Tekstildeki geri dönüşümün yüzde 85'lik ihtiyacını Uşak karşılıyor - Son Dakika
Ekonomi

Tekstildeki geri dönüşümün yüzde 85'lik ihtiyacını Uşak karşılıyor

Tekstildeki geri dönüşümün yüzde 85\'lik ihtiyacını Uşak karşılıyor

Uşak tekstil atıklarında geri dönüşümün adeta merkezi haline gelirken yurt içi ve yurt dışı ihracat alanını giderek genişletiyor.

13.12.2019 12:58  Güncelleme: 13:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uşak tekstil atıklarında geri dönüşümün adeta merkezi haline gelirken yurt içi ve yurt dışı ihracat alanını giderek genişletiyor. Dünyada Avrupa ülkeleri başta olmak üzere geniş bir pazara sahip olan Uşak, Türkiye'deki tekstil geri dönüşüm ihtiyacının ise yüzde 85'ini karşılıyor. Öte yandan bölgede giderek genişleyen iş sahasında kadın istihdamı başta olmak üzere binlerce kişiye istihdam sağlanıyor.

Kent ekonomisine en büyük katkının sunulduğu 'tekstil atıklarının geri dönüşümü' alanında yüzlerce firması bulunan bölge, yurt içi ve yurt dışı pazarını giderek genişletiyor. Geri dönüşüm alanında yapılan büyük yatırımlarla tanınan Uşak, Türkiye'deki tekstil geri dönüşümünün yüzde 85'lik ihtiyacını karşılarken ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Konfeksiyon atıklarının geri dönüşümünü yapan firma Polat İplik Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Polat geri dönüşüme gösterilen önemin arttığını belirtmekle birlikte pazarlarını genişlettiklerini aktararak, kentin bu alanda lider konumda olduğunu kaydetti.

"Uşak'ta geri dönüşüm alanında kümelenme var"

Geri dönüşümde odaklandıkları noktanın tekstil alanı olduğunu ifade eden Polat, "Konfeksiyon firmalarında üretilirken oluşan kırpıntı atıklar firmamızda toplanıyor. Denizli, İzmir, İstanbul, biraz da yurt dışından gelen kırpıntıları burada topluyoruz. Bunları renk ve içeriklerine göre ayırıp elyaf haline getiriyoruz, daha sonra da ipliğe dönüştürüyoruz. Bu ipliklerden de nihai ürün olarak aklınıza gelebilecek tüm tekstil ürünleri kıyafet, halı, havlu vb. üretiliyor. Bu sayede atık olan bir şey tekrar ürüne dönüşmüş oluyor. Türkiye'de geri dönüşüm 5-6 ilde yapılıyor. Ama Uşak'ta bu konuda bir kümelenme var. Yani pek çok firma var. Tekstilde geri dönüşümün merkezi Uşak diyebiliriz. Uşak ülkemizin tekstil geri dönüşümdeki ihtiyacına, yüzde 85 civarıyla öncü bir şekilde liderlik ediyor" diye konuştu.

Uşak Üniversitesinden inovatif gelişim desteği

Uşak Üniversitesi ile protokol kuran firma, üniversite-sanayi işbirliğinin önemine değinerek, "Uşak Üniversitesi ile biz Araştırma ve Geliştirme (ARGE) inovasyon projeleri üzerine çalışıyoruz. 'Geri dönüşümden üretilen ürünlerle inovatif olarak neler yapabiliriz?' üzerine şu an gelişme aşamasında olan birkaç projemiz var. Bizim iplik ve battaniye üretimimiz var. Battaniyede geçmiş senelerde ihracatımız daha çok, az gelişmiş ülkeler olan Libya, Irak gibi ülkelerleydi. Onlar yine devam etmekte, fakat iplikte ihracat alanımızı artırmaya yönelik bir politika izledik. Bu sene iplik ihracatımızı daha çok artırdık. Güney Amerika'dan Avrupa'ya, Kuzey Afrika'ya, Ukrayna, Azerbaycan, Kazakistan ve pek çok ülkeye ihracatımız var" diye belirtti.

"Ekolojik açıdan kıymetli fakat marka değeri düşük"

Uşak'ın önemli konuma sahip bir bölge olduğunun altını çizen Tekstil Mühendisi ve Kamu-Üniversite-Sanayi İl Temsilcisi Dr. Öğr. Üyesi Eren Öner, "Türkiye'deki tekstil atıklarının yüzde 85'i Uşak'ta geri dönüştürülüyor. Birçok farklı geri dönüşüm sektörü de var burada ama tekstil biraz daha ön plana çıkıyor. Bu anlamda İstanbul'da, İzmir'de üretilen konfeksiyon ürünlerinin kırpıntıları burada geri dönüştürülüyor. Hem doğal bir kümelenme var hem de bu konuda uzmanlaşma mevcut. Bugüne kadar yaptıkları sıkıntı geri dönüşüm gibi ekolojik açıdan kıymetli bir iş yapmalarına rağmen bunun marka-kalite değeri düşüktü. Uşak Üniversitesi 2016 yılından itibaren Deri, Tekstil, Seramik (DTS) alanlarında bölgesel ihtisaslaşma üniversitesi oldu. Bu andan itibaren 'Geri dönüşüm ürünlerine nasıl katma değer sağlanabilir, Fonksiyon özellikler, inovatif gelişimler nasıl yapılabilir?' konularıyla ilgili adımlar atıldı. Şu an işleyen 5 büyük proje var. DTS Araştırma Merkezimizin de bunda teşviki mevcut. Bununla birlikte en büyük umudumuz da devam eden projelerle bu ürünlere daha fazla katma değer sağlanması ve tüm dünyada bilinmesi" şeklinde konuştu. - UŞAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Tekstildeki geri dönüşümün yüzde 85'lik ihtiyacını Uşak karşılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement