Tekrar) Başbakan Davutoğlu, 64. Hükümetin Kabinesinde Yer Alan İsimleri Açıkladı - Son Dakika
Politika

Tekrar) Başbakan Davutoğlu, 64. Hükümetin Kabinesinde Yer Alan İsimleri Açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümeti kurma görevini vermesinin ardından 64. hükümetin kabinesinde yer alan isimleri açıkladı.

24.11.2015 16:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini vermesinin ardından 64. hükümetin kabinesinde yer alan isimleri açıkladı. Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleşen görüşme sonrası, kameraların karşına geçti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran genel seçimlerinin ardından 1 Kasım Genel Seçimlerine kadar olan süre içerisinde kurulan geçici Bakanlar Kurulunun istifasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunmuştu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yaklaşık 40 dakika süren görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, 64. hükümeti kurma görevini Başbakan Davutoğlu'na verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Davutoğlu'na hükümeti kurma görevini vermesinin ardından Erdoğan ile Davutoğlu Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde tekrar bir araya geldi ve bu görüşmede Davutoğlu 64. hükümetin listesini Erdoğan'a sundu. Erdoğan'ın listeyi onaylamasının ardından Davutoğlu kameraların karşısına geçerek 64. hükümette yer alan isimleri açıkladı. Bir taraftan meclis çalışmaları yürürken bir taraftan da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görevlendirmesiyle, bir haftadır, parti kurullarında yapılan istişarelerin neticelendiği belirten Davutoğlu, "Bu Bakanlar Kurulu, Türkiye'yi yeni bir misyonu vardır. Önümüzdeki 4 yıl içinde milletimize söz verdiğimiz her konuda gerekli her reformu yapacağız, sivil bir anayasa için çalışma yapacağız. Milletimize vaat ettiğimiz hususları gerçekleştireceğiz" dedi.

Bu hükümetin birinci misyonu milleti temsil, ikinci misyonu millete hizmet, üçüncü misyonu ise demokratik olgunluk anlamında dünyaya örnek olan yeni bir Türkiye'yi gerçekleştirmek olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Bütün bakanlarımız yoğun bir çalışma temposu içinde olacaklar. Bir hafta içinde AK Parti grubumuzun ne kadar güçlü olduğunu müşahade ettim. Bir haftadır zihnimde, her bakanlık için de bazen 3 bazen 5 ismin zihnimde dolaştığını ifade etmek isterim. Bu Bakanlar Kurulu listemiz, bugünkü şartlar itibarıyla birçok hususu dikkate alarak gerçekleştirdiğimiz listedir. Tecrübeli bakanlarla yeni bakanlarımızı harmanlayarak bir liste gözettik. Herşeyden önce, bu bakanlar kurulunun misyonu Hz. Mevlana'nın deyimiyle bu topraklara sevgi tohumu ekmektir. İlk bakanlar kurulundan istediğim husus, bütün vatandaşlarımıza hizmet etmek, şeffaflık içinde her türlü hesaba açık şekilde milletin hizmet kervanına katılmaktır."

64. HÜKÜMETTE ELVAN VE ŞİMŞEK, BAŞBAKAN YARDIMCISI OLARAK GÖREVİNİ YÜRÜTECEK

Kabinede yer alan isimlerden Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş 64. hükümette de görevini sürdürecek. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, 64. kabinede de yerini korudu. Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, 62. hükümette Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevini yürütmüştü. Elvan, 64. hükümette Başbakan Yardımcılığı görevini yürütecek. 64. hükümette Başbakan Yardımcısı olan Mehmet Şimşek, geçici seçim hükümetinde Maliye Bakanlığı görevinde bulunuyordu. Şimşek, bu kabinede Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunacak.

BERAT ALBAYRAK, YENİ ENERJİ BAKANI

Kabinede, dikkat çeken bir isim de Berat Albayrak oldu. Albayrak, AK Parti'nin 26. dönemde İstanbul'dan aday gösterdiği milletvekiliydi. Albayrak, 64. hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı oldu.

KABİNEDE, YERİNİ KORUYAN İSİMLER

Kabinede, yerini koruyan isimler arasında Fikri Işık, Akif Çağatay Kılıç, Nabi Avcı, Veysel Eroğlu, Mehmet Müezzinoğlu bulunuyor. Bu isimler, 64. hükümette de yerini koruyan isimlerden oldu.

64. HÜKÜMETİN KABİNESİNE GİREN İSİMLER

64. hükümetin kabinesine yeni giren isimler, Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, İstanbul Milletvekili Berat Albayrak, Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi, Bursa Milletvekili Efkan Ala, Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Bayburt Milletvekili Naci Ağbal, Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım oldu.

KABİNEDE İK KEZ 8 İSİM

Hükümet kabinesinde ilk kez yer alan isimler, Süleyman Soylu, Fatma Güldemet Sarı, Mustafa Elitaş, Berat Albayrak, Bülent Tüfenkçi, Mahir Ünal, Naci Ağbal ve Sema Ramazanoğlu oldu.

TÜRKEŞ, BAŞBAKAN YARDIMCISI OLARAK GÖREVİNİ SÜRDÜRECEK

MHP, 7 Haziran genel seçimlerinin ardından sürdürülen koalisyon arayışlarının başarısız olmasıyla, geçici Bakanlar Kurulu'nda yer almayacağını açıklamıştı. Türkeş'in geçici Bakanlar Kurulu'nda yer alacağını açıklaması üzerine, MHP Türkeş'i partisinden ihraç etti. Geçici Bakanlar Kurulunda Başbakan Yardımcılığı görevini yürüten Türkeş, 64. hükümette de Başbakan Yardımcılığı görevini sürdürecek.

AB BAKANI DEDEOĞLU GÖREVİNİ VOLKAN BOZKIR'A, KALKINMA BAKANI DÜZYOL DA CEVDET YILMAZ'A DEVREDECEK

Seçim hükümetinin kurulmasının ardından geçici kabinede 25 gün görevde kalan HDP'li iki isim Ali Haydar Konca ile Müslüm Doğan görevlerinden istifa ettiklerini açıklamıştı. Konca'nın yerine AB Bakanı olarak Beril Dedeoğlu ve Doğan'ın yerine Kalkınma Bakanı olarak Cüneyt Düzyol atanmıştı.

Dedeoğlu, 64. hükümette görevini Volkan Bozkır'a, Düzyol ise Cevdet Yılmaz'a devredecek. Volkan Bozkır, 62. hükümette AB Bakanlığı görevinde bulunuyordu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk başörtülü bakanı olan Ayşen Gürcan, geçici seçim hükümetinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak görevini sürdürüyordu. Gürcan'ın görevini 64. hükümette Sema Ramazanoğlu sürdürecek. Ramazanoğlu, 26. dönemde AK Parti'nin Denizli Milletvekili.

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Dışişleri Bakanlığının en uzun süre müşteşarlık yapan diplomatlarından biriydi. Sinirlioğlu, geçici kabinede Dışişleri Bakanı olarak yer almıştı. Sinirlioğlu, görevini 64. hükümette Mevlüt Çavuşoğlu'na devredecek. Çavuşoğlu, 62. hükümette Dışişleri Bakanıydı.

Seçim hükümetinde Davutoğlu hariç, 11 AK Parti milletvekili, 2 HDP milletvekili ve 1 MHP milletvekilinin yanı sıra parlamento dışı 11 'bağımsız' isim yer almıştı. Türkeş'in AK Parti'ye geçmesiyle 12 AK Parti milletvekili, HDP'li iki ismin istifa etmesiyle 2 Bağımsız Bakan bu isimlerin yerine atanmıştı. Geçici kabinede, 13 bağımsız ve 12 AK Partili milletvekili bulunuyordu.

64. HÜKÜMETTE OLMAYAN EN DİKKAT ÇEKİCİ İSİM BABACAN OLDU

64. hükümette olmayan ve en dikkat çeken isim Ali Babacan oldu. Babacan, 62. hükümette Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunuyordu ve 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimlerinde AK Parti'nin Ankara'dan aday gösterdiği milletvekilleri arasında yer almıştı. Babacan ile ilgili kulislerde geçen bilgiler, Babacan'ın ekonomi alanında görevine devam edeceği yönündeydi. Fakat, 64. hükümette Babacan kabinede yer almayan isim oldu.

BEŞ BAŞBAKAN YARDIMCISI OLACAK

Hükümetin, kanuna göre 5'e kadar Başbakan Yardımcısı atama imkanı var ve bu kapsamda 5. Başbakan Yardımcılığı kontenjanı 64. hükümetin kabinesinde kullanıldı.

KABİNEDE İKİ KADIN BAKAN

64. hükümetin kabinesinde, 2 kadın bakan var. Bu isimler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazaoğlu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı.

KENAN İPEK VE FERİDUN BİLGİN, 7 MART'TAN BU YANA GÖREVDE EN UZUN KALAN İKİ İSİM

Başbakan Davutoğlu, 28 Ağustos 2015'te genel başkan olmasının ardından hükümeti kurmakla görevlendirildi. 62'inci hükümeti kurmasının ardından bu hükümet görevini 7 Haziran'a kadar sürdürdü. Kabinede yer alan ve üç dönem kuralına takılan isimler Bülent Arınç, Ali Babacan, Bekir Bozdağ, Taner Yıldız gibi isimler yeniden milletvekili adayı olmadı.

Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı'na yeni isimler geldi. 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri öncesi Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin görevi Lütfi Elvan'dan, Adalet Bakanı Kenan İpek görevi Bekir Bozdağ'dan, teamüller gereği devralmıştı. Teamüllere göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve Adalet Bakanının seçimlerden 3 ay önce istifa etmesi gerekiyor. Bu bakanlıklara Adalet Bakanlığı'na Kenan İpek, Ulaştırma Bakanlığı'na Feridun Bilgin ve İçişleri Bakanlığına Sebahattin Öztürk atandı. 7 Mart 2015'te göreve gelen 3 bakandan görevini en uzun sürdüren iki isim oldu. Bu isimler, Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin ve Adalet Bakanı Kenan İpek. 7 Haziran genel seçimleri öncesi göreve gelen Bilgin ve İpek, 7 Mart'tan bu yana görevde en uzun kalan iki isim oldu.

YILDIRIM, ULAŞTIRMA BAKANI OLARAK GÖREV ALACAK

Kenan İpek, görevini Bekir Bozdağ'a, Ulaştırma Bakanı Bilgin ise Binali Yıldırım'a devredecek. Eski Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı görevinde de bulunan Yıldırım, 64. kabinede Ulaştırma Bakanı olarak görevini sürdürecek.

CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK OLAN SEÇİM HÜKÜMETİNİN GÖREVİ SONA ERDİ

AK Parti'nin 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimlerinden tek başına iktidar olarak çıkamaması nedeniyle Başbakan Davutoğlu görevi 9 Haziran'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iade etti. Erdoğan, hükümeti kurma görevini tekrar Başbakan Davutoğlu'na verdi. Bir aylık sürenin ardından Davutoğlu, 63'üncü hükümeti kurmakla görevlendirildi. Bu süreç içinde, AK Parti koalisyon arayışlarını sürdürdü ve sonuç alınamayınca 18 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Başbakan Davutoğlu görevi bir kez daha iade etti. Davutoğlu, 25 Ağustos'ta hükümeti kurması için Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tekrar görevlendirildi. Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk olan seçim hükümetini kurdu, hükümet kurulduğunda tarih 28 Ağustos'u gösteriyordu. 7 Haziran'dan bu yana görevini yürüten geçici Bakanlar Kurulu, 64. hükümetin açıklanmasına kadar görevine devam etti. Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunduğu kabine listesinin onaylanmasının ardından 64. hükümeti kurdu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Tekrar) Başbakan Davutoğlu, 64. Hükümetin Kabinesinde Yer Alan İsimleri Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı
    00:10 İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı

    Cumhur İttifakı ve AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, yerel seçimlere 2 gün kala İstanbul için son anket sonucunu açıkladı. Kurum, 1.7 puan önde olduklarını belirterek, '31 Mart'ta Saraçhane'ye geliyoruz, net. Size seçim sonucunu söylüyorum.' dedi.

  • Marmaris Belediye Başkan Adayı Acar Ünlü: Sandığa Giderken Düşünmemiz Lazım
    00:09 Marmaris Belediye Başkan Adayı Acar Ünlü: Sandığa Giderken Düşünmemiz Lazım

    Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel'in halk buluşmasında konuşan Marmaris Belediye Başkan Adayı Acar Ünlü, “Sandığa giderken bazı şeyleri düşünmemiz lazım. Mesela yanan ormanlarımız sırasında buraya zamanında uçak getiremeyenleri, Söğüt halkının elinden arazileri alınıp Okluk Koyunda saray yapanları düşünmemiz lazım" dedi.

  • Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı
    00:09 Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı

    Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Kocaeli'de düzenlediği mitingde konuştu. Kocaelili seçmenden, İstanbul'daki yakınlarına oy kullanması için çağrıda bulunmasını isteyen Erdoğan, partisinin Kocaeli'deki yatırımları anlattı ve seçimlere yönelik mesajlar verdi.

  • HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu
    00:05 HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu

    HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle bir araya geldi. Yapıcıoğlu, partisinin seçim koordinasyon merkezini ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, Gazze'de yaşanan zulme dikkat çekti. Filistin ve Gazze'nin uzun süredir işgal altında olduğunu belirten Yapıcıoğlu, bu insanlık dramından dolayı üzüntü duyduğunu ifade etti. Genel Başkan Yapıcıoğlu, adalet ve insan odaklı politikalarla halka hizmet etmek için çalıştıklarını vurguladı ve vatandaşlardan partilerine destek vermelerini istedi.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz
    00:03 MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, Ülkü Ocakları Talas İçe Başkanlığınca düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada, terör örgütünün siyasi uzantılarıyla işbirliği yapanların ülkücü olamayacağını belirtti. Özdemir, Türkiye'nin önemli bir dönemden geçtiğini ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşacaklarını ifade etti. Ayrıca, pazar günü yapılacak seçimlerde Cumhur İttifakı'nın güçlü bir iradeyle cevap vermesi gerektiğini vurguladı.

  • Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Korkuteli ve Elmalı'da vatandaşla buluştu Açıklaması
    00:02 Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tütüncü, Korkuteli ve Elmalı'da vatandaşla buluştu Açıklaması

    Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hakan Tütüncü, 4 yıl 10 ay istirahat edip, seçime 5 kala çalışmaya başlayanların proje anlatmak yerine hakaret ettiklerini belirterek, "Neresinden tutsanız dökülen, hiçbir projesi olmayan bir yönetim var. Artık bunların gitmesi gerekiyor.

  • Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Murat Kurum'u ağırladı
    00:01 Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Murat Kurum'u ağırladı

    Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'u Baykar'da ağırladı. Bayraktar, Kurum ile yapılan görüşmeyi sosyal medya hesabından paylaşarak, İstanbul'un geleceği için hayal edilen projeleri dinlediklerini belirtti. Kurum ise Baykar'ın milli teknoloji hamlesinin lokomotifi olduğunu vurgulayarak, Bayraktar ile yapılan görüşmenin kendisine ilham verdiğini ifade etti.

  • Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi
    23:43 Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi

    Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Balıkesir'in Gönen ilçesinde yerel seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. İnce, Gönenlilere hitap ederek diğer partilerin seçim propagandalarında projelerinden bahsetmediğini iddia etti ve Memleket Partisinin Türkiye için üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.

  • Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim Kosova'da temaslarda bulundu
    23:43 Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim Kosova'da temaslarda bulundu

    Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kosova'ya gerçekleştirdiği ziyarette Kosova yetkilileri, Türk toplumu ve iş insanlarıyla görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca Osmanlı'nın üçüncü padişahı I. Murad'ın türbesini ziyaret etti ve NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü Komutanı ile görüştü. Serim, ziyaretini TİKA'nın iftar programıyla tamamladı ve yarın Prizren ve Mamuşa belediyelerini ziyaret edecek.

  • Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır
    23:42 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır

    Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, seçim tedbirleri ve güvenlik çalışmaları ile ilgili toplantı düzenledi. Toplantıda, oy kullanılacak okullarda görev yapacak personel ve güvenlik uygulamaları hakkında bilgi sunumları yapıldı. Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar, seçimlerin huzur ve güven içinde geçmesi için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirtti.


Advertisement