Tecavüzle suçlanan profesörün okulunda tacize karşı sıfır tolerans - Son Dakika
Güncel

Tecavüzle suçlanan profesörün okulunda tacize karşı sıfır tolerans

Tecavüzle suçlanan profesörün okulunda tacize karşı sıfır toleransAslıhan ALTAY KARATAŞ-İrfan ÖZŞEKER/ANKARA, (DHA) - ANKARA Üniversitesi, Prof. Dr. Hasan B.

10.08.2019 16:47  Güncelleme: 16:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tecavüzle suçlanan profesörün okulunda tacize karşı sıfır tolerans

Aslıhan ALTAY KARATAŞ-İrfan ÖZŞEKER/ANKARA, (DHA) - ANKARA Üniversitesi, Prof. Dr. Hasan B.'nin, Veterinerlik Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaparken kendisine ait hayvan hastanesinde veteriner hekime tecavüz ettiği suçlamasıyla tutuklanıp, serbest bırakılmasının ardından kampüste cinsel taciz ve saldırıya karşı mücadeleyi genişletti. 'Cinsel Tacize ve Cinsel Saldırıya Karşı Sıfır Tolerans' belgesi, senatoda kabul edilirken, öncelik Veteriner Fakültesi öğrencilerinde olmak üzere üniversitenin bütün öğrencilerine Eylül ayından itibaren cinsel taciz ve saldırıya karşı farkındalık eğitimi verilecek.

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan B., geçen Nisan ayında, kendisine ait hayvan hastanesinde çalışan veteriner Ç.B.'ye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklandı. Savcılık tarafından Ramazan Bayramı öncesi tahliye edilen Hasan B., cezaevinden çıkar çıkmaz emeklilik dilekçesini vererek, emekliye ayrıldı. Ardından Yükseköğretim Kurulu'nca 'kamu görevinden çıkarma cezası' verilen Hasan B'nin, savcılık iddianamesinde ise 'nitelikli cinsel saldırı', 'cebir ve tehdit ile hürriyeti yoksun kılma', 'tehdit' ve 'hakaret' suçlarından 5 yıldan 27 yıl 6 aya kadar hapsi talep edildi.

CİNSEL TACİZ VE SALDIRIYA KARŞI MÜCADELE GENİŞLETİLDİ

Üniversitenin bir öğretim üyesinin adının cinsel saldırı suçlamasıyla birlikte anılmasıyla harekete geçen Ankara Üniversitesi, kampüste cinsel taciz ve saldırıya karşı verdiği mücadeleyi genişletti. Bu kapsamda, Ankara Üniversitesi Cinsel Tacize ve Cinsel Saldırıya Destek Birimince (CTS) hazırlanan 'Cinsel Tacize ve Cinsel Saldırıya Karşı Sıfır Tolerans Belgesi' üniversite senatosunda kabul edildi. 'Sıfır Tolerans Belgesi', üniversite bünyesinde yılda bir günün 'CTS Farkındalık Günü' olarak ilan edilmesini ve farkındalığa yönelik broşürler ve kitapçıklar hazırlanmasını, söyleşiler düzenlenmesini öngörüyor. Yine belge kapsamında tüm fakülte ve meslek yüksekokullarında cinsel taciz ve saldırıya karşı farkındalık oluşturma eğitimleri verilecek. Öncelik ise tecavüz suçlamasıyla yargılanacak olan Hasan B'nin geçmişte ders verdiği Veteriner Fakültesi öğrencilerinde olacak.

'EN AZ 20 KİŞİLİK ÖĞRENCİ BİRİMLERİ OLUŞTURACAĞIZ'

CTS Koordinatörü Prof. Dr. Uygur, Eylül ayından itibaren çok ciddi olarak bilgilendirme ve öğrencilerde farkındalık yaratma, özellikle öğrencileri güçlendirme çalışmaları yapacaklarını ifade ederek, "Dolayısıyla bu, yeni ve farklı konseptte bir çalışma olacak. Her fakültede, her meslek yüksekokulunda sorumlu öğrenci birimleri oluşturacağız. Eskiden sadece bir öğrenci temsilcimiz vardı; ama bu yetmiyor, anladık. Her fakülte, her meslek yüksekokulunda en az 20 kişilik öğrenci birimleri ve bunları fakültenin nüfusuna göre çok daha da artıracağız. 10 hoca olacak veya onunla beraber 10 idari memur olacak. Dolayısıyla her fakültede, meslek yüksekokulunda böyle birimlerden bir ağ kuracağız. Yani üniversite hiçbir birimiyle öğrencisiyle, hocasıyla, memuruyla, buna göz yummayacak, hiçbir şekilde tolerans göstermeyecek. Öğrenciler arasında bir güçlenme, bir farkındalık çalışmasını yoğun bir şekilde yapmayı hedefliyoruz. Yetiştirdiğimiz, eğitici eğitimi verdiğimiz bu öğrencilerin de diğer öğrencilere eğitim vermesini hedefliyoruz. Dolayısıyla süregelen bir halkalar şeklinde bir eğitim zincirini, öğrencinin farkındalık ve güçlenme zincirini öğrencilerle birlikte başlatmayı hedefliyoruz" dedi.

Uygur, Veteriner Fakültesi'nde Haziran ayında 17 kişilik bir öğrenci grubuna eğitim verdiklerini, Eylül'de farkındalık çalışmalarının üniversitenin tüm birimlerine yayılacağını kaydetti.

'ÖĞRENCİLERİN KORKULARINI YENMELERİ GEREKİYOR'

Öğrencilere verilen eğitimin içeriğine de değinen Uygur şöyle konuştu:

"Öncelikle toplumsal cinsiyet farkındalığına ilişkin bir eğitim veriyoruz ve bunların daha çok eşitsizlikten kaynaklanan bir şiddet türü olduğunun farkında olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Eğitim hakkının gerekleri nelerdir? Öğrenci hoca ilişkisi ne demek? Bu ilişkinin tarafları olarak hocanın, öğrencinin nasıl davranması gerekir? Bunların farkındalığını yapmaya çalışıyoruz. Yani bu tür şiddet karşısında korkmamaya ilişkin bir farkındalık. Çünkü mevcut olan kültür bunun karşısında korkmamızı, sesimizi çıkarmamamızı, sinmemizi bize besliyor. Aksine bunu değiştirmemiz gerekiyor ki biz bu şiddeti önleyelim. Dolayısıyla güçlenme çalışması bunun için çok önemli. Öğrencilerin korkularını yenmeleri gerekiyor."

'ÖĞRENCİ YALNIZ OLMADIĞINI BİLECEK'

Taciz şikayetinde bulunacak öğrenciyi destekleyecek ve güvence altına alacak düzenlemeler üzerinde de çalıştıklarını kaydeden Prf. Dr. Uygur, şöyle devam etti.

"Güvenceyle ilgili birtakım yönetmelik değişiklikleri önerilerimizi hazırladık. Özellikle öğrencilerin şikayet etme süreçlerinde nasıl güvenliklerinin sağlanacağına ilişkin madde önerileri hazırladık. Bunları da Eylül ayından itibaren üniversiteye sunacağız. Eğer öyle bir şikayet olursa hocasını değiştireceğiz, bunlar çok kolay sağlanabilecek şeyler; ama çevresel etkiler bakımından korkuyu yenme, orası çok zor bir şey. Burada cinsel taciz ve saldırıyı önlemeden sorumlu olan her bir fakülte, meslek yüksekokulunda hoca sayısını artıracağız. Öğrenci bilecek ki böyle bir şikayet olursa 10 hoca, 20 hoca, 30 hoca arkasında olacak. Yani böyle bir güçlenmeyi sağlarsak bu çerçevede biraz o çevresel etkileri kırabiliriz. Yine öğrenciler arasında oluşturacağımız birliklerle, yani yalnız olmadığını bilecek."

Tecavüzle suçlanan profesörün okulunda tacize karşı sıfır tolerans
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tecavüzle suçlanan profesörün okulunda tacize karşı sıfır tolerans - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ordu'da Okul Sporları Halter Yıldızlar Türkiye Birinciliği Tamamlandı
    15:29 Ordu'da Okul Sporları Halter Yıldızlar Türkiye Birinciliği Tamamlandı

    Ordu'da düzenlenen Okul Sporları Halter Yıldızlar Erkek-Kız Türkiye Birinciliği müsabakaları sona erdi. 49 ilden 422 sporcu, 56 hakem ve 64 antrenörün katıldığı müsabakalarda Fatsa Mehmet Zahit Kotku İmam Hatip Ortaokulu sporcusu Asilkan Sevim Türkiye 3'üncüsü oldu. Gençlik ve Spor İl Müdürü Mustafa Genç, organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek katılımcılara teşekkür etti.

  • Antalya'da Bisiklet Tutkunları AKRA Gran Fondo'da Buluşuyor
    15:28 Antalya'da Bisiklet Tutkunları AKRA Gran Fondo'da Buluşuyor

    Antalya'da 27-28 Nisan'da gerçekleştirilecek olan 'AKRA Gran Fondo Antalya powered by AG Tohum' adlı yol bisikleti yarışı, bisiklet ve adrenalin tutkunlarını bir araya getirecek. Yarışa kayıtlar 24 Nisan'da sona erecek ve birçok ülkeden bisikletçi katılacak. Ayrıca, Eşpedal Derneği'nden 10 görme engelli sporcu, özel tasarlanan iki kişilik bisikletlerle yarışa katılacak.

  • DÜFAM Laboratuvarı'nda Fındık Üreticileri İçin Model Fabrika Kuruldu
    15:24 DÜFAM Laboratuvarı'nda Fındık Üreticileri İçin Model Fabrika Kuruldu

    Düzce Üniversitesi Fındık Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜFAM) Laboratuvarı'na kurulan model fabrikada üreticiler, hasat ettiği fındığı işleyerek katma değeri yüksek ürün haline getirebilecek. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından finanse edilen proje kapsamında kurulan model fabrikada, üreticiler fındığı işleyerek kendi işlerinin patronu olabilecek ve ülkeye daha fazla katma değer sağlayabilecekler.

  • Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Karpaz-Trabzon Gönül Köprüsü Veteranlar Futbol Maçı düzenlendi
    15:23 Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Karpaz-Trabzon Gönül Köprüsü Veteranlar Futbol Maçı düzenlendi

    Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile olan bağlarını güçlendirmek amacıyla 'Karpaz-Trabzon Gönül Köprüsü Veteranlar Futbol Maçı' düzenledi. İlk maçta Akçaabat Sebat Veteranlar Futbol Takımı ile Kıbrıs Karpaz Masterleri Derneği 3-3 berabere kaldı. Organizasyon kapsamında yarın Trabzon Veteranlar Futbol Takımı ile Karpaz Masterleri Derneği arasında bir maç daha oynanacak.

  • Perşembe Belediyesi, yeni dönemde çalışmalara başladı
    15:18 Perşembe Belediyesi, yeni dönemde çalışmalara başladı

    Perşembe Belediyesi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından ilk toplantısını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Cihat Albayrak başkanlığında yapılan toplantıda, meclis üyeleri ve ekip arkadaşlarıyla birlikte Perşembe için çalışmaların sürdürüleceği ifade edildi. Toplantıda yapılan oylamada ise başkan vekilliği, katip üyelikleri ve komisyon üyelikleri belirlendi.

  • Özgür Özel:
    15:17 Özgür Özel: "Bu Bir Zafer Değil, Görevdir. Parti İktidar Olduğunda Zafere Dönüşecektir"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Biz bunu bir zafer olarak görmüyoruz. Evet bir başarıdır, önemli bir başarıdır ama zafer değildir, görevdir. Görev önümüzdeki ilk seçimlerde parti iktidar olduğunda, bu iktidar değiştiğinde ancak zafere dönüşecektir. Elimizde belediyeleri yönetme, rantı yönetme, gençleri ve kendi evlatlarımızı, yakınlarımızı bir takım makamlara getirme, yandaşlarımızı zengin etme fırsatı yakalamadık arkadaşlar. Biz tarihin akışını değiştirme fırsatını yakaladık. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında, cumhuriyetin tarihini yeniden yazma fırsatını yakaladık. Bu yüzden sadece partimizle, sadece biz bize, sadece ‘Yetkiyi aldık, biz yönetiriz’ değil; yetkiyi kimden aldığımızı biliyoruz” dedi.

  • CHP Bursa Belediye Başkanları Yerel Yönetimler Çalıştayı'na Katıldı
    15:17 CHP Bursa Belediye Başkanları Yerel Yönetimler Çalıştayı'na Katıldı

    Bursa'da CHP'den belediye başkanı seçilen 5 belediye başkanı ve CHP Bursa İl Başkanı, Yerel Yönetimler Çalıştayı'na katıldı. Çalıştayda seçim sürecindeki deneyimler ve belediye başkanlarının yapacağı çalışmalar ele alınıyor.

  • Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan-Ermenistan Sınır Delimitasyon Komisyonu'nun Kararını Memnuniyetle Karşıladı
    15:15 Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan-Ermenistan Sınır Delimitasyon Komisyonu'nun Kararını Memnuniyetle Karşıladı

    Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan-Ermenistan Sınır Delimitasyon Komisyonu'nun, 30 yıldır işgal altında bulunan dört köyün Azerbaycan'a iadesi ve delimitasyon çalışmalarının devamı konusunda uzlaşmaya varılmasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Bu olumlu gelişme, nihai barış anlaşmasının imzalanması yolunda önemli bir adımdır.

  • Zonguldak Belediyesi'nin Borcu 1 Milyar 153 Milyon TL
    15:13 Zonguldak Belediyesi'nin Borcu 1 Milyar 153 Milyon TL

    CHP'li Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, AKP'den devralınan belediyenin borcunun 1 milyar 153 milyon 308 bin 77 lira olduğunu açıkladı. Erdem, belediyenin borçlarını belediye binasına astığı pankartla kamuoyuna duyurdu.


Advertisement