Tekirdağ-Bulgaristan'dan Gelip, Türkiye'de Lavanta Tarlası Kurdu - Son Dakika
Güncel

Tekirdağ-Bulgaristan'dan Gelip, Türkiye'de Lavanta Tarlası Kurdu

Bulgaristan'dan gelip, Türkiye'de lavanta tarlası kurduBulgaristan'dan 3 yıl önce Türkiye'ye dönerek Tekirdağ'ın Saray ilçesine yerleşen Rasim ve Fatma Tülmen çifti, bir fidanla başlattıkları lavanta üretiminde kısa sürede 3 dönüm tarlaya sahip oldu.

22.03.2018 18:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bulgaristan'dan gelip, Türkiye'de lavanta tarlası kurdu

Bulgaristan'dan 3 yıl önce Türkiye'ye dönerek Tekirdağ'ın Saray ilçesine yerleşen Rasim ve Fatma Tülmen çifti, bir fidanla başlattıkları lavanta üretiminde kısa sürede 3 dönüm tarlaya sahip oldu. Türkiye'nin bir çok yerine lavanta üreterek sattıklarını ifade eden Fatma Tülmen, Bir dönümü en az 4 bin lira kar bırakan bir ürün. Bu nedenle Türkiye'de gelişmesini istiyoruz, herkese de tavsiye ediyoruz dedi.

Bulgaristan'da yaşayan Rasim ve Fatma Tülmen çifti, 3 yıl önce Türkiye'ye dönerek Tekirdağ'ın Saray ilçesine yerleşti. Çifte vatandaş olan Tülmen çifti, 1960 yılından bu yana Bulgaristan'da ürettikleri lavantayı Türkiye'de üretmek için bir fidanla başladıkları tarlada kısa sürede 3 dönüme kadar çıkardı. Lavanta üretimini Türkiye'de yapmak için döndüklerini ifade eden Fatma Tülmen, dönüm başına 4 bin lira kar bırakan üretimi yaygınlaştırmaya devam ettiklerini ve herkese tavsiye ettiklerini söyledi.

'DÖNÜMBAŞI 4 BİN LİRA KAR'

Kısa bir sürede lavanta üretimi konusunda Türkiye'nin bir çok yerine satış yapmaya başladıklarını kaydeden Fatma Tülmen, Bulgaristan'dan lavanta üretimini Türkiye'de yapmak için döndük. Çok karlı bir ürün olmasına rağmen buralarda yaygın olmaması bizi şaşırttı. Şuan senede 1.5 milyon lavanta kökü satar hale geldik. Türkiye'nin bir çok yerine satış yapıyoruz ama özellikle İç Anadolu ve doğu bölgelerinde, Şanlıurfa, Adana, Malatya, Bayburt, Çanakkale'den alanlar var. Bunun geliri çok karlı çiftçiye büyük destek olan bir ürün. Bir dönümü en az 4 bin lira kar bırakan bir ürün ve 8-15 litre arasında yağ veriyor. Yağın litre fiyatı geçen yıl 70 Euro iken bu yıl 133 Euro oldu. Biz üretimin artması için herkese tavsiye ediyoruz. Bulgaristan'ın gelirinden yüzde 60'ı lavantadır şuan, herkes orada bu işi yapıyor şeklinde konuştu. Trakya'da fidan üreticiliğinde tek olduklarını ifade eden Lavanta üretim şirketinin müdürü Mehmet Özgür Apaydın ise, lavantanın arıcılık alanında da kullanıldığını belirterek şunları söyledi Trakya'da Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ve ilçelerinde dağlık kesimlerinde üretimi var. Biz sadece Trakya değil tüm Türkiye'ye satış yapıyoruz. Sadece çiftçilere değil, orman için, bal arıları için satıyoruz. Arıcılık ta da kullanılır lavanta. Bütün dünya genelin tıbbı aromatik bitkilerin değerleri arttı. Çünkü insanlar artık suni şeyler kullanmak istemiyor. Öze bir dönüş var. Bunun nedeni de sunide o kadar bıkmışız ki bize çok zararlı olduğunu görmüşüz öze dönüyoruz o nedenle yoğun var. Çankırı. Niğde, Erzurum gibi daha bir çok ilden arayanlar oluyor. Devletin verdiği desteklerden yararlanıp bu işe girmek isteyen bununla ilgili çok güzel projeleri olan, sadece lavantanın getirisinden değil bu turizm yatırımına çevirmek isteyen kadın girişimciler var. Rasim ve Fatma Tülmen çifti, lavanta üretiminde herkese yardımcı olduklarını ifade ederek, genişlemesinden çiftçinin kazanacağını da sözlerine ekledi.

Tekirdağ-Bulgaristan\'dan Gelip, Türkiye\'de Lavanta Tarlası Kurdu
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tekirdağ-Bulgaristan'dan Gelip, Türkiye'de Lavanta Tarlası Kurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement