piyasası Kanun Teklifi ile ilgili eleştirilerde bulunan Şimşek, Akkuyu Nükleer Santrali'nin mevzuattan kaynaklanan yükümlülükler yerine getirilmeden inşaatına başlanmaması gerektiğini kaydetti. Şimşek, "Karşı olduğumuz halde yapılmak isteniyorsa da mutlaka bütün izinler alındıktan sonra inşaatına başlanmalıdır." diye konuştu.

-"Dünyada 442 nükleer reaktör var"

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, nükleer enerji santrallerini kapatma kararı alan ülkeler arasında elektrik enerjisine en çok ihtiyaç duyanlardan ve dünyanın bir numaralı ihracatçısı Almanya'nın da bulunduğunu belirterek, "Söküm, atık ve çevresel maliyetler hesaplandığında nükleer enerji dünyanın en pahalı enerjisi durumundadır. Bugüne kadar dünyanın herhangi bir bölgesinde nükleer endüstriler sadece devlet desteğiyle ayakta kalabilmişlerdir." şeklinde konuştu.

Doğan, enerjide ortaya çıkan ihtiyacın, rüzgar, güneş, jeotermal, biokütle gibi yenilenebilir enerjilerin dengeli biçimde sisteme eklenmesiyle karşılanması gerektiğini kaydetti.

AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, şu anda dünyada 442 nükleer reaktörün faaliyette olduğunu ve bunların yarısının Fransa, Amerika, Rusya ve Çin'de bulunduğunu anlattı.

Fransa'nın elektrik üretiminin yüzde 74'ünün, Amerika'da yüzde 19'unun, Almanya'da ise yüzde 15'inin nükleer enerjiden sağlandığını dile getiren Ercoşkun, "Zannediyoruz ki karar aldılar ve kapatacaklar. Böyle değil. Her reaktörün bir ömrü var, bu ömür tamamlandığı zaman kapatmaya yönelik bir kanaat var." ifadelerini kullandı.

Ercoşkun, nükleer santrallerin çok daha büyük denetime ve güvenliğe tabi olması gerektiğini ve Türkiye'nin bu standartları uygulayacağını kaydetti.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement