Teknoloji Bakanı Işık: Yeni Kriptolu Telefonların Şekli Değişmiyor - Son Dakika
Ekonomi

Teknoloji Bakanı Işık: Yeni Kriptolu Telefonların Şekli Değişmiyor

Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yeni kriptolu telefonların yazılımı konusunda beyaz hacker'ların göreve başladığını belirterek "Ben onlara iyi yürekli hacker diyorum." dedi.

04.09.2014 18:57  Güncelleme: 22:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yeni kriptolu telefonların yılbaşından önce dağıtılacağını açıkladı. Işık, kriptolu telefonların dinlenmesine ilişkin ayrıntıları da açıklayarak, "Paralel örgüt için delil arayanlar, kriptolu telefon dinlemesine baksın." dedi. Bakan Işık yeni telefonların yazılımı konusunda da beyaz hacker'ların şimdiden göreve başladığını duyurdu.

BAKAN IŞIK SİSTEMİN AYRINTILARINI ANLATTI

Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre Işık, TBMM'de gazetecilerle yaptığı sohbette, ABD ve Almanya'nın paralel örgütle işbirliği yapmaması halinde, kriptolu telefonları dinleme şansı bulunmadığını da vurguladı.

Bakan Işık, kriptolu telefonların dinlenilmesine ilişkin sistemin ayrıntılarını şöyle anlattı:

-Kriptolu telefonların yazılımını yapanlar, telefonların IMEI numaralarını TİB'e bildirmişler

-TİB, kriptolu telefonların IMEI numaralarını kaydetmiş.

-Oysa kriptolu telefonların IMEI numaralarının TİB'e bildirilmesi de, TİB'in bunları kaydetmesi de yasadışı

-TİB'e telefonların IMEI'leri emniyet tarafından bildirilmiş.

-Dolasıyla, bu sadece tek bir kurumdan yapılan ihlal değil. Değişik kurumlardaki, aynı örgütün farklı elemanlarının işbirliği sonucunda yapılan bir güvenlik ihlali.

"KRİPTOLU TELEFONLARIN DİNLENMESİNE BAKSINLAR"

Işık, bu ayrıntıları verdikten sonra ise şu cümleyi kullandı; "Eğer paralel örgüt konusunda hala delil arayanlar varsa, kriptolu telefonların dinlenmesine baksınlar. Kriptolu telefonların sadece bunların yazılımını yapanlar tarafından dinlenilmesi mümkün değil. Pek çok kurumdaki örgüt elemanlarının işbirliği sonucunda bu dinlemeler yapılabiliyor"

"ALMANYA, ABD, PARALELSİZ DİNLEYEMEZ..."

Bakan Işık, Almanya, ya da ABD gibi ülkelerin, böylesine örgütsel bir yapının gerekli olduğu kriptolu telefon dinleme konusunu, "paralel yapının yardımı olmadan yapamayacaklarını" da vurguladı. Bakan Işık, "dinledilerse, mutlaka paralel aracılığıyla dinlemişlerdir" dedi.

OLAY NASIL ORTAYA ÇIKTI

Bakan Işık, kriptolu telefonların nasıl dinlendiğinin belirlenme sürecinin ayrıntılarını da paylaştı. Buna göre;

-Kriptolu telefon konuşmalarının tapeleri internete sızınca, dinlemenin nasıl yapıldığı konusunda araştırma başlatıldı.

-TÜBİTAK'taki kriptolu telefon yazılımlarında, ilerde dinlemeyi sağlamak için özellikle yazılım açıkları bırakıldığı belirlendi

-Tüm mahkeme kararları tek tek incelenerek, kriptolu telefonların IMEI numaraları arandı. Ancak kriptolu telefonların IMEI numaralarının hiçbir mahkeme kararında bulunmadığı da kesinleştirildi.

-Buna rağmen, TİB'e kriptolu telefonların IMEI numaralarının emniyetteki bazı kişiler tarafından iletilip, kayıt edildiği de belirlendi.

-Tapeler ortaya çıktıktan sonra, TİB ve TÜBİTAK'ta ayrıntılı soruşturma başlatıldı.

-TİB'de silinen konuşmaların izleri bulundu. Bu izler sürülerek, hangi kriptolu telefonların dinlenildiği belirlendi.

-Bu çerçevede toplam 164 kriptolu telefonun 76'sının dinlendiği ortaya çıkarıldı. Bakan Işık, "ben matematikçiyim. Eğer 164 telefondan 76'sının dinlendiği ortaya çıkmışsa, hepsinin dinlendiğini düşünürüm" dedi.

YENİ KRİPTOLU TELEFONLAR YILBAŞINDA

Bakan Işık, yeni kriptolu telefonların yazılımlarının da halen TÜBİTAK'ta yeni bir ekip tarafından yapıldığını, yeni telefonların yılbaşından önce dağıtılmasının planlandığını söyledi.

BEYAZ HACKER'LAR GÖREVDE

Yeni yazılım konusunda da, TSE'nin 'beyaz hacker'larının daha şimdiden göreve başlayıp, açıkları belirlemeye çalıştıklarını söyleyen Bakan Işık, "Ben onlara iyi yürekli hacker diyorum" dedi.

KİME KRİPTOLU TELEFON VERİLECEĞİNE MGK KARAR VERECEK

Yeni kriptolu telefonların kimlere verileceğine ise Milli Güvenlik Kurulu karar verecek. Bakan ışık, "kaç telefon olduğunu şimdiden söylemek mümkün değil. Bizim için 150 ya da 200 telefon olması fark etmez. Kimlere telefon verileceğine MGK'da karar verilecek, biz de dağıtacağız" dedi.

TELEFONLARIN ŞEKLİ DEĞİŞMİYOR

Bakan Işık, yeni kriptolu telefonların çok kısa bir süre içinde, yılbaşından önce dağıtılmasının planlanması nedeniyle, sadece yazılımın yenileceğini, kullanılan telefonların ise eskilerine çok benzer olacaklarını söyledi. Işık, "ancak yeni kriptolu telefonları dağıtır dağıtmaz, daha gelişmiş yeni nesil yazılım için çalışmalara da başlayacağız. Bu yeni nesil yazılımla birlikte, bir sonraki aşamada, yeni telefonlar da kullanıma girecek" diye konuştu.

Teknoloji Bakanı Işık: Yeni Kriptolu Telefonların Şekli Değişmiyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Teknoloji Bakanı Işık: Yeni Kriptolu Telefonların Şekli Değişmiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • KAMBOÇYALI: YANİ YENİ ALINAN TELEFONLARDAN SIFIRLADINMI OĞLUM KELİMELERİ DUYMUCAZ YANİ DEMİ 7 0 Yanıtla
  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement