Tekirdağ, 86 Yıllık Rakı Fabrikasını Kaybetmenin Hüznünü Yaşıyor - Son Dakika
Güncel

Tekirdağ, 86 Yıllık Rakı Fabrikasını Kaybetmenin Hüznünü Yaşıyor

TEKİRDAĞ'ın dünyaca ünlü rakısını üreten Tekirdağ Rakı Fabrikası, özelleştirilmesinin ardından Manisa'ya taşınması, kentte büyük üzüntü yarattı.

16.08.2017 11:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TEKİRDAĞ'ın dünyaca ünlü rakısını üreten Tekirdağ Rakı Fabrikası, özelleştirilmesinin ardından Manisa'ya taşınması, kentte büyük üzüntü yarattı. Kapısına kilit vurulan 86 yıllık fabrikada 14 yıl genel müdürlük yapan Tekirdağ Büyük Şehir Belediye Başkanı CHP'li Kadir Albayrak, "Bugün çok üzüntü duyuyorum" dedi. Fabrika ile birlikte kente yayılan anason kokusunun mutluluk kaynağı olduğunu belirten Tekirdağ Kent Konseyi Başkanı Mehmet Ali Işıkgör, "Tekirdağ'da bir spor müsabakasına gittiğiniz zaman tribünlerde, 'Anason kokulu kentin çocukları' diye afişler asılırdı" dedi.

Tekirdağ'da 1 Eylül 1931 yılında kurulan Tekirdağ Rakı Fabrikası, 1 Mart 2014 tarihinde özelleştirilmesi ardından, makine parkları sökülerek Manisa'ya taşınmaya başlandı ve 5 ay önce de tüm fabrika taşınarak Tekirdağ'daki tesislerde sadece 1 güvenlik görevlisi bırakıldı. Marmara Denizi manzarası ile kentin merkezinde bulunan 102.5 dönümlük arazideki tesislerin terk edilmiş görüntüsü ve otlarla kaplandığı şekliyle tesisler şimdilik atıl durumda bulunuyor.

FABRİKANIN 14 MÜDÜRLÜĞÜNÜ YAPAN KENTİN BELEDİYE BAŞKANI ÜZGÜN

Tekirdağ ile özdeşleşen ve kentini adını dünyaya 'Tekirdağ Rakısı' olarak tanıtan tesislerin taşınması ve kapılarına kilit vurulması Tekirdağ'da büyük üzüntü ile karşılandı. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, eski adıyla Tekirdağ Rakı ve Şarap Fabrikası'na işçi olarak girip kimya mühendisliğinin yanı sıra 14 yılda fabrikanın müdürlüğünü de yaparak emekliye ayrıldı. Emeklilikten sonra siyasete atılan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı olan CHP'li Albayrak, fabrikanın kapısına kilit vurulmasına üzüldü. Albayrak, şöyle dedi:

"İşçi olarak girdiğim fabrikada son 14 yıl fabrika müdürü olarak görev yapmış birisi olarak, bu fabrikanın kapanmasından son derece üzüntü duyuyorum. 1 Eylül 1931 yılında ilimizde yetişen üzümlerden ilk alımlarını yapan fabrika, 1942 yılına kadar şarap üretimi, 1942 den sonra ise konyak ve şarap üretimi yapmıştır. 1967'den sonra konyak, şarap ve rakı üretimini sürdürmüştür. 1 Mart 2014 yılında da özelleştirildi. Fabrikanın buradan gitmesi ilimiz için bir kayıptır. Çünkü orada çok verimli ve vatandaşımıza ve özellikle bağcılık yapan vatandaşımıza hizmet etmiş bir fabrikaydı. ve bugün çok üzüntü duyuyorum. Ancak bu tesisin kalkması gerekli miydi, değil miydi bu tartışılır ama, çıkan bir haberde şirket yetkilileri taşınma sebeplerinden birini şehre yayılan anason kokusunun rahatsızlık verdiğini ifade etmişler. Bakınız orada 1994 yılından itibaren biyolojik arıtma tesisi devreye girmiştir. Devreye girdikten sonra ne çevreyi kirletmiş, ne de rahatsız edecek derece de koku yaymamıştır. Yazları belki az derece de anason kokusu duyulmuştur. Ama oda rahatsız edecek derecede değildir. Bunun dışında da fabrikanın en büyük özelliği hem istihdam açısından, hem de bölge bağcılığına verdiği katkı ile çok yerinde kurulmuş bir tesistir. Bu nedenle duyduğum üzüntüyü bir kere daha yineliyorum."

"TEKİRDAĞ'DA YAŞAYAN HERKESİN BOĞAZINDA FABRİKANIN EKMEĞİ VAR"

Tekirdağ Kent Konseyi Başkanı Mehmet Ali Işıkgör, fabrikanın kapanmasıyla büyük olan istihdam sıkıntısını daha da büyüteceğini belirterek, bölgede bağcılık yapan üreticiyi de mağdur edeceğini söyledi. Fabrikanın kapatılmasının Tekirdağ için üzücü bir kayıp olduğunu söyleyen Işıkgör, şöyle konuştu:

"Tekirdağ Rakı ve Şarap Fabrikası Türkiye Cumhuriyeti devletinin Tekirdağ'a yaptığı ilk ve en önemli yatırımlardan bir tanesiydi. Bu öyle bir yatırım ki, neredeyse bu kentte yaşayan insanların tamamının boğazından bu fabrikanın ekmeği geçmiştir. Bunu söylerken bir temele dayandırıp söylüyorum. Neden sadece orada çalışan insanların ekmeğini kazanmaları, çoluk çocuğunu okutmaları ve karnını doyurmaları değil, Tekirdağ'dan Şarköy'e kadar olan bütün sahil kesimindeki bağcılıkla uğraşan çiftçilerin hepsinin boğazında fabrikanın ekmeği vardır."

ANASON KOKUSU MUTLULUK KAYNAĞIYDI

Işıkgör, fabrikanın özelleştirilmesi ile bağcılıkta gerilemenin başladığını ifade ederek, şöyle dedi:

"Bölgedeki üzüm bağları birer, birer sökülmeye başlandı. ve sökülen üzüm bağlarının yerine onun yerini dolduracak yeni bir üründe bulunamadı. Bu nedenle Tekirdağ ve ilçelerinde bağcılıktan geçinen çiftçilerimiz çok zor durumda. Ayrıca fabrika Tekirdağ ya da Türkiye değil dünya çapında ilimizin ismini duyuran bir markaydı. Şehirde duyulan o anason kokusu insanların belki de bir mutluluk kaynağı idi. Tekirdağ'da bir spor müsabakasına gittiğiniz zaman tribünlerde, 'Anason kokulu kentin çocukları' diye afişler asılırdı. Şimdi duyuyoruz ki, bazıları anason kokusundan rahatsız oluyorlarmış. Bunun için kapatılmış. O zaman üretilen bir çok galeta çeşidinde de anason kullanılıyor. O halde galetayı da mı yasaklayacağız. Bu gerekçe çok mantıklı bir durum değil. Bu nedenle fabrikanın kapanması tüm Tekirdağlıyım diyen herkesi derinden yaralamıştır. Üzmüştür ve Tekirdağ için çok büyük bir kayıptır."

Tekirdağ Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Mehmet Akif Işın, fabrika nedeniyle Tekirdağ'da Bağcılık Enstitüsü kurulduğunu belirterek, "Bu enstitü çalışmaları ile bir çok üzüm çeşidini ve varlığını ortaya koymuştur. ve şimdi Bağcılık Enstitüsü ne yapacak? Bölgedeki şarap üretimi yapan bu fabrikanın kapanması ile burada bağcılık ile uğraşanların bağlarını sökmeleri ile sonuçlanacaktır. Bildiğiniz gibi Tekirdağ Rakısı dünyaca ünlü bir rakıydı. Şimdi Tekirdağ'ın adı bu rakıdan silindi. Eğer fabrika kapanmasaydı. Tekirdağ rakısı hala dünyada ününü devam ettirmiş olacaktı" diye konuştu.

"BİR TARİHİ BU KADAR KOLAY YOK ETMEMELİYİZ"

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkez Üyesi Melek Sümer, tesislerin kapanmasıyla bir tarihin yok olduğunu, söyledi. Sümer, bu fabrika içerisinde bulunan ve müze değeri taşıyacak ve ilk günden bugüne kadar var olan materyaller, ilk kullanılan aletler ve tarihi değer taşıyan eşyaların özelleştirme de bu firmaya satılmasının kendisi için çok daha büyük bir kayıp olduğunu ifade etti. "Sümer, Bir tarihi bu kadar kolay yok etmemeliyiz. Tüm dünyada Tekirdağ Rakısı büyük bir isim ve markayken şimdi Manisa'da üretilecek bir Tekirdağ Rakısı ile övünemeyeceğimizi bilmekte bence çok büyük bir acıdır" dedi.

"TURİZM AÇISINDAN DA KAYIP, ALANI MÜZE OLSUN"

Trakya Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Orhan Çebi, Tekirdağ'ın önemli bir turizm kenti olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Tekirdağ önemli bir gastronomi ve eno turizmle ilgili yapılan yatırımlar şehridir. Bu nedenle kente daha çok turistin gelmesine neden olmuştur. Tekirdağ'da yaklaşık bir asırdır ekonomik hayata katkı sağlayan önemli bir fabrikanın kapanmış olması bizi üzmüştür ve turizm açısından da bir kayıp olarak görüyoruz bu durumu. Çünkü bu fabrikada üretilen ürünler sadece yurt içinde değil, yurt dışında da tanınan ürünlerdir. Bir turizmci olarak bu noktadan sonra o alanda yapılacak bir şey olabilir. Fabrikanın bulunduğu alanın modern bir müze olarak Tekirdağ'ın turizm hayatına kazandırılması bizleri mutlu edecektir. Mevcut fabrikanın bir müze olarak işlem görmesi ve etrafında yapılacak bir rekreasyon çalışması kentin görüntüsüne de önemli bir katkı sağlayacaktır." - Tekirdağ

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tekirdağ, 86 Yıllık Rakı Fabrikasını Kaybetmenin Hüznünü Yaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Seçim Güvenliği Toplantısına Katıldı
    11:52 Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Seçim Güvenliği Toplantısına Katıldı

    Bilecik Valisi Şefik Aygöl, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya başkanlığında gerçekleşen Seçim Güvenliği toplantısına katıldı. Toplantıda İçişleri Bakanı, seçimler sonrası olumsuzlukları önlemek adına alınan tedbirleri vurguladı.

  • Bilecik'te düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 şahıs yakalandı
    11:51 Bilecik'te düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 şahıs yakalandı

    Bilecik Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 şahsın üzerinde yapılan aramada 3,68 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi. Şahıslar hakkında 'Kullanmak için uyuşturucu madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak' suçu kapsamında yasal işlem başlatıldı.

  • Yedi Başak İnsani Yardım Derneği, Filistin ve Gazze'ye 18 Tır Yardım Malzemesi Ulaştırdı
    11:50 Yedi Başak İnsani Yardım Derneği, Filistin ve Gazze'ye 18 Tır Yardım Malzemesi Ulaştırdı

    Yedi Başak İnsani Yardım Derneği, İsrail'in zulmü altındaki Filistin ve Gazze halkına gıda, giyim, ısınma, hijyen ve temel ihtiyaç malzemeleri içeren 18 tır yardım malzemesi ulaştırdı. Yardım tırları Mısır üzerinden Filistin ve Gazze'ye ulaştırıldı. Dernek Başkanı Mustafa Bulut, Gazze'ye olan desteğin devam edeceğini belirtti ve halka Ramazan günlerinde yardımlarını arttırmaları çağrısında bulundu.

  • Altay'ın sağ beki Salih Sarıkaya, takımının en istikrarlı oyuncusu oldu
    11:49 Altay'ın sağ beki Salih Sarıkaya, takımının en istikrarlı oyuncusu oldu

    Altay'ın 26 yaşındaki sağ beki Salih Sarıkaya, bu sezon ligde oynanan 27 maçın 26'sında forma giyerek aldığı 2 bin 247 dakika ile takımının en istikrarlı oyuncusu oldu. Mali ve sportif açıdan zor günler geçiren Altay, oyuncularının parasını ödeyemediği için devre arasında birçok oyuncusu ile yollarını ayırmak zorunda kaldı. Ancak Salih Sarıkaya, elinde kalan oyunculardan en iyi verimi almayı başardı ve takımın en istikrarlı oyuncusu oldu.

  • Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Finike ve Kumluca'da esnaf ve vatandaşlarla buluştu
    11:49 Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Finike ve Kumluca'da esnaf ve vatandaşlarla buluştu

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Finike ve Kumluca'da esnaf ve vatandaşlarla buluşarak projelerini anlattı. Başkan Böcek, Finike Nehir Kenarı Rekreasyon Projesi ile turizme katkı sağlayacaklarını belirtti.

  • Gölpazarı ilçesinde 5 yeni proje hizmete açıldı
    11:49 Gölpazarı ilçesinde 5 yeni proje hizmete açıldı

    Bilecik'in Gölpazarı ilçesinde Belediye Başkanı Hayri Suer yapımı tamamlanan 5 yeni projeyi halkın hizmetine açtı. Projeler arasında kültür merkezi, yüzme havuzu, gençlik merkezi ve pazar yeri bulunuyor.

  • 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde seçmenlerin oy kullanma süreci
    11:49 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde seçmenlerin oy kullanma süreci

    Türkiye, yeni yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart 2024 Pazar günü sandık başına gidecek. 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği seçimlerde, il genel meclisi üyeliği, belediye meclis üyeliği seçimleri de yapılacak. Seçmenler, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oylarını 5 adımda kullanabilecek.

  • Trabzonspor'un transfer ettiği Mislav Orsic, 1 yıl sonra sahalara dönüyor
    11:46 Trabzonspor'un transfer ettiği Mislav Orsic, 1 yıl sonra sahalara dönüyor

    Trabzonspor'un sezon başında transfer ettiği Mislav Orsic, yaşadığı sakatlık sonrası uzun bir tedavi süreci geçirdi. Ancak Hırvat oyuncu, Teknik Direktör Abdullah Avcı'nın süre vermesi halinde 1 yıl sonra resmi bir müsabakada forma giyecek. Orsic'in performansı, kulübün transfer politikasında da etkili olacak.


Advertisement