TBMM Tarihinde En Çok Ceza Alan İsim Kamer Genç - Son Dakika
Güncel

TBMM Tarihinde En Çok Ceza Alan İsim Kamer Genç

Son dönemlerde kavgalarla gündeme gelen TBMM'de, Meclis-i Ayan'dan bugüne kadar 272 milletvekiline disiplin cezası verildiği ortaya çıktı.

01.02.2014 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meclis-i Ayan'dan bugüne kadar 272 milletvekilline disiplin cezası verildi. Bu cezaların 60'ını Meclis'ten geçici çıkarma cezası oluşturdu.

İLK DİSİPLİN CEZASI ALAN İSİM

İlk disiplin cezası alan milletvekili Yorgiyadis Efendi oldu. Yorgiyadis Efendi'ye, Meclis-i Ayan'da 17 Mayıs 1910'da müzakereleri engellediği gerekçesiyle kınama (Takbih) cezası uygulandı. Son disiplin cezası alan milletvekili ise AK Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral. Saral'a, TBMM Genel Kurulu'nun 23 Ocak 2014 tarihli birleşiminde, CHP Genel Başkan Yardımcısı, Aydın Milletvekili Bülent Tezcan'a yumruk attığı gerekçesiyle kınama cezası verildi.

EN ÇOK CEZA CHP'Lİ KAMER GENÇ'E

Halen milletvekili olanlar arasında en çok cezayı, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç aldı. Genç, uzun milletvekilliği geçmişinde 1990 yılından bugüne kadar 9 kez disiplin cezası aldı. Kamer Genç, "hakaret ettiği ve kürsüyü işgal ettiği, çalışma düzenini bozduğu, hakaret ettiği, sükuneti bozduğu, görüşülmekte olan konudan ayrıldığı, kaba ve yaralayıcı sözler sarfettiği ve Cumhurbaşkanına hakaret ettiği" gerekçeleriyle, 1990, 1991, 2010, 2011 ve 2013 yıllarında "3 birleşim geçici çıkarma, konuşmaktan men, kınama ve uyarma" cezaları aldı. Genç, TBMM Başkanvekili olarak da 6 kez milletvekillerine disiplin cezası verdi.

24. DÖNEMDE 8 VEKİLE CEZA

24. Dönem'de 8 milletvekili disiplin cezası aldı. BDP Van Milletvekili Özdal Üçer'e, 16 Aralık 2013'te "kaba ve yaralayıcı sözler sarf ettiği" gerekçesiyle kınama, AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan'a 30 Nisan 2013'te "kaba ve yaralayıcı sözler sarf ettiği" gerekçesiyle kınama, MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'a "kaba ve yaralayıcı sözler sarf ettiği" gerekçesiyle 9 Kasım 2012'te kınama, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'a da 29 Şubat 2012'de "şahsiyatle uğraştığı" gerekçesiyle uyarma cezası verildi.

SIRRI SAKIK VE ŞEVKİ KULKULOĞLU DA NASİBİNİ ALDI

23. Dönem'de Kamer Genç'in yanı sıra, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, "kaba ve yaralayıcı sözler sarf ettiği", CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu da "Başbakan'a hakaret ettiği" gerekçesiyle gerekçesiyle kınama cezası aldı. 21. ve 22. dönemlerde disiplin cezası alan milletvekili olmazken, 20. Dönem'de ceza alan tek milletvekili DYP Milletvekili Mahmut Yılbaş oldu. Milletvekillerine verilen cezalar arasında, kınama ve uyarma ile geçici çıkarma cezalarının yanısıra; "görüşülmekte olan konunun bitimine kadar konuşmaktan men cezası", "söz söylemekten yasaklama cezası" da dikkat çekti.

MECLİS'TEN GEÇİCİ ÇIKAN SALİH EFENDİ

Meclis'ten ilk geçici çıkarma cezası alan milletvekili Salih Efendi oldu. Salih Efendi, 4 Haziran 1922'de "Meclis'in çalışma düzenini bozduğu" gerekçesiyle, 15 gün Meclis'ten uzaklaştırıldı.

SIRRI ATALAY'A ÇIKARMA

En çok Meclis'ten çıkarma ve disiplin cezası alan milletvekili, CHP Kars Milletvekili Sırrı Atalay. Atalay, 18 Nisan 1960'ta "Meclis çalışmalarını engellediği" gerekçesiyle 12 birleşim, 25 Haziran 1970'te "hakaret ettiği ve kavga çıkardığı" gerekçesiyle 3 birleşim, 24 Haziran 1975'te de "başkanlığa hakaret ettiği" gerekçesiyle 3 birleşim Meclis'ten geçici olarak çıkarıldı. Atalay, geçici çıkarma ile birlikte toplamda 11 kez disiplin cezası aldı.

TURHAN FEYZİOĞLU

CHP Milletvekili Turhan Feyzioğlu, "Meclis Başkanlığına hakaret ettiği" gerekçesiyle, 13 Mayıs 1959'da 5 birleşim Meclis'ten geçici çıkarma cezası aldı. CHP'li Suphi Baykam, 13 Mayıs 1959'ta 5 birleşim, 18 Aralık 1959'da da 12 birleşim; milletvekili Nihat Sargınalp 17 Temmuz 1959'ta 12 birleşim, 27 Nisan 1960'ta 3 birleşim, Milletvekili Selim Soley 4 Temmuz 1959'da 12 birleşim, 24 Şubat 1960'ta 3 birleşim, Milletvekili Onursal Şeref Bozkurt 28 Mayıs 1985'te 3 birleşim, 14 Haziran 1985'te de 3 birleşim Meclis'ten çıkarma cezası aldı.

İSMET İNÖNÜ VE 12 ARKADAŞI MECLİS'TEN ÇIKARILDILAR

Milletvekili Arslan Bora 29 Nisan 1960'taki birleşimde iki kez ceza aldı. Gürültüye sebebiyet verdiği gerekçesiyle 3 birleşim, kınama cezasını gerektiren hareketlerde ısrar ettiği gerekçesiyle de ayrıca 3 birleşim daha Meclis'ten çıkarıldı. Meclis'in 27 Nisan 1960 tarihli birleşimi, tek seferde en çok Meclis'ten çıkarma cezası verilen birleşim oldu. Eski Cumhurbaşkanlarından, CHP Milletvekili İsmet İnönü'nün de aralarında bulunduğu 13 milletvekili, Meclis çalışmalarını engellediği gerekçesiyle Meclis'ten geçici çıkarma cezası aldı.

KAMER GENÇ CEZADA REKOR KIRIYOR

Meclis'ten geçici çıkarma ile ilgili cezalarda, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, "18 yıl arayla hem ceza alan hem de ceza veren" milletvekili olarak tutanaklara yansıdı. Genç, 4 Nisan 1990'da "hakaret ettiği ve kürsüyü işgal ettiği", 4 Temmuz 2013'te de "Cumhurbaşkanına hakaret ettiği" gerekçesiyle 3'er birleşim Meclis'ten geçici çıkarma cezası aldı. 2013 yılında çıkarma cezası alan Genç, TBMM Başkanvekili olarak, 18 yıl önce 7 Haziran 1995'te, muhalefet milletvekili Zeki Ünal'a "Başkanlık Divanı'na fiili müdahale ettiği" gerekçesiyle 3 birleşim çıkarma cezası verdi.

MİLLETVEKİLİNE ÇANTA ATTI

Meclis'ten geçici çıkarma ve disiplin cezaları arasında; muhalefet milletvekili Hasan Erdoğan'ın, 18 Nisan 1960 tarihinde "milletvekiline çanta attığı" gerekçesiyle 6 birleşim çıkarma cezası alması, SHP Milletvekili Yılmaz Demir'in de 1 Mayıs 1986'ta "milletvekiline çanta attığı" gerekçesiyle kınama cezası alması dikkat çekti.

TBMM Tarihinde En Çok Ceza Alan İsim Kamer Genç
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel TBMM Tarihinde En Çok Ceza Alan İsim Kamer Genç - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • Eski Chpli: Koskoca atatürk ün parti si dersim lilere kaldı Chp kitlesi militan lıştırılmaktadır bu dewlilerden kurtulmak için oylar mhp ye 2 11 Yanıtla
  • Şamil: Yaşayan nesiller görecektir.TBMM 'ye bir daha bu kadar uyumsuz bir vekil görüntüsü veren kişi gelmez diye düşünüyorum.Üzülmemek elde değil.Hele bu kişi türkiyenin en eski partisinde vekil ise tabiki üzücü.Her şeye rağmen kişilik olarak kötü bir insan olduğunu düşünmüyorum.Sadece meclis gömleği üzerine göre değil yinede fırsat varken daha özverili olabilir diye düşünüyorum.Niyetim asla onu incitmek değil ama ortada bariz gerçekler var üzgünüm.Saygılarımı sunuyorum... 1 6 Yanıtla
  • kenan: adam olmadığı bundan belli 2 2 Yanıtla
  • halil: kamer genç ağzına biber sürerim ha 1 0 Yanıtla
  • AMEDROSS: vekilikten cımış artık ne konuşmalrından insan anlıyor bizat kendisibile anlamıyor ne konuştuğunu ben onu bi piyon olar gürüyorum piyondur 1 0 Yanıtla

Advertisement