Teklif Meclis'te Kabul Edildi: En Düşük Yaşlılık ve Malullük Aylığı Bin Lira Olacak - Son Dakika
Güncel

Teklif Meclis'te Kabul Edildi: En Düşük Yaşlılık ve Malullük Aylığı Bin Lira Olacak

Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin Meclis'te kabul edilen 14 maddesine göre, en düşük yaşlılık ve malullük aylığı bin lira olacak, şalgam suyu, içme sütleri, bebek ve devam sütlerinden ÖTV alınmayacak.

16.01.2019 09:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin 14 maddesi daha kabul edildi. Buna göre en düşük yaşlılık ve malullük aylığı bin lira olacak. Şalgam suyu, çeşnili ve aromalı/aromalandırılmış içme sütleri,bebek ve devam sütlerinden ÖTV alınmayacak.

KAMU İHALE KANUNU'NDAN İSTİSNA OLACAK

TBMM Genel Kurulu'nda "temel kanun" olarak ele alınan teklifingörüşmelerine 30. maddeden başlandı. Bu bölümde yer alarak kabul edilen maddelere göre, Kamu İhale Kanunukapsamındaki kuruluşların, çay ve çay ürünleri için Çay İşletmeleri GenelMüdürlüğünden, faaliyet alanındaki mal ve hizmetler için Uluslararası SağlıkHizmetleri Anonim Şirketinden yapacakları alımlar, Kamu İhale Kanunu'ndan istisnaolacak.

Cumhurbaşkanınca belirlenen, Türkiye tarafından düzenlenecekuluslararası organizasyonlar ve toplantıların yürütülmesine yönelik olaraksorumlu idarece yapılacak mal ve hizmet alımları, Kamu İhale Kanunu hükümlerindenistisna tutulacak.

KAMU İHALE KURUMU YETKİLİ OLACAK

Belge sahiplerinin kuracakları veya ortak olacakları tüzel kişilerinihaleye girebilmesi için en az 1 yıldır tüzel kişiliğin yarısından fazlahissesine sahip olması ve bu sürede bu kanuna göre yapılacak ihalelere ilişkinsözleşmelerin yürütülmesi konusunda temsile ve yönetime yetkili olması, buşartların her ihalede aranması ve teminat süresi sonuna kadar korunması zorunluolacak.

Bir sözleşme kapsamında gerçekleştirilen iş dolayısıyla düzenlenecekiş deneyim belgelerinin toplam tutarına ve belge verilecek kişilere yöneliksınırlamalar getirmeye Kamu İhale Kurumu yetkili olacak.

İHALE DÜZENLEMELERİ HAKKINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

Kanun kapsamındaki idarelere gerçekleştirilen işler için düzenlenenbelgeler hariç yurt dışında gerçekleştirilen işler için düzenlenen belgelerdensadece iş bitirme belgeleri, belge sahipleri tarafından ve bunların bünyesindebulundukları şirketler topluluğu veya benzeri ortaklık ilişkisi içerisindekullanılabilecek. Ortak girişim olarak ihaleye teklif verilmesi halinde yurtdışında gerçekleştirilen işlerden alınan iş bitirme belgesini kullanan belgesahibinin ortak girişimdeki hissesi oranında geçici ve kesin teminat vermesizorunlu olacak.

31 Ağustos 2018'den önce ihalesi yapılan ve bu düzenlemenin yürürlüğegirdiği tarih itibarıyla devam eden sözleşmeler, imalat girdilerinin fiyatlarındabeklenmeyen artışlar meydana gelmesi nedeniyle düzenlemenin yürürlüğe girdiğitarihten sonraki 60 gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak başvurmasıkaydıyla Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak feshedilip tasfiyeedilebilecek veya devredilebilecek.

Bu kapsamda devredilen sözleşmeler ile bu kapsama girmekle birliktedevredilmeyen sözleşmelerde bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 60gün içinde yüklenicinin idareye yazılı başvurması kaydıyla süre uzatımına ilişkinkısıtlama ve şartlara tabi olunmaksızın Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşüalınarak, idare tarafından süre uzatılabilecek. Bu durumda, devir alacaklarda ilk ihaledeki şartlar devir tarihi itibariyle aranacak, devirden kaynaklanan kısıtlama ve yaptırımlaruygulanmayacak. Sözleşmesi feshedilen veya sözleşmeyi devreden yüklenicininteminatı iade edilecek.

Sözleşmenin bu madde kapsamında feshedilerek tasfiye edilmesi veyadevredilmesi durumunda yüklenici, fesih veya devir tarihine kadargerçekleştirdiği imalatlar dışında idareden herhangi bir hak talebindebulunamayacak. Yüklenici, işin idarece uygun görülecek can ve mal güvenliği ileyapı güvenliğine yönelik tedbirleri alacak.

Sermayesinin tamamı Hazine ve Maliye Bakanlığına ait olan varlıkkiralama şirketleri, kendilerine devredilen varlıkların, ihraç amacına uygunolarak değerlendirilmesini teminen bu düzenleme kapsamında sayılan varlıklarıyüklenici sıfatıyla inşa ettirebilecek, alt yükleniciler ile inşa anlaşmasıyapabilecek, bu varlıklara ilişkin imtiyaz haklarını devralabilecek, buvarlıkları geliştirebilecek,yönetici sıfatıyla yönetebilecek ve söz konusuvarlıkları devralmış oldukları veya diğer kurum ve kuruluşlara devredebilecek.

YABANCI BANKNOTLAR MERKEZ BANKASINA GÖNDERİLECEK

Kamu kurum ve kuruluşlarına ulaşan konvertibl olmayan yabancıbanknotlar Merkez Bankasına, madeni paralar ise Darphane ve Damga Matbaası GenelMüdürlüğüne haftalık dönemler itibarıyla gönderilecek. Merkez Bankası ileDarphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, bu paralarla ilgili her türlütasarrufta bulunabilecek.

ŞALGAM SUYU, İÇME SÜTLERİ VE BEBEK VE DEVAM SÜTLERİNDEN ÖTV ALINMAYACAK

Şalgam suyu, Türk Gıda Kodeksine göre çeşnili vearomalı/aromalandırılmış içme sütleri ile bebek ve devam sütü sayılan içeceklerden ÖTV alınmayacak. Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ithal veya teslimedilen şalgam suları, çeşnili ve aromalı/aromalandırılmış içme sütleri, bebek vedevam sütü sayılan içeceklerle ilgili olarak ÖTV ve bu vergiye isabet eden KDVbakımından vergi tarhiyatı yapılmayacak, vergi cezası kesilmeyecek. Daha önceyapılmış olan tarhiyatlardan ve kesilmiş cezalardan, varsa açılmış davalardanferagat edilmesi kaydıyla vazgeçilecek, tahakkuk eden tutarlar terkin edilecek,tahsil edilen tutarlar ret ve iade edilmeyecek.

MALULLÜK VE YAŞLILIK AYLIKLARI BİN LİRADAN AZ OLAMAYACAK

Er ve erbaşların genel sağlık sigortalısı sayılmayan eş ve çocuklarıile anne ve babaları, bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında sayılacak.

Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılansigortalılara ilişkin matrah, oran ve esaslar üzerinden, bankalar, sigortaşirketleri, ticaret ve sanayi odaları ve borsaların sandık statülerine tabipersonel için verilen teşvik uygulaması kaldırılacak.

Malullük ve yaşlılık sigortasından ödenen aylıklar ile her ayitibarıyla yapılan ödemeler toplamı, dosya bazında yapılacak ek ödeme dahil binliradan az olamayacak.

Ölüm sigortasından yapılan ödemeler toplamı ise bu tutarın haksahiplerinin hisseleri oranı esas alınarak tespit olunacak tutarından azolamayacak. Bu düzenleme kapsamında hesaplanan aylıklar, belirlenen tutardandüşükse aradaki fark Hazineden tahsil edilecek. Uluslararası sosyal güvenliksözleşmeleri gereğince bağlanan kısmi aylıklar için bu hüküm uygulanmayacak.

Teklifin 43. maddesinin kabul edilmesinin ardından verilen aradansonra komisyonun yerinde olmaması üzerine TBMM Başkanvekili Mithat Sancar,birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Teklif Meclis\'te Kabul Edildi: En Düşük Yaşlılık ve Malullük Aylığı Bin Lira Olacak

Son Dakika Güncel Teklif Meclis'te Kabul Edildi: En Düşük Yaşlılık ve Malullük Aylığı Bin Lira Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hacılar Erciyesspor, Erzincan Ulalarspor maçında berabere kaldı
    08:39 Hacılar Erciyesspor, Erzincan Ulalarspor maçında berabere kaldı

    Bölgesel Amatör Lig 11. Grup'ta mücadele veren Hacılar Erciyesspor, sahasında Erzincan Ulalarspor ile 1-1 berabere kalarak haftayı galibiyetle tamamlayamadı. Antrenör Emin Altındağ, üzüntüsünü dile getirirken, takımın pes etmeyeceğini ve liderliği korumak istediklerini belirtti.

  • Kara yollarında yapılan çalışmalar nedeniyle dikkatli olunmalı
    08:33 Kara yollarında yapılan çalışmalar nedeniyle dikkatli olunmalı

    Kara yollarında yapım, bakım ve onarım çalışmaları devam eden kesimlerde sürücülerin yavaş gitmeleri ve trafik işaret ve işaretçilerine uymaları gerekmektedir. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yol durumu bültenine göre, birçok otoyol ve yol kesiminde üstyapı onarımı, yenileme çalışmaları, şev kayması, bağlantı yolu yapımı ve diğer çalışmalar nedeniyle ulaşım kontrollü olarak sağlanmaktadır. Sürücülerin bu kesimlerde dikkatli olmaları ve trafik kurallarına uymaları önemlidir.

  • MrBeast, Amazon Prime Video için yarışma programı çekecek
    08:31 MrBeast, Amazon Prime Video için yarışma programı çekecek

    YouTube fenomeni MrBeast, Amazon Prime Video ile anlaşma yaparak bir yarışma programı çekeceğini duyurdu. Programda 1000'den fazla yarışmacı olacak ve kazanan kişiye 5 milyon dolar ödül verilecek.

  • Türkiye'de E-ticaretin Büyümesi ve Potansiyeli
    08:31 Türkiye'de E-ticaretin Büyümesi ve Potansiyeli

    Türkiye'de e-ticaretin hızla büyüdüğüne dair veriler, son yıllarda dikkat çekici bir artışı gösteriyor. Pandemi döneminde e-ticaretin ivme kazanması, bu alandaki potansiyelin ne kadar büyük olduğunu gösterdi. Türkiye'de e-ticaretin geçmişe yönelik bir analizi ve gelecekteki potansiyelini SDN Kurucusu Hakkı Alkan, Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Ender Özgün ve Pazarlama Grup Direktörü Görkem Dereli ile konuştu.

  • İzmir'de PKK/KCK-YPG/PYD Terör Örgütüne Yönelik Operasyonda 5 Şüpheli Yakalandı
    08:31 İzmir'de PKK/KCK-YPG/PYD Terör Örgütüne Yönelik Operasyonda 5 Şüpheli Yakalandı

    İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda İzmir İl Jandarma Komutanlığı ve MİT Başkanlığı ekiplerinin düzenlediği operasyonda, PKK/KCK-YPG/PYD terör örgütüne üye olan ve bu örgütlerin sosyal medya üzerinden propagandasını yapan 5 Suriye uyruklu şüpheli gözaltına alındı.

  • vivo TWS 4 Bluetooth Kulaklık Modeli Tanıtıldı
    08:31 vivo TWS 4 Bluetooth Kulaklık Modeli Tanıtıldı

    Çinli teknoloji şirketi vivo, Pad 3 Pro tableti ile birlikte TWS 4 Bluetooth kulaklık modelini tanıttı. vivo TWS 4, Hi-Fi desteği, aktif gürültü engelleme özelliği ve uzun kullanım süresi ile dikkat çekiyor. Qualcomm S3 ses platformu ile desteklenen kulaklıkların fiyatı ve ülkemizde satışa sunulup sunulmayacağı henüz belirsiz.

  • İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı
    08:25 İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde düzenlenen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 organize suç örgütünün çökertildiğini, 25 şüphelinin yakalandığını bildirdi. Operasyonlarda ele geçirilenler arasında silahlar, uyuşturucu madde ve diğer suç unsurları bulunuyor.

  • İzmir'de MİT destekli PKK operasyonu: 5 gözaltı
    08:19 İzmir'de MİT destekli PKK operasyonu: 5 gözaltı

    İzmir'de jandarma ekipleri tarafından PKK terör örgütüne yönelik MİT destekli şafak operasyonunda 5 şüpheli gözaltına alındı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, terör örgütüne üye olmak ve sosyal medya üzerinden örgüt propagandası yaptığı tespit edilen 5 Suriye uyruklu şüpheli yakalandı. Gözaltına alınan şüpheliler jandarma karakoluna götürüldü.

  • İzmir merkezli 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi
    08:15 İzmir merkezli 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde gerçekleştirilen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. Operasyonlarda 25 şüpheli yakalanırken, çok sayıda silah ve uyuşturucu ele geçirildi.

  • Mahzen-13 operasyonlarında 2 çete çökertildi
    08:14 Mahzen-13 operasyonlarında 2 çete çökertildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde gerçekleştirilen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. Operasyonlarda 25 şüpheli yakalanırken, çok sayıda silah ve uyuşturucu ele geçirildi.

  • İzmir'de MİT destekli operasyonda 5 PKK şüphelisi gözaltına alındı
    08:12 İzmir'de MİT destekli operasyonda 5 PKK şüphelisi gözaltına alındı

    İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, terör örgütüne üye olmak ve sosyal medya üzerinden örgüt propagandası yaptığı tespit edilen 5 Suriye uyruklu şüpheli, İzmir İl Jandarma Komutanlığı Terörle Mücadele (TEM) ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen MİT destekli şafak operasyonunda gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler jandarma karakoluna götürüldü.


Advertisement