YTB'nin "Balkan Gençlik Okulu Kapanış Zirvesi" Bursa'da yapıldı - Son Dakika
Güncel

YTB'nin "Balkan Gençlik Okulu Kapanış Zirvesi" Bursa'da yapıldı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, "Biz biliyoruz ki Balkanlar'da istikrar, barış, huzur söz konusu olduğunda küresel huzuru da barışı da sağlamış olursunuz." dedi.

17.09.2022 13:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, "Biz biliyoruz ki Balkanlar'da istikrar, barış, huzur söz konusu olduğunda küresel huzuru da barışı da sağlamış olursunuz." dedi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından organize edilen Balkan Gençlik Okulunun 5'incisinin kapanış zirvesi Bursa'da bir otelde gerçekleştirildi.

Balkan Gençlik Okulunda 594 genç, tarih kültür ve akademiden uluslararası ilişkilere kadar kapsamlı eğitim aldı.

Çavuşoğlu, kapanış etkinliğinde, Balkanlar deyince herkesin hafızasında çeşitli fotoğrafların belirdiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Son 20 yıl öncesine kadar Balkanlar deyince maalesef ve ne yazık ki zihnimizde beliren fotoğrafta hep bir çatışma, hep bir çekişme, hep kan ve gözyaşı oldu. Bugün geldiğimiz noktada 7 ayrı ülkeden genç insanın bir araya gelerek bu zirve vesilesiyle buluşması ve geleceğe dönük tasavvurlarını, hayallerini ortaklaştırması çok önemli. Biz biliyoruz ki Balkanlar'da istikrar, barış, huzur söz konusu olduğunda küresel huzuru da barışı da sağlamış olursunuz. Zira hiç hatırlamak istemeyiz ama iki büyük dünya savaşının Balkan coğrafyasından neşet ettiğini biliyoruz. Hatta literatüre geçen 'Balkanizasyon' ifadesi aslında Balkanlar'ın tarihinin ve coğrafyanın bir tezahürüdür. Ne demektir bu Balkanizasyon? Bir arada yaşayan toplumların ayrıştırılması demektir. Aslında bugün emperyal dünya tarafından Balkanizasyon ifadesi hala yürürlükte tutulmaya çalışılıyor."

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kısa süre önce Balkan coğrafyasını ziyaret ettiğini anımsattı.

Bu ziyaretlerin ne ilk ne de son olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımızın siyasi tasavvuru Balkanlar'da neşet etmiştir, ortaya çıkmıştır. Kendisi cezaevinden çıktıktan sonra yanına birkaç kadim dostunu almak suretiyle Balkanlar'a gitti. 15-20 gün süreyle yeni geleceğe ilişkin siyasi partinin tohumlarının hep birlikte orada attılar." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Balkanlar'ın Türkiye için önemine değinerek, "Balkanlar'da sizin ayağınıza bir çöp batsa bizim kalbimize hançer saplanır. Türkiye'nin Balkanlar'a bakış açısı budur. Türkiye'nin geçmiş uzun yıllar kültürel birlikteliği, ortaklığı Balkanlar'a bu bakış açısıyla devam etmektedir. Biz biliyoruz ki Balkanlar'daki huzur ve barış iklimi tüm coğrafyaya ve küresel olarak bütün her yere sirayet edecek bir potansiyele sahiptir." değerlendirmesini yaptı.

"10 yılda YTB olarak Balkanlar'da 10 binden fazla öğrenciyi burslu okuttuk"

YTB Başkanı Abdullah Eren de beraber bir gelecek kurma noktasında aynı coğrafyanın çocuklarının birbirlerini iyi tanıması gerektiğini anlattı.

Bu noktada YTB'nin programlar düzenlediğini belirten Eren, şöyle konuştu:

"Boşnak, Makedon, Arnavut kardeşlerimizle yaptığımız programlarda, birbirimize baktığımızda birbirimizi çok tanımadığımızı müşahede ettik. Her ne kadar Türkiye bu konuda büyük adımlar atmış olsa da son 15 yılda atılan adımlar tabii öncekilerden çok daha büyük oldu. Bu kapsamda benim hep söylediğim bir şey, burada Balkan derneklerimiz de var. Ne zaman bizleri ziyaret etseler veya görüşsek diyorum ki Türkiye'de çok Balkan derneği var, sayısının artması lazım ama bizim Balkanlar'da, Balkan derneklerine de ihtiyacımız var. Çünkü Batı Trakyalı bir kardeşimizle Sofya'daki Filibe'deki bir kardeşimiz, Üsküp'teki bir kardeşimizle Prizren'deki kardeşimiz, Saraybosna'daki bir kardeşimizle Tiran'daki bir kardeşimiz birbirini tam tanımayabiliyor."

Eren, Balkanlar'da yaşayan Türkler arasında dil farkının olmadığını, konuşmaları ve giyimlerinin aynı olduğunu söyledi.

Bu kültürel yakınlığın geleceği kurgulama noktasında kendilerine avantaj sağladığını dile getiren Eren, şunları kaydetti:

"Zihin dünyalarımızı birbirine yakınlaştırmaya çalışıyoruz. 'Balkan Gençlik Okulu'nu bana iki cümleyle özetle' derseniz ben 'Balkanlar'daki gençlerin anlam dünyalarını birbirlerine yakınlaştırmak' derim. İşte o yüzden biz 7 ülkede 14 dernekle 600'ü aşkın kardeşimizle Balkan Gençlik Okulunu yaptık. Balkan Gençlik Zirvesi'ni gelecek yıl Balkanlar'da düzenlemeyi planlıyoruz. adece Bursa'da bugüne kadar 4 binden fazla Balkanlar'dan Türkiye burslusu öğrenciyi 10 yılda biz eğittik. 10 yılda YTB olarak Balkanlar'da 10 binden fazla öğrenciyi burslu okuttuk; kendi imkanlarıyla gelenler hariç. Şu an Bursa'dan da 800'den fazla öğrencimiz Balkanlar'da eğitim alıyor. Bursa'daki üniversitelere de 250'den fazla öğrencimizi burslu olarak yerleştirdik. Balkan Gençlik Okulunda bu sene 5'inci yılımız. 5 yılda Balkanlar'da 3 binden fazla gencimizi bu akademilere dahil ettik. Bu akademiler çerçevesinde alınan eğitimlerle yüksek lisans ya da doktoraya da bu kardeşlerimizin içinden başarılı arkadaşlarımızı Türkiye'ye getireceğiz."

Eren, YTB'nin bugüne kadar yaptığı projeleri de katılımcılarla paylaşarak, "Bizim yapmamız gereken, barış ve istikrarla huzur dolu bir coğrafya istiyorsak, birbirimizi daha iyi anlayıp, çözümler üretmeliyiz." diye konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın da katılımcılara hitap ettiği etkinlikte, programlarda emeği geçen dernek temsilcilerine plaket takdim edildi.

Program kapsamında gün içinde gençlerin sorunlara çözüm arayacağı çalıştayın da düzenleneceği bildirildi.

YTB\'nin "Balkan Gençlik Okulu Kapanış Zirvesi" Bursa\'da yapıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel YTB'nin 'Balkan Gençlik Okulu Kapanış Zirvesi' Bursa'da yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli'de Teknik Tekstil Semineri Gerçekleştirildi
    15:25 Denizli'de Teknik Tekstil Semineri Gerçekleştirildi

    Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi işbirliğiyle teknik tekstil alanında bir seminer düzenlendi. Seminerde, Spinteks firmasının Genel Müdürü Yalın Aydın, carbon fiber ve kompozit tekstillerin Denizli'deki serüvenini anlattı.

  • Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: AK Parti belediyeciliği gerçek belediyeciliktir
    15:25 Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: AK Parti belediyeciliği gerçek belediyeciliktir

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu'da yaptığı konuşmada, AK Parti belediyeciliğinin gerçek belediyecilik olduğunu belirterek, Kastamonu'nun tüm ilçelerinin doğal gaza kavuşması için süreci takip edeceğini söyledi. Yumaklı, yerel seçimler için çalışmalara başladıklarını ve Kastamonu'nun 19 ilçesinin ve merkez ilçenin AK Parti adayları tarafından kazanılmasının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Yumaklı hükümetin vatandaşın duasına ihtiyacı olduğunu ifade ederek, duaların en büyük destek olduğunu belirtti.

  • İstanbul Su ve Doğa Spor Kulübü Yüzücüsü Masal Özgü Koyuncu Türkiye Şampiyonası'nda birinci oldu
    15:24 İstanbul Su ve Doğa Spor Kulübü Yüzücüsü Masal Özgü Koyuncu Türkiye Şampiyonası'nda birinci oldu

    İstanbul Su ve Doğa Spor Kulübü yüzücüsü Masal Özgü Koyuncu, Sakarya'da düzenlenen Paletli Yüzme Gençler Türkiye Şampiyonası'nda 50 metre ve 100 metre çiftpalet branşında birinci oldu. 14-17 Mart 2024 tarihlerinde gerçekleşen şampiyonada Koyuncu, 100 metre mesafesinde Türkiye rekorunu kırdı ve milli takım barajını geçti.

  • Edirne Belediyesi ve Pazarcılar Odası arasında pazar yerleri işletme protokolü imzalandı
    15:23 Edirne Belediyesi ve Pazarcılar Odası arasında pazar yerleri işletme protokolü imzalandı

    Edirne Belediyesi ile Edirne Pazarcılar Odası arasında kentteki pazar yerlerinin işletilmesine ilişkin protokol imzalandı. Belediye Başkanı Recep Gürkan, yeni protokolün hazırlandığını ve tüm sebze meyve pazarlarının düzeninden odanın sorumlu olacağını belirtti. Protokolün hayırlı olmasını dileyen Gürkan, açılışı geciken Cumartesi Pazarı hakkında da bilgi verdi. Edirne Pazarcılar Odası Başkanı Şeref Hasır ise Gürkan'a teşekkür etti. Ayrıca, Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Geleceğin Yazarları Projesi Yarışması'nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

  • Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Balıkesir'de Sporcu Gençlerle Buluştu
    15:20 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Balıkesir'de Sporcu Gençlerle Buluştu

    Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu, Balıkesir'i ziyaret ederek sporcu gençlerle bir araya geldi. Edremit Gençlik Merkezi'nde gönüllü gençler, sporcular ve öğrencilerle buluşan Bakan Yardımcısı, gençlerin görüş ve taleplerini dinledi. Bakan Yardımcısı ayrıca İvrindi ilçesinde yapılan Yarı Olimpik Yüzme Havuzu İnşaatı ve Gökçeyazı futbol sahasında çalışmaları yerinde inceleyerek bilgi aldı.

  • İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın anma töreni düzenlendi
    15:19 İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın anma töreni düzenlendi

    İstanbul Adalet Sarayı'nda terör örgütü DHKP-C üyeleri tarafından şehit edilen Savcı Mehmet Selim Kiraz, düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, Kiraz'ın adalet mirasını layıkıyla ifa etmek gerektiğini vurguladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da törene katılarak Kiraz'ın makam odasına karanfil bıraktı.

  • Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik'te Vatandaşlarla Buluştu
    15:19 Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik'te Vatandaşlarla Buluştu

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen gece döneri sahur programında vatandaşlarla bir araya geldi. Başkan Aktaş, Bursa'nın her köşesinde gülümsediklerini ve bu şehirde yaşamaktan mutlu olduklarını belirtti.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 20 İlçede Sağlık Merkezleri Açacak
    15:18 Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 20 İlçede Sağlık Merkezleri Açacak

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, 20 ilçenin tamamında tam teşekküllü sağlık merkezleri açacak. Sağlık merkezlerinde ayakta muayene, teşhis ve tedavi, tahlil, enjeksiyon/pansuman, ağız ve diş sağlığı, psikolojik danışmanlık, aile danışmanlığı, diyetisyen ve evde bakım hizmetleri verilecek.


Advertisement