TCMB Başkanı Uysal sanayicilerle buluştu - Son Dakika
Ekonomi

TCMB Başkanı Uysal sanayicilerle buluştu

TCMB Başkanı Uysal sanayicilerle buluştu

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Merkez Bankasının son iki toplantısında faiz indirimine gitmesinin piyasaların likiditeye ulaşması açısından önemli bir adım olduğunu belirterek, "Faiz indirimi sonrasında kamu bankalarıyla birlikte özel bankaların da piyasayı uygun bir...

25.09.2019 12:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Merkez Bankasının son iki toplantısında faiz indirimine gitmesinin piyasaların likiditeye ulaşması açısından önemli bir adım olduğunu belirterek, "Faiz indirimi sonrasında kamu bankalarıyla birlikte özel bankaların da piyasayı uygun bir faiz oranıyla fonlamasını bekliyoruz." dedi.

ASO'nun eylül ayı meclis toplantısı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal'ın katılımıyla gerçekleşti.

Özdebir, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Merkez Bankasının faiz indirim kararının sanayicileri memnun ettiğini dile getirerek, son aylarda enflasyon seviyesinde düşüş olduğunu ve kurdaki volatilitenin azaldığını vurguladı.

Sanayinin ikinci çeyrekte yüzde 2,7 ile Türkiye genelinin üstünde daraldığını anımsatan Özdebir, son 5 aydır gerilemenin yavaşladığını ancak sanayi üretimi anlamında ekonominin hala istenilen seviyeden uzak olduğunu ifade etti.

Özdebir, ekonomi gündeminin ticaret ve kur savaşlarıyla yön bulduğuna dikkati çekerek, "Geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan'ın iki petrol pompa istasyonuna yapılan saldırı sonrası ekonomik ve siyasi riskler daha da belirginleşti. Yüksek maliyet riski ile karşı karşıya olan reel sektörde ilave riskler ortaya çıkmaya başladı. Bu riskleri bertaraf etmede toplam talebi arttırıcı ve özel sektörün arz cephesinden de üretim tıkanıklığını aşan bir model ortaya koymamız gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

"Firmalara sermaye niteliğinde kaynak aktarılması önemli"

Bunun gerçekleşebilmesi için piyasa dinamiklerini harekete geçirecek para ve maliye politikasıyla birlikte bankacılık ve reel sektör arasında likidite kanallarının açılmasını sağlayan bir modelin hedeflenmesi gerektiğine işaret eden Özdebir, üretim ve yatırımların devam edebilmesi için firmalara sermaye niteliğinde kaynak aktarılmasının önemli olduğunu söyledi.

Özdebir, kur şoku ile artan özel sektör borcunun bir kısmının batık kredilerden oluştuğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bu krediler banka bilançolarını olumsuz yönde etkiliyor. Bu sorunun ivedi şekilde çözülerek gelecek dönemde gerçekçi ve sürdürülebilir kredi genişlemesini sağlayacak politika tercihinin ortaya konulması gerekir. Yüksek faiz ortamında özel sektörün yatırım imkanları azalıyor. Kalıcı ve sağlıklı bir büyüme için üretmek zorundayız. Sürdürülebilir bir enflasyon ve faiz düzeyinde Türkiye ekonomisine olan güvenin tesis edilmesi çok önemlidir."

"Özel bankaların çekimser kalması sorun"

Merkez Bankasının son iki toplantısında faiz indirimine gitmesinin piyasaların likiditeye ulaşması açısından önemli bir adım olduğunu dile getiren Özdebir, özel bankaların piyasayı fonlamada çekimser kalmasının önemli bir sorun olduğunu vurguladı.

Nurettin Özdebir, faiz indirimi sonrasında kamu bankalarıyla birlikte özel bankaların da piyasayı uygun bir faiz oranıyla fonlamasını beklediklerinin altını çizerek "Makine ve teçhizat üretimimiz yüzde 16,5 oranında bir daralmayla karşı karşıya. Bu durum sermaye oluşumunu azaltırken, diğer taraftan yeni yatırımların ortaya çıkmasını engelleyerek, geçtiğimiz yıla göre yüzde 22,8 azalmasına yol açmıştır. Sürdürülebilir bir büyümenin katalizörü üretime dayalı bir yatırım stratejisidir." diye konuştu.

Yurt içi yerleşiklerin gelecek kaygısı ve Türk lirasına güven sorunundan dolayı tasarruflarını dövize endeksli olarak saklamalarının da önemli bir risk unsuru olduğunu aktaran Özdebir, ekonomide güven unsurlarının artmasının, dolarizasyon sürecinin azalmasında etkili olacağını ifade etti.

ASO Başkanı Özdebir, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından açıklanan 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi'nin sürdürülebilir ekonomik kalkınma ve toplumsal refah artışı için bir fırsat olduğunu belirterek, "Dijital dönüşüm ve sanayi hamlesinde, 'teknoloji odaklı sanayileşme' ile ilgili somut adımların atılması zihniyet değişiminin önemli bir göstergesidir." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TCMB Başkanı Uysal sanayicilerle buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile İstanbul'da görüşecek
    20:22 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile İstanbul'da görüşecek

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile yarın İstanbul'da bir araya gelecek. Görüşmede Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin hazırlıkları, ekonomik ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ele alınacak. Ticaret hacminde 15 milyar dolar hedefi bulunuyor ve Türk yatırımcılar tarafından Mısır'da 100 binden fazla kişi istihdam ediliyor. Ankara, iki ülkenin çıkarlarının giderek birleştiği görüşünde.

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.


Advertisement