Teknoparklar Toplumun Önemli Dinamiğini Oluşturacak" - Son Dakika
Teknoloji

Teknoparklar Toplumun Önemli Dinamiğini Oluşturacak"

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği (TGBD) Başkanı ve Fırat Teknokent Genel Müdürü Erhan Akın, Türkiye'de üçüncü nesil teknoparkların bulunduğunu belirterek, "O kadar çok ülke Türkiye'deki modeli izlemeye, örnek almaya çalışıyor ki neredeyse bizim onlara tepki verecek zamanımız olmuyor.

30.05.2016 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İBRAHİM YOZOĞLU - Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği (TGBD) Başkanı ve Fırat Teknokent Genel Müdürü Erhan Akın, Türkiye'de üçüncü nesil teknoparkların bulunduğunu belirterek, "O kadar çok ülke Türkiye'deki modeli izlemeye, örnek almaya çalışıyor ki neredeyse bizim onlara tepki verecek zamanımız olmuyor." dedi.

Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknoloji geliştirme bölgelerinin Türkiye'nin Ar-Ge, inovasyon ekosisteminin en önemli aktörlerinden olduğunu söyledi.

Türkiye'de şu anda 60'ın üzerinde kurulmuş teknoloji geliştirme bölgesi bulunduğunu belirten Akın, bunlardan aktif durumdaki 51'inde 35 binden fazla araştırmacının çalıştığını, bu rakamın Türkiye'deki toplam araştırmacı sayısının neredeyse üçte birini oluşturduğunu kaydetti.

Akın, bir o kadar araştırmacının da 250 Ar-Ge merkezinde görev yaptığını aktararak, dolayısıyla Ar-Ge merkezlerinin ve teknoloji geliştirme bölgelerinin toplam barındırdığı personelin, Türkiye'nin Ar-Ge, inovasyon ekosisteminin önemli bir parçasını olduğunu vurguladı.

Teknoloji geliştirme bölgelerinden nitelikli insan kaynağının yanı sıra Türkiye'nin geleceğine yönelik ciddi projelerin çıkmasını da beklediklerini dile getiren Akın, Ar-Ge, inovasyon ekosisteminin sonuç vermesinin zaman alıcı olduğunu, yüksek risk ve yüksek yatırımlar gerektirdiğini belirtti.

Son reform paketiyle alınan önlemler

Hükümetin son reform paketiyle aldığı önlemlerin ekosistemi sıçratacak nitelikler barındırdığını aktaran Akın, genç girişimciler konusunda çok önemli gelişmeler olduğunu ve Türk insanının teknolojik girişimciliğe eğiliminin çok ciddi oranda artmaya başladığını kaydetti.

Akın, başarılı olmak için, hayallerini gerçekleştirmeye çalışan dinamik nüfusun kullanılması gerektiğini anlattı.

Genç girişimcilerin özellikle teknoloji geliştirme bölgelerinde ülkeye çok ciddi katma değer sağlayabileceklerine değinen Akın, şöyle devam etti:

"Dernek olarak en çok arzu ettiğimiz Ar-Ge, inovasyon ekosisteminin birbiriyle daha fazla konuşabilmesi. Bunu da son zamanlarda çokça görüyoruz ve çok mutluyuz. Türkiye'nin yakın geleceğinin çok parlak olacağına inanıyorum. İhracat rakamları da bunu gösteriyor. Özellikle teknoloji geliştirme bölgelerinde yapılan ihracatlar 2 milyar doları geçmiş durumda. Bu da teknoloji geliştirme bölgelerini, özellikle devlet tarafından yapılan bütün yatırımların vergi indirimlerinin 15 katından daha fazla bir rakama doğru bizi taşıyor. Bu da doğru yolda olduğumuzu gösteriyor."

"Çok önemli adımlar atıyoruz"

Dünyada teknoparkların sonuç vermesi için 10 yıl beklendiğini, Türkiye'de ise yeni yeni 10 yaşı geçen teknoparkların bulunduğunu söyleyen Akın, firmalar için sonuç verebilme yaşının da 5 yaş olarak öngörüldüğünü aktardı.

Akın, şunları kaydetti:

"Dernek olarak teknoparkların birbiriyle konuşmasını, deneyim paylaşmasını hedefliyoruz. Diğer taraftan pilot çalışmalar da yürütüyoruz. Bu yaptığımız çalışmalardan birisi, teknoparklardaki profesyonellerin eğitimine yönelik teknoloji geliştirme bölgelerinde akademiyi geliştirmek. 600'den fazla teknoloji geliştirme bölgesi profesyoneli var. Ciddi bir rakam. Bunlar firmalar üzerinden çok ciddi destekler veriyor. Teknoloji politikalarının firmalara aktarılması konusunda çok yardımcı oluyorlar, önemli elçiler. Diğer taraftan örneğin, İstanbul Sanayi Odasıyla (İSO) özel bir pilot projemiz var. İSO'nun 17 binden fazla üyesi var. Onların Ar-Ge ihtiyacını teknoparklardaki yaklaşık 17 bin projeyle eşleştirmeye çalışıyoruz. Bu zorlu bir yol ama bu yolu iyi örneklerle başardığımız zaman belki dünya için de ilginç bir model çıkartmış olacağız. Çok önemli adımlar atıyoruz. Türkiye'deki teknoparkların yakın gelecekte toplumun önemli bir dinamiğini oluşturacağını öngörüyorum."

Teknoparkların nesil nesil sınıflandırıldığını dile getiren Akın, Türkiye'deki teknoparkların bir kısmının dünyada son nesil olarak bilinen üçüncü nesil teknoparklar olduğunu vurguladı.

Akın, "Üçüncü nesil teknoparklarımızın olduğunu gururla söyleyebiliriz. O kadar çok ülke Türkiye'deki modeli izlemeye, örnek almaya çalışıyor ki neredeyse bizim onlara tepki verecek zamanımız olmuyor. Çok gelişmiş teknoparlarımız var. Pek çok yerden gelerek onların performansını görmek istiyorlar. Henüz Türk insanı bunu yeterince algılayamadı ama ben başarının eşiğinde olduğumuzu görüyorum. Esasında bizim profesyoneller olarak gördüklerimiz çok iyi ama bunun taban tarafından da hissedilmesi gerekiyor. Çok önemli bir sıçramanın eşiğindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Teknoloji Teknoparklar Toplumun Önemli Dinamiğini Oluşturacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fransız Geliştirici, Boykot X Uygulamasıyla Tüketicilere Bilgi Veriyor
    11:35 Fransız Geliştirici, Boykot X Uygulamasıyla Tüketicilere Bilgi Veriyor

    Kuzey Afrika asıllı Fransız Chedy el Tabaa, dünya genelinde soykırım gibi insan hakları ihlalleri ve çevreye ilişkin konular nedeniyle boykot edilen ürün ve firmalar hakkında tüketicileri Türkçe dahil 7 dilde bilgilendiren Boycott X uygulamasını geliştirdi. Uygulama, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki krizin ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının desteklendiği, insan haklarının ihlal edildiği, çevre kirliliğine neden olunduğu veya hayvanlara eziyette bulunulduğu gerekçesiyle boykot edilen ürünlerle ilgili tüketicilere bilgi veriyor.

  • Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor
    11:28 Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor

    Yapay zeka destekli teknolojilerle, rüzgar santrallerinin çalışması esnasında santrale yaklaşan kuş, yarasa gibi canlıların hareket kayıtları tutularak, tekrarlanan durumlarda santralin devre dışı bırakılması ile olası güç kayıpları ve hasarlar engelleniyor, canlı ekosistemi korunuyor.

  • TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak
    11:19 TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, komisyonun 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri nedeniyle ara verdiğini ve mayıs ayı başında ilk toplantısını dijital telif konusuyla yapacaklarını açıkladı. Yayman, Türkiye'deki telif yasasının güncellenmesi gerektiğini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve diğer paydaşlarla görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Komisyonun, içerik üreticilerinin taleplerini dikkate alarak dijital telif konusunu ele alacağı vurgulandı.

  • Yapay Zeka, Oftalmoloji Sınavında Doktorları Geride Bıraktı
    11:10 Yapay Zeka, Oftalmoloji Sınavında Doktorları Geride Bıraktı

    Cambridge Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmada, yapay zeka modelleri ve doktorlar arasında oftalmoloji sınavı düzenlendi. GPT-4, 87 sorudan 60'ını doğru yanıtlayarak diğer rakiplerini geride bıraktı. Ancak, araştırmacılar yapay zekanın hala tam olarak yeterli olmadığını belirtti.

  • Meta AI, Llama 3 ile büyük bir güncelleme sundu
    11:09 Meta AI, Llama 3 ile büyük bir güncelleme sundu

    Meta, yapay zeka asistanı Meta AI için Llama 3 tabanlı bir güncelleme yayınladı. Bu güncelleme ile Meta AI, daha fazla ülkede kullanılabilecek ve Instagram, Facebook gibi sosyal medya platformlarına adapte olabilecek. Ayrıca Llama 3 güncellemesiyle birlikte Meta AI, Google ve Bing destekli arama sonuçları gösterebilecek, görüntü oluşturma süresi kısaldı ve görüntüleri gerçek zamanlı olarak GIF'e dönüştürebiliyor. Şirket ayrıca Meta AI'ı platformlarına entegre etmeyi ve Meta Quest VR gözlüklerinde kullanılabilir hale getirmeyi hedefliyor.

  • Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü: Üreticilerimiz sosyal medya ve SMS sisteminden gelen mesajlara dikkat etmeli
    09:49 Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü: Üreticilerimiz sosyal medya ve SMS sisteminden gelen mesajlara dikkat etmeli

    Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, çiftçilere teknoloji kullanarak destek verdiklerini belirterek, üreticilerin sosyal medya ve SMS sisteminden gelen mesajlara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca, tarım ürünlerindeki hastalık ve zararlıların takibini yapmak için Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları ve Dijital Kameralı Feromon Tuzaklar kullanıldığını belirtti.


Advertisement