TBMM Kit Komisyonu - Son Dakika
Güncel

TBMM Kit Komisyonu

İller Bankası (İLBANK) Genel Müdürü Mehmet Turgut Dedeoğlu, bankanın bu yılki hedeflerine ilişkin olarak, "2016 yılında banka öz kaynaklarımızdan 6 milyar lira kredi verilmesi, 239 milyon lirası bankamız karından olmak üzere 889 milyon lira hibe verilmesi, 837 milyon lira dış kaynaklı kredi kullandırılması, kaynak geliştirme faaliyetlerimiz için 250 milyon liralık yatırım yapılması planlanmaktadır.

02.06.2016 13:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İller Bankası (İLBANK) Genel Müdürü Mehmet Turgut Dedeoğlu, bankanın bu yılki hedeflerine ilişkin olarak, "2016 yılında banka öz kaynaklarımızdan 6 milyar lira kredi verilmesi, 239 milyon lirası bankamız karından olmak üzere 889 milyon lira hibe verilmesi, 837 milyon lira dış kaynaklı kredi kullandırılması, kaynak geliştirme faaliyetlerimiz için 250 milyon liralık yatırım yapılması planlanmaktadır." diye konuştu.

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda, İLBANK'ın 2013-2014 yıllarına ilişkin hesapları görüşüldü.

Komisyonda sunum yapan Dedeoğlu, İLBANK'ın 1933 yılında 15 milyon lira sermaye ile "Belediyeler Bankası" adıyla kurulduğunu ve 1945 yılında da il özel idarelerini de içine alarak, 4759 sayılı kanunla 100 milyon lira sermayeli İller Bankası'na dönüştürüldüğünü anlattı. Dedeoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan İLBANK'ın bin 367 belediye, 30 büyükşehir belediyesi, 30 su ve kanal idaresi, 51 il özel idaresi ve 2 ilçe özel idaresi olmak üzere toplam bin 480 mahalli idare birimine hizmet sunduğunu ifade etti.

İLBANK'ın amaçları hakkında bilgi veren Dedeoğlu, bankanın yerel yönetimlerin her türlü içme suyu, içme suyu arıtma, kanalizasyon, atık su arıtma, harita, imar planı, kenti bilgi sistemi, üstyapı projelerini yaptığını ve yerel yönetimlere teknik danışmanlık hizmeti sunduğunu aktardı.

Dedeoğlu, İLBANK'ın Genel Müdürlük ve 18 bölge müdürlüğünde toplam 3 bin 782 personel ile hizmet verdiğini belirterek, "Nominal sermayesi 18 milyar lira olan bankamız, yaklaşık 11 milyar lira ödenmiş sermayesi ile bankacılık sektöründe ilk sırada yer almaktadır. Bankamız, öz kaynaklar sıralamasında ve yatırım bankaları arasında ilk sırada yer alırken, aktif büyüklük ile kalkınma ve yatırım bankaları arasında üçüncü sıradadır." diye konuştu.

İLBANK'ın finansman, proje geliştirme, proje uygulama, danışmanlık ve teknik hizmet, yerel yönetimlere kaynak transferi ve kaynak geliştirme faaliyetlerini yürüttüğünü söyleyen Dedeoğlu, projeler hakkında ise şu bilgileri verdi:

"2011'de başlatılan Su, Kanalizasyon, Altyapı Projeleri (SUKAP) ile genel bütçeden yerel yönetimlerin içme suyu, şebeke ve arıtma gibi ihtiyaçlarının desteklenmesine yönelik bir projedir. 2014"te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile imzalanan Altyapı Projelerinin Desteklenmesi (ÇEVDES) protokolü kapsamında ise belediyelerin ihtiyacı olan altyapı projeleri hibe olarak yapılmaktadır. Bu kapsamda 250 proje yürütülmektedir. Bankamız için 2015 yılı çevresel projelerin öncelikte olduğu bir yıl olmuş ve bu konudaki çalışmalarımız 2016 yılında da devam edecektir. Bankamızın amaçlarından biri de ülkemiz için gelecekte büyük sorun olarak görülen, içme suyu kayıp kaçaklarının azaltılmasıdır. Bu amaçla 2016'da içme suyu projelerine hız verilecek, yeni teknolojiler bu projelerde yoğun şekilde kullanılacaktır. Bankamız, yenilebilir enerji ve uluslararası alandaki projeler ile ilgili de çalışmalarını sürdürmektedir."

"889 milyon lira hibe vermeyi hedefliyoruz"

Dedeoğlu, İLBANK'ın 2016 yılı hedeflerine ilişkin olarak, "Banka öz kaynaklarımızdan 6 milyar lira kredi verilmesi, 239 milyon lirası bankamız karından olmak üzere 889 milyon lira hibe verilmesi, 837 milyon lira dış kaynaklı kredi kullandırılması, kaynak geliştirme faaliyetlerimiz için 250 milyon liralık yatırım yapılması planlanmaktadır. Bankamız, yerel yönetimlere hizmet sürecinde sayısız yatırımlara attığı imzası, sağlım ve köklü kurumsal yapısı, dinamik teknik kapasitesi, uzun yıllara dayanan deneyim ve tecrübesiyle ülkemizin her noktasında projeler üretmeye ve başarılı yatırımlar gerçekleştirmeye devam edecektir." diye konuştu.

"Yasal değişiklik talebimiz var"

Komisyonda, İLBANK tarafından yüklenici firmalardan alınan araçlara yönelik 2013 yılına ilişkin alt komisyon raporunda yer alan öneri de ele alındı.

İLBANK Genel Müdürü Dedeoğlu, "Bu araçlarla ilgili Bankamızın dışında hiçbir yerde bu tip araç tahsisimiz yoktur. Bütün araçlar, 18 bölge müdürlüğünün desteklenmesi için kontrol hizmetlerinde kullanılmaktadır. Biz de bu amaca dönük kullanıyoruz. Bankamızın bütün ihaleleri de açık ihale şeklindedir. Ama bu sistemi savunmuyorum. 1960'lı yıllarda çıkmış bir yasadan bahsediyoruz. Biz de bu sistemden çıkmak, yasal değişiklik yapmak istiyoruz. Sadece bu konu değil, İller Bankası'nın mevcut bilgi, birikim ve tecrübesinin uluslararası arenaya açılmasını hedefliyoruz. Bunun için yasal değişiklik talebimiz var ve bu değişiklikte taşıtlarla ilgili konuyu da çözmek ve bir daha komisyonun karşısına bu tip bir eleştiriyle gelmek istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

İLBANK Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Üstün de araçların özel işlerde kullanılması gibi bir hata varsa bunu kimsenin mazur görmeyeceğini ve gereğinin yapılması gerektiğini belirtti.

Üstün, milletvekillerinin soruları üzerine, İLBANK'ın yurt dışına açılması ve buralarda da projeler gerçekleştirmesine yönelik çalışmaları hayata geçirmek istediklerini söyledi. Üstün, milletvekillerinden gelen eleştirilerin tamamını dikkate aldıklarını anlatarak, "Münferit hataların olduğunu biliyoruz ama ülkede dokunmadığı köy kalmayan bir kurumdan bahsediyoruz. Bütün eleştirileri not aldık. Bize sunulan projelerde, millete aktarılacağına inandığımız hiçbir projeyi siyasi ayrım gözeterek engellemeyiz. Sadece millete gitmeyeceğini düşündüğümüz projelerde biraz daha seçici oluruz. Verdiğimiz finansmanın millete yansımasına yönelik denetimler dışında belediyelerin teftişi de bizde değildir." diye konuştu.

İLBANK'ın 2013-2014 yıllarına ilişkin hesapları ibra edildi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.


Advertisement