Tel Aviv'de binlerce İsrailli aşırı sağcı Netanyahu hükümetini protesto etti - Son Dakika
Güncel

Tel Aviv'de binlerce İsrailli aşırı sağcı Netanyahu hükümetini protesto etti

Tel Aviv\'de binlerce İsrailli aşırı sağcı Netanyahu hükümetini protesto etti

TEL Tel Aviv'de toplanan binlerce İsrailli, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin "yargıyı zayıflatma" girişimlerini ve aşırı sağcı politikalarını protesto etti.

07.01.2023 22:44  Güncelleme: 22:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TEL Tel Aviv'de toplanan binlerce İsrailli, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin "yargıyı zayıflatma" girişimlerini ve aşırı sağcı politikalarını protesto etti.

Tel Aviv'in merkezindeki Habima Meydanı'nda toplanan binlerce İsrailli, Netanyahu hükümetinin yargının yetkilerini azaltma planı ile aşırı sağcı ve aşırı dindar hükümet ortaklarının politikalarına karşı gösteri düzenledi.

Göstericiler, Başbakan Netanyahu, aşırı sağcı ve ırkçı politikalarıyla bilinen hükümet ortaklarından Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich gibi hükümet üyelerine tepki gösterdi.

Yerel basına göre, İsrailli bazı milletvekillerinin de yer aldığı gösteriye 8 ila 10 bin arasında İsrailli katıldı.

Meydanda, Netanyahu'nun fotoğrafının bulunduğu "Suçlu Başbakan (Crime Minister)" yazılı pankart taşıyan göstericiler, "İsrail eşitlik istiyor", "Netanyahu tehlikeli, yozlaşmış ve ırkçıdır" ve "Ben-Gvir ve Smotritch bir felaket" sloganlarını attı.

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açıyor.

Adalet Bakanı Yariv Levin, perşembe günü, Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının yargıçların seçimi üzerindeki etkisini azaltan ve Meclisin mahkeme kararlarını geçersiz kılmasına izin veren bir yasa planladıklarını duyurmuştu.

Netanyahu hükümetinin, daha önce yolsuzluktan hüküm giymiş koalisyon ortağı Arye Deri'nin bakan olarak görev yapmasına izin veren tartışmalı yasayı onaylaması da kamuoyunda tepkilere yol açmıştı.

İsrail'de "ülke tarihinin en sağcı" hükümeti görevde

İsrail'de yeni Başbakan Binyamin Netanyahu'nun aşırı dindar Yahudi ve aşırı sağcı partilerle kurduğu yeni hükümet 29 Aralık 2022'de Meclisten güvenoyu alarak göreve başlamıştı.

Filistinlilere yönelik ayrımcı ve ırkçı politikalarıyla bilinen ortaklara sahip yeni koalisyon hükümeti, İsrail siyasi tarihinin "en aşırı sağcı" hükümeti olarak değerlendiriliyor.

Netanyahu öncülüğündeki aşırı sağcı hükümet, Filistin geneli ile İsrail'deki toplumsal muhalefetin yanı sıra başta ABD olmak üzere İsrail'in Batılı müttefikleri tarafından da endişe ile karşılanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tel Aviv'de binlerce İsrailli aşırı sağcı Netanyahu hükümetini protesto etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement