Teknosa, Geçen Yıl 2,3 Milyar Lira Net Ciro Elde Etti - Son Dakika
Güncel

Teknosa, Geçen Yıl 2,3 Milyar Lira Net Ciro Elde Etti

Teknosa, Geçen Yıl 2,3 Milyar Lira Net Ciro Elde Etti

Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, Teknosa'nın geçen yıl yüzde 40 büyüme ile 2,3 milyar lira net ciro elde ettiğini söyledi.

06.02.2013 13:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, Teknosa'nın geçen yıl yüzde 40 büyüme ile 2,3 milyar lira net ciro elde ettiğini söyledi.

Dinçer, Teknosa'nın 2012 yılı finansal sonuçları ve 2013 yılı hedeflerine ilişkin düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin geçen yılki ekonomik performansını anımsatarak, "Ülke ekonomimiz önceki 2 yılın altında performans göstererek yumuşak iniş diyebileceğimiz yüzde 3'lük bir büyüme gerçekleştirdi. Ekonomimizdeki bu yavaşlamaya rağmen küresel kriz sürecinin başarılı bir şekilde yönetildiğini söyleyebiliriz" diye konuştu.

Fitch'in, Türkiye'nin notunu "yatırım yapılabilir seviyeye çıkardığını hatırlatan Dinçer, şunları kaydetti:

"Bütçe disiplininde sağlanan iyileşmeler, faiz oranlarındaki düşüş ve buna bağlı olarak para politikasının duruşuyla birlikte 2012'nin son iki ayında piyasada hissedilebilir bir canlılık oldu. Ekim ayında 77 ile son 3 yılın en düşük seviyesine inan tüketici güven endeksinin yılın son iki ayında hızla iyileşerek 97 seviyesine yükseldiğini gördük. Bu gelişmeler ışığında 2013 yılının daha iyi geçmesini bekliyoruz. Türkiye için temkinli bir iyimserlik içerisindeyiz. Bu yıl için büyüme beklentimiz yüzde 4, büyümenin iç talebin öncülüğünde gerçekleşmesini bekliyoruz. Düşen faizlerin, tüketimi canlandırmasını, yatırımların finansmanını kolaylaştırmasını bekliyoruz. Diğer derecelendirme kuruluşlarından da olumlu not artışı gelirse büyümenin yüzde 5 civarında gerçekleşeceğini öngörüyoruz."

Dinçer, Türkiye'nin gelecekte dünya perakende sektöründe önemli roller üstleneceğini ifade ederek, "Teknoloji perakendeciliği açısından baktığımızda, Türkiye pazarının çok yakın bir sürede Avrupa'nın 5 büyük pazarı arasına girmesini öngörüyoruz" dedi.

-"2,3 milyar lira net ciro"-

Teknosa'nın Sabancı Holding'in en önemli başarı hikayelerinden biri olduğunu anlatan Dinçer, şunları kaydetti:

"Teknosa 2012 yılında tam yüzde 40 büyüme ile 2,3 milyar lira net ciro elde etti. Net karda da daha önce borsaya açıkladığımız hedefleri de aşarak, kıyaslanabilir bazda yüzde 50 büyüme ile 50 milyon lira seviyesine ulaştık. Özkaynak verimliliğimiz de oldukça yüzde 30 seviyesinde. Mayıs 2012'de halka arzımızda bize inanarak Teknosa hisselerini alan yatırımcılarımıza ne kadar doğru bir iş yaptıklarını kendilerine gösterdik. Teknosa, teknoloji perakendecilik sektöründe pazarda bir numaralı seviyededir. Gelecekte de liderliğimizi korumayı ve Türkiye sınırı dışına taşıma arzusundayız. Teknosa'nın 2023 yılında Avrupa'nın ilk 3 teknoloji perakendecisi arasında yer almasını hedefliyoruz."

İçeriği yenilenen "teknosa.com"un geçen yıl yüzde 200'e yakın ciro artışı gerçekleştirdiğini ifade eden Dinçer, e-ticaret cirosunu her yıl katlayarak büyümeyi sürdüreceklerini söyledi.

-"Gücümüzü satın almalarla kullanma arzusundayız"-

Dinçer, yurt içinde faaliyet gösteren 7 tane teknoloji perakende zincirinin bulunduğunu belirterek, "Bu sektörde konsolidasyon kaçınılmaz. Bu beklentimizin sonucu olarak bir danışman firma görevlendirdik. Peş peşe yaptığımız 2 yeni satın alma hamlemiz için çalışmalarımız sürüyor. Teknosa, oldukça karlı ve bilançosu güçlü bir şirket. Bu gücümüzü yeni satın almalarla kullanmak arzusundayız. Hedefimiz yalnız Türkiye ile sınırlı değil. Avrupa'da da bazı büyük firmaların el değiştirmesini bekliyoruz. Burada çıkacak fırsatları da yine değerlendireceğiz" diye konuştu.

-"Kızımız' Teknosa'yı İstanbul Borsasına 'gelin' ettik"-

Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane de yüzde 40 büyüme ile sektörün 2 katından daha fazla büyüme gerçekleştirdiklerini belirterek, "Biz geçen sene hedefimizi koyduğumuzda 'yüzde 20 büyürüz' demiştik. KDV hariç 2,3 milyar lira ciro elde ettik. Türkiye'de ilk defa teknoloji perakende şirketi 1 milyar avro sınırını geçti" dedi.

Nane, geçen yılın Teknosa için önemli bir yıl olduğunu anımsatarak, "Herkes için teknolojiyi halka arz 'düğünü' ile taçlandırdık. 17 Mayıs'ta kızımızı evlendirdik ve İstanbul Borsası'na gelin ettik. Bunu Euronics gibi bir ortaklıkla taçlandırdık. Gelin kızımıza beşibiryerdeyi Euronics ile taktık. Teknosa dünya perakende ödülünü alan ilk Türk şirketi oldu" şeklinde konuştu.

Mağaza açılmayan 4 ilin kaldığını ve uygun yerler bulunduğunda o illerde de açılabileceğini aktaran Nane, geçen yıl mağazaları 100 milyon kişinin ziyaret ettiğini kaydetti.

-"E-ticaret ciromuzu 3 kat büyütmeyi hedefliyoruz"-

Nane, Türkiye'nin 77 ilinde 284 mağaza ile hizmet verdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Geçen yıl depolarımızdan yapılan adet bazında sevkıyat 14 milyon adete ulaştı. Teknosa Turuncu Kart ile 3 milyonun üzerinde müşterimiz var. Bankalardan sonra kart hamili olarak sektördeki en büyük potansiyellerden biri Teknosa'nın. E-ticaret alanındaki yatırımlarımız devam etti. Teknosa.com, e-ticarette organize perakendeciler arasında ilk 3 arasında günde 185 bin kez ziyaret ediliyor. E-ticarette geçen sene 2 kat büyüttüğümüz ciroyu, bu sene 3 katı büyütmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki yılda biz en az 1500 kişiye istihdam sağlamayı öngörüyoruz. 30 bin metrekare civarında net bir satış alanı açmayı düşünüyoruz. Ülkemiz yüzde 4 civarında büyürse bu sene olduğu gibi rekor bir büyüme bekliyoruz."

Bir gazetecinin, internet satışlarının ciro içindeki payının ne kadar olduğuna ilişkin soruya Nane, "Yaklaşık yüzde 2 e-ticaret ciromuz var. 2,3 milyar lira ciroya baktığımızda, yüzde 2 e-ticaret ciromuz var. Konsolide ciro olarak 50 milyon lirayı geçtik diyebiliriz. Hedefimiz 2015 yılında yüzde 10'lara yaklaştırmak yani yüzde 2 olan payını 5 kat arttırmaktır" yanıtını verdi.

İnternetten satılan ürün fiyatlarına ilişkin soruya da Nane, "Fiyatlarda aldatma olup olmadığına tüketici çok rahat bir şekilde karar verebilmekte ve tercihini belli etmektedir" dedi.

"Küresel marka olma yolunda mağazaları yurt dışına taşıma hedefi var mı-" sorusuna Nane, şöyle yanıt verdi:

"Artık dünyada tek bir formata oyuncu olmak mümkün değil. Bu hem mağaza hem e-ticaret yoluyla olacaktır. Çoklu kanalın, geleceğin format stratejisi olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye'de ortalama kişi başına elektronik harcaması yıllık 120 avro, Avrupa'da 360 avro. Bu zamanla ve bireysel gelirle çok orantılı. Türkiye'de hane geliri ortalama 10 bin dolar, Avrupa'da 40 bin dolar civarındadır. Türkiye'de GSMH arttığı müddetçe 'cüzdandan pay alma' artacaktır. Teknoloji sektörü ülke büyümesinden daha hızlıdır. Türkiye, 2023 yılına geldiğimizde Avrupa ortalamasına ulaşacak diye düşünüyoruz. Ülke olarak büyümeyi devam ettirmemiz şart."

-"2023'te Türkiye'nin markalarından biri olmak istiyoruz"-

Teknosa'nın yurt dışı satışına ilişkin soruya Nane, "Türkiye'den hem sanal olarak satış, hem de Türkiye'den Teknosa markasıyla yurt dışına satış hedefler arasındadır.

Bizim stratejimiz 2023 yılında biz Türkiye'nin markalarından birisi olmak istiyoruz. Avrupa'da bu bayrağı dalgalandırmak istiyoruz. Stratejimiz bulunacağımız ülke ve coğrafyaya göre şekillenecektir" dedi.

Teknosa olarak 400 mağazaya kadar çıkabileceğimizi yakın coğrafyada görebildiklerini belirten Nane, "İnternet hızlı ilerleyecektir, ama mağazalaşma yüzde 50'nin üzerinde devam edecektir. Bugün kehanet günüm; cadde ve alışveriş mağazacılığı da eşit oranda gidecektir. Cadde mağazacılığı hiçbir şekilde Türkiye'de ölmeyecektir" diye konuştu.

Satış alanına yaklaşık 30 bin metrekare daha eklenmesine ilişkin soruya Nane, "Mağazaların boyutları değişebiliyor. Tahminen 20 mağaza açılabilir" dedi.

Konuşmaların ardından Dinçer ve Nane, bu yıl Türkiye'yi dolaşacak ve "Kadın için Teknoloji Projesi" kapsamında da etkin olarak kullanılacak minibüsü tanıttı.

Muhabir: Elif Ferhan Durmuş

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Teknosa, Geçen Yıl 2,3 Milyar Lira Net Ciro Elde Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement