Tek İşleri Zayıflatmak Değil! - Son Dakika
Güncel

Tek İşleri Zayıflatmak Değil!

Şifa Üniversitesi'nde düzenlenen 'Diyetisyenler Günü' kutlamasında doğru beslenmenin başta kanser, kalp damar hastalıkları ve diyabet olmak üzere birçok hastalıktan korunmada hayati öneme sahip olduğu belirtti.

02.06.2015 09:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, gerek final sınavları gerekse yaklaşan tatil dolayısıyla 6 Haziran Dünya Diyetisyenler Gününü erken kutladı. Buca Kampüsünde gerçekleşen programda diyetisyenlerin günümüzde daha çok zayıflama işlevleri ile gündeme geldiğine dikkat çekilerek, mesleğin bu etiketin içine hapsedilmesinin doğru olmadığı belirtildi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz, Sağlık Bilimleri Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Vural ile Şifa Üniversitesi yönetici ve akademisyenlerinin de yoğun ilgi gösterdiği programda diyetisyenlik mesleğinin sorunlarına mercek tutuldu. Açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Eren Akçiçek, Bölümü'nün çalışmaları hakkında bilgi verdi. Türkiye'de Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerinin hazırladığı ilk kitabı yayına hazırladıklarını belirten Akçiçek, Kasım ayında da İzmir'de bir obezite kongresi gerçekleştireceklerini söyledi. Akçiçek, "Bazı öğrencilerimiz de makaleler yazdılar; bunlar bilimsel dergilere gönderildi. Bir hedefimiz daha var. O da İzmir'de bir öğrenci kongresi düzenlemek. Yakın zamanda 1. İzmir Beslenme ve Diyetetik Öğrenci Kongresi'nin müjdesini sizlerle paylaşacağımızı umuyorum" dedi.

"TOPLUM SAĞLIĞINDA HAYATİ ROLLERİ VAR"

Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Yaman ise sağlıklı beslenmenin önemine ve diyetisyenlerin bu konudaki rolüne dikkat çekti. Diyetisyenleri 'Toplumun sağlıklı beslenmesi için canını dişine takarak mücadele veren gizli kahramanlar' olarak tanımlayan Yaman, "Diyetisyenlik, son yıllarda medyanın da körüklemesi ile sadece zayıflama denilince akla gelen bir meslek oldu. Diyetisyenlerin zayıflamada önemli bir işlevi var ama tek işlevi bu değildir. Kanserden kalp damar hastalıklarına, diyabetten obeziteye kadar beslenme ile doğrudan ilişkili hastalıklarda meslektaşlarımız hayati bir role sahiptirler. Ancak bu mesleği daha ileriye taşıma görevi bizlerle birlikte, artık diyetisyenler ordusuna katılacak olan öğrencilerimizindir. Bu konuda onlara güvenim tamdır" diye konuştu.

100 BİN KİŞİYE 5 DİYETİSYEN!

Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünün bu yıl 58 mezun vereceğini hatırlatan Kurucu Dekan Prof. Dr. Hüseyin Vural, "Bu yıl ilk kez mezun veriyoruz. Diyetisyenler ordusuna 58 tane öğrencimiz katılacak. Mesleğe çok ciddi katkılar koyacaklarını biliyorum. Her yıl yeni mezunlarla bu alanda artık Şifa olarak biz de varız. Beslenme ve diyetetik alanında öğretim görevlisi açığı da var. Bu nedenle öncelikli olarak Multi Disipliner Beslenme Doktora Programını açtık. İnşallah öğrencilerimiz de bu alanda yetişecek ve aralarından geleceğin önemli öğretim görevlileri çıkacaktır. Türkiye'de 100 bin kişiye 5 diyetisyen düşerken Avrupa Birliği ülkelerinde 100 bin kişiye 20 civarında diyetisyen düşüyor. Bu istatistikten ülkemizdeki açığı görmek mümkündür. Sağlıksız beslenmenin kişiye ve topluma faturası ağır oluyor. Bu nedenle daha ilkokul birinci sınıftan itibaren sağlıklı beslenme ile ilgili dersler vermemiz gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

KİBRİK KUTUSU FOBİSİ

Programda bir sunum gerçekleştiren Şifa Üniversitesi Hastanesi diyetisyenlerinden Elif Çakırca Avcu ise mesleki deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. Çoğu kişinin diyetisyenleri 'Benim sürekli ip incecik olmamı isteyen, açlık diyetleri yazan, işkence çektiren biri' olarak gördüğüne dikkat çeken Avcu, "Bir de kibrit kutusu fobisi var. Artık çok fazla üretilip kullanılmasa da kibrit kutusu bir ölçü birimi olarak mesleğimizde varlığını korumaya devam ediyor. Ancak çoğu hastanın kibrit kutusuna alerjisi var. Bir kibrit kutusu dediğiniz anda tepki gösterebiliyor. Lütfen siz de daha farklı ölçü birimleri ile diyetinizi tarif edin" dedi.

Konuşmaların ardından Beslenme ve Diyetetik Bölümü korosu Şef Burcu Halıcı yönetiminde Kayahan şarkılarından oluşan mini bir konser verdi. Öğrenci videoları, diyetisyenlik mesleği ile ilgili sokak röportajları, bölüm hocaları ile yapılan söyleşilerin renklendirdiği program, Bölüm öğrencilerinden Sümeyye Erol'un, yurt dışı staj deneyimini arkadaşları ile paylaştığı sunumla devam etti. Bir birinden ilginç sorulardan oluşan bilgi yarışması da büyük beğeni topladı. Diyetisyenler gününe özel düzenlenen fotoğraf yarışmasında ise Beyza Elif Kuşçu birinci oldu. Kuşçu ödülünü Fakülte Sekreteri Ahmet Kartal'dan aldı. Program; hediye dağıtımı ve bahçede verilen kokteyl ile son buldu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Tek İşleri Zayıflatmak Değil! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muğla Köyceğiz'de Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvası Tamamlandı
    10:08 Muğla Köyceğiz'de Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvası Tamamlandı

    Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde düzenlenen ortaokullar arası 6. Türkiye Akıl ve Zeka Oyunları ilçe turnuvası madalya ve ödül töreniyle sona erdi. Turnuvada dereceye giren öğrencilere madalya ve ödülleri Köyceğiz İlçe Milli Eğitim Müdürü tarafından takdim edildi. Dereceye giren öğrenciler, 30 Nisan'da yapılacak olan İl müsabakalarında başarılar diledi.

  • Eskişehir'deki Balıkçılar Havaların Isınmasıyla Satışlarda Azalma Yaşıyor
    10:05 Eskişehir'deki Balıkçılar Havaların Isınmasıyla Satışlarda Azalma Yaşıyor

    Eskişehir'deki balıkçı esnafı, son günlerde havaların ısınmasıyla birlikte satışlarının azaldığını belirtti. Balık tezgahlarında balık olmasına rağmen sıcak hava nedeniyle talebin düştüğü ifade edildi. Balıkçılar, küçük teknelerin avlanmaya devam ettiğini ve taze balık bulunmaya devam ettiğini vurguladı. Fiyatlarda ise bir değişiklik olmadığı ve balığın etten daha ucuz olduğu belirtildi.

  • Didimli turizm öğrencileri Turizm Haftası'nı düzenledi
    10:03 Didimli turizm öğrencileri Turizm Haftası'nı düzenledi

    Didim Zeynep-Mehmet Dönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri tarafından Turizm Haftasına özel program düzenlendi. Programa Didim Kaymakamı, Garnizon Komutanı, okul müdürleri, STK ve kurum amirleri ile veliler katıldı. Programda yapılan konuşmalarda turizmin önemi vurgulandı ve Genç Şefler yarışmasında başarılı olan öğrencilere ödülleri takdim edildi.

  • Tekirdağ'da Uyuşturucu Operasyonunda 11 Şüpheli Gözaltına Alındı
    10:03 Tekirdağ'da Uyuşturucu Operasyonunda 11 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Tekirdağ'ın Süleymanpaşa, Çerkezköy ve Saray ilçelerinde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda 11 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda yapılan aramalarda 140 gram sentetik uyuşturucu, 409 uyuşturucu hap ve 8 gram esrar ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ediyor.

  • Tarım ilaçsız, çekirdeksiz üzümler geliyor
    10:01 Tarım ilaçsız, çekirdeksiz üzümler geliyor

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Bülent Köse tarafından yürütülen proje ile hastalıklara dayanıklı, üzerinde tarım ilacı kalıntısı olmayan, çekirdeksiz üzümler geliştirilecek. Karadeniz'e özgü 'kokulu üzüm' de çekirdeksiz üzüm haline getirilerek ticarileştirilecek.

  • Eskişehir'de Abartılı Egzoz ve Hatalı Parka Cezalar Yağdı
    10:01 Eskişehir'de Abartılı Egzoz ve Hatalı Parka Cezalar Yağdı

    Eskişehir'de polis ekipleri tarafından abartılı egzozlu ve hatalı park edilen araçlara yönelik yapılan çalışmalarda toplam 643 bin 955 TL cezai işlem uygulandı. Denetimler sonucunda 15 araç sürücüsüne abartılı egzozdan dolayı 96 bin 585 TL, 96 araca duraklamanın yasak olduğu yerlerde duraklamaktan 66 bin 240 TL ve 757 araca taşıt yolu üzerinde park ihlali yapmaktan 481 bin 130 TL para cezası kesildi.

  • Bursa'da mağarada define faciası: 1 kişi öldü, mahsur kalanları kurtarma çalışmaları sürüyor
    09:59 Bursa'da mağarada define faciası: 1 kişi öldü, mahsur kalanları kurtarma çalışmaları sürüyor

    Bursa'nın İznik ilçesinde kaçak kazı yapan definecilerden biri göçük altında kalarak hayatını kaybetti. Mahsur kalan 2 kişi için kurtarma çalışmaları devam ediyor. Jandarma, AFAD ve JAK ekipleri olay yerine sevk edildi.

  • Ferhan Şensoy'un Hayrola Karyola oyunu AKM'de sahnelendi
    09:58 Ferhan Şensoy'un Hayrola Karyola oyunu AKM'de sahnelendi

    Ferhan Şensoy'un kaleme aldığı Hayrola Karyola oyunu, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) sanatseverlerle buluştu. Oyunda müzik eşliğinde seyirciyle etkileşim halinde olan genç çiftlerin komik ve trajik durumları anlatılıyor. Oyun, geleneksel Türk tiyatrosu normlarından yararlanılarak sahneleniyor. Oyuncular, oyunu keyifle oynadıklarını ve yeni eklemelerle daha keyifli bir boyut kazandığını belirtiyor.


Advertisement