TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Divan Kurulu Katip Üyesi Günay Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Divan Kurulu Katip Üyesi Günay Açıklaması

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Divan Kurulu Katip Üyesi Günay Açıklaması

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Divan Kurulu Katip Üyesi, AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, ABD'de başkanlık seçimini Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'ın kazanmasının ardından dolarda yaşanan dalgalanmaya ilişkin, "Küresel döviz ve sermaye piyasalarında yaşanan dalgalanmalar...

09.11.2016 13:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Divan Kurulu Katip Üyesi, AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, ABD'de başkanlık seçimini Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'ın kazanmasının ardından dolarda yaşanan dalgalanmaya ilişkin, "Küresel döviz ve sermaye piyasalarında yaşanan dalgalanmalar ve düşüşler ABD seçim sonuçlarının beklentilerin dışında gerçekleşmesi nedeniyle oldu." dedi.

Günay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'de gerçekleşen seçimlerin hem ABD hem de dünya için yeni bir siyasi ve ekonomik dönemin başlayacağını gösterdiğini belirtti.

"Küresel döviz ve sermaye piyasalarında yaşanan dalgalanmalar ve düşüşler ABD seçim sonuçlarının beklentilerin dışında gerçekleşmesi nedeniyle oldu." diyen Günay, şöyle konuştu:

"Kim seçilirse seçilsin döviz piyasalarında bir dalgalanma yaşanacağı bekleniyordu ancak dalga boyunun Hillary Clinton'ın başkan olması durumunda çok daha az ve kısa süreli, Trump olduğu takdirde yüksek olacağı düşünülüyordu. Ayrıca piyasalar Clinton'ın başkan olacağını fiyatladılar. Dövizdeki dalgalanma ve ABD dolarının değer kaybetmesi ve borsadaki düşüşler bu fiyatlamanın sonucudur. Kurdaki hareketlenme tamamen Türkiye'nin dışındaki gelişmeler nedeniyle gerçekleşmektedir. İç ekonomik dinamiklerde bir değişiklik olmamıştır hatta hafta içinde S&P Türkiye'nin görünümünü negatiften durağana çekmiştir. İş dünyası ve yatırımcılar için Türkiye ekonomisinde strateji değişikliğine neden olacak bir durum yoktur.

Geçmiş dönemlerde yaşandığı gibi Merkez Bankası'nın döviz piyasasına gerektiğinde müdahale edecek döviz rezervi ve enstrümanları vardır. Hızlı dalgalanan kur bir süre sonra normalleşecek ve piyasalar dengesini bulacaktır. Türkiye ekonomisi için politika değişikliği gerektirecek bir neden bulunmamaktadır. Piyasalarımızın nabzını tutarak, gerekli düzenlemeleri yaparken yapısal reformlarımıza odaklanarak yolumuza devam edeceğiz."

"Türkiye yine aynı çizgide devam edecektir"

Günay, Trump'ın başkan seçilmesinin dış politikada ise ABD'nin Rusya, Çin ve İran ile ilişkileri Türkiye'yi ve bölgesini doğrudan etkileyeceğine dikkati çekti.

Türkiye'nin her zaman diyalog ve uzlaşma ile sorunları çözme çizgisinde olduğunu anlatan Günay, "Türkiye yine aynı çizgide devam edecektir. Brexit sonrası ikinci bir beklenmedik olumsuz etki ile karşı karşıya kalan AB, yeni dönemde daha fazla içine kapanmış, aşırı milliyetçiliğin doruk yaptığı ve yalnız kalmış bir Avrupa siyasi konumunu ve Türkiye ile ilişkilerini tekrar gözden geçirmelidir." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Divan Kurulu Katip Üyesi Günay Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement