Tcmb Geçici Tedavi Yöntemi Uyguladı" - Son Dakika
Yerel

Tcmb Geçici Tedavi Yöntemi Uyguladı"

GAÜN İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekmez: "Merkez Bankası'nın faiz indirim kararı beklentileri karşılamadı.

21.01.2015 11:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ORHAN ÇİÇEK - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Bekmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indiriminin beklentileri karşılamadığını söyledi.

Bekmez, TCMB Para Politikası Kurulu'nun bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25'ten yüzde 7,75'e indirmesine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, alınan karar sonrası piyasalarda yaşanan durumun tamamen tepkisel ve kısa süreli olacağını belirtti.

Türkiye ve dünya konjonktürüne bakıldığında, 50 baz puanlık indirimin piyasaları tatmin etmediğinin görüldüğünü ifade eden Bekmez, " Merkez Bankası'nın faiz indirim kararı beklentileri karşılamadı. Tedirginliğin belli bir süreliğine askıya alınmasına neden oldu. Başka bir ifadeyle TCMB kalıcı değil, geçici bir tedavi yöntemi uyguladı" dedi.

Türkiye ekonomisindeki gelişmelerin daha yüksek bir indirimi kaldırabileceğini vurgulayan Bekmez, Merkez Bankası'nın biraz tutucu davrandığını savundu.

Petrol fiyatlarındaki ciddi düşüşün yurt içi maliyetlere kısmen yansıdığını aktaran Bekmez, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin bunu değerlendirmesi gerekir. İkinci olarak, Türkiye'deki yatırımlar aşağı yönlü ivme kazanmaya başlamış durumda. 2015'te büyümenin bu ivme ile devam etmesi, ciddi sorunlara neden olabilir. Faiz indirimlerinin önündeki en büyük engel enflasyon oranıdır. Enflasyondaki başarı faiz indirimlerindeki hızı da artıracaktır. Merkez Bankası'nın aşırı temkinli davranmasına neden olan bu durum, özellikle 2015'te baz etki sebebiyle azalacak olan enflasyon düşüşleri ile yerini daha rahat indirimlere bırakabilir."

Bekmez, önümüzdeki günlerde Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alımlarıyla ilgili kararı ile Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırım kararının da piyasalarda etkili olacağını sözlerine ekledi. - Gaziantep

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement