TBMM Hayvan Haklarının Araştırılması Komisyonu - Son Dakika
Politika

TBMM Hayvan Haklarının Araştırılması Komisyonu

TBMM Hayvan Haklarının Araştırılması Komisyonu

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez, "Milli parklar, Türkiye kamuoyunda belki yeterince tanınmıyor ama yaptığı görevler itibarıyla hakikaten Türkiye'nin geleceğine yönelik ciddi çalışmalar yapıyor.

10.10.2019 14:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez, "Milli parklar, Türkiye kamuoyunda belki yeterince tanınmıyor ama yaptığı görevler itibarıyla hakikaten Türkiye'nin geleceğine yönelik ciddi çalışmalar yapıyor." dedi.

Hayvanların Haklarının Korunması ile Hayvanlara Eziyet ve Kötü Muamelelerin Önlenmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel başkanlığında toplandı.

Yel, kamuoyunda, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün lağvedileceğine ve daire başkanlığına dönüştürüleceğine yönelik bir söylentinin olduğunu belirterek, buna ilişkin bilgi almak istediklerini belirtti.

Mustafa Yel, komisyon olarak genel müdürlüğün çok önemli bir birim olduğunu ve bunun daire başkanlığına düşürülmesi değil, daha da güçlendirilmesi gerektiğini düşündüklerini ifade etti.

Komisyona sunum yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez, "Milli parklar, Türkiye kamuoyunda belki yeterince tanınmıyor ama yaptığı görevler itibarıyla hakikaten Türkiye'nin geleceğine yönelik ciddi çalışmalar yapıyor." diye konuştu.

Faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Üzmez, biyolojik çeşitliliğin envanterini yaptıklarını, 74 ilde bunu tamamladıklarını ve bu yılın sonunda 81 ilde tamamlamış olacaklarını kaydetti.

Atanmasının üç hafta önce yapıldığını aktaran Üzmez, genel müdürlüğün lağvedilerek daire başkanlığına dönüştürülmesiyle ilgili kurumda bir çalışma görmediğini vurguladı.

Komisyon Başkanvekili, AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan ise Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün kapatılarak, üç daire başkanlığına dönüştürülmesi, Çölleşme ve Erezyonu Kontrol Genel Müdürlüğü'nün ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün kapatılarak Orman Genel Müdürlüğüne bağlanması şeklinde Cumhurbaşkanlığına sunulmuş bir tezkerenin olduğunu söyledi.

Ceylan, konunun duyulması üzerine komisyonun ve STK'lerin yoğun çalışma yaptığını ve AK Parti'nin Kızılcahamam Kampı'nda kendisinin konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da arz ettiğini belirtti.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün, genel müdürlük seviyesinde kalması gerektiğini vurguladı.

Doğa Araştırmaları Derneği Başkanı Osman Erdem, 125 STK adına konuştuğunu belirterek, bu konuda komisyonla aynı görüşte olduklarını söyledi.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Genel Başkanı 100 yaşındaki Yunus Ensari de genel müdürlüğün kapatılmaması gerektiğini belirterek, "Herkes elini taşın altına koysun ama bu Milli Parklar Genel Müdürlüğü kapatılmasın." ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından komisyon, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün güçlendirilmesi ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile birleştirilmesine yönelik tavsiye kararı aldı.

Tavsiye kararının ardından komisyonun hazırladığı "Taslak Komisyon Raporu" görüşmelerine geçildi.

Komisyon Başkanı Yel, "Taslak Komisyon Raporu"nun bir maddesinde avcılıkla ilgili önermelerde bulunmalarının ardından avcı derneklerinin "dinlenmedikleri" yönünde tepkilerinin olduğunun bundan dolayı dernek temsilcilerini dinlemek istediklerini kaydetti.

Komisyona bilgi veren Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü'nden Prof. Dr. Şağdan Başkaya, ABD ve Avrupa'nın bazı ülkelerinde avcılık uygulamaları ve avlanma alanlarını anlattı.

Avcılık dernekleri de avcılıkla ilgili yasanın sorunlar barındırdığını belirterek, komisyon raporundan beklentilerini iletti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Hayvan Haklarının Araştırılması Komisyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 FETÖ şüphelisi yakalandı
    09:08 İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 FETÖ şüphelisi yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde gerçekleştirilen 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 FETÖ şüphelisinin yakalandığını açıkladı. Operasyonların aziz milletin huzuru ve güvenliği için kararlılıkla devam edeceğini belirten Yerlikaya, şüphelilerin örgütün mahrem yapılanmasında faaliyet gösterdiği, ByLock kullandığı ve hapis cezası ile arandığı bilgisini paylaştı.

  • Gaziantep'te Kaçakçılık Operasyonunda 6 Ruhsatsız Pompalı Tüfek Ele Geçirildi
    09:05 Gaziantep'te Kaçakçılık Operasyonunda 6 Ruhsatsız Pompalı Tüfek Ele Geçirildi

    Gaziantep'te polis ekipleri tarafından kaçakçılıkla mücadele kapsamında düzenlenen operasyonda 4 ikamete ve 2 işyerine yapılan baskınlarda 6 adet ruhsatsız pompalı tüfek ele geçirildi. Operasyon sonucunda 4 şahıs gözaltına alındı.

  • 20 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 70 şüpheli yakalandı
    08:56 20 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 70 şüpheli yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son bir hafta içinde 20 ilde düzenlenen 'Kıskaç-11' operasyonlarında FETÖ'ye yönelik olarak 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Operasyonlarda örgütün sözde 'Emniyet Mahrem Yapılanması' içerisinde faaliyet gösteren, 'ByLock' kullanıcısı olan, ankesörlü telefonlarla iletişim kuran, hücre evlerinde barınan ve hapis cezası ile aranan şüpheliler tespit edildi. Operasyonlar sonucunda çok sayıda dijital materyale el konuldu.

  • İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' Operasyonlarında 70 FETÖ Şüphelisi Yakalandı
    08:48 İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' Operasyonlarında 70 FETÖ Şüphelisi Yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde FETÖ'ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, operasyonların aziz milletin huzuru ve güvenliği için kararlılıkla devam edeceğini belirtti.

  • İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı
    08:09 İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, suç örgütlerine ve zehir tacirlerine göz açtırmayacaklarını belirtti.

  • Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı
    08:06 Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı
    08:04 İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı
    07:58 İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da gerçekleştirilen 'Mahzen-23' Operasyonuyla, Interpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Baisaov, 'Yasa Dışı Örgüt Faaliyetleri ve Kaçakçılık' suçundan, Rakhishov ise 'Dolandırıcılık' suçundan aranıyordu.


Advertisement