Telle "terbiye" ettiği incirde alandan 10 kat tasarruf sağladı - Son Dakika
Güncel

Telle "terbiye" ettiği incirde alandan 10 kat tasarruf sağladı

Telle "terbiye" ettiği incirde alandan 10 kat tasarruf sağladı

İzmir'de bir çiftçi tarafından incirde uygulanan telli terbiye yönetimiyle birim alanda 10 kat tasarruf sağlandı.

30.08.2020 11:19  Güncelleme: 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de bir çiftçi tarafından incirde uygulanan telli terbiye yönetimiyle birim alanda 10 kat tasarruf sağlandı.

Aydın İncir Araştırma Enstitüsünce Ar-Ge çalışması yapılan ve enstitünün bahçesinde ilk kez denenen model, bir çiftçi tarafından İzmir'de uygulanmaya başlandı.

Menemen ilçesinde 20 yıldır çiftçilik yapan Mehmet Turgut, enstitüde gördüğü sistemi bahçesinde 2 yıl önce hayata geçirdi.

Çiftçilerin üzümden alışkın olduğu telli terbiye sistemini incirde de uygulamaya başlayan çiftçi, hem alandan tasarruf etti hem de ürünü erken almaya başladı.

Yaklaşık 2 dönüm arazisinde 2,5 metreye 3,5 metre arayla 224 incir ağacını telli terbiye sistemiyle yetiştiren Turgut, bu sene ilk hasadını yaptı.

"Alan bakımından normalden 10 kat daha tasarruflu"

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, AA muhabirine, kentin tarımsal olarak birçok zenginliğe sahip olduğunu söyledi.

Kentte 146 bin çiftçinin bulunduğunu belirten Özen, çiftçilerin birim alandan maksimum düzeyde verim alması ve daha fazla kazanç sağlaması için yenilikleri takip etmek gerektiğini vurguladı.

Bunun güzel bir örneğinin Menemen'de hayata geçtiğini aktaran Özen, şunları kaydetti:

" Türkiye'de ilk defa bir çiftçi böyle bir yöntemi uyguluyor. Telli terbiye sistemi ile incir yetiştiriyoruz. Bu alan 2 bin 200 metrekare. Bu alan üzerinde var olan incir klasik yöntemle yapılmış olsaydı yaklaşık 20 dönüme yapılması gerekiyordu. Sistem bize 10 kat tasarruf sağlıyor."

"Sırada inciri örtü altına almak var"

Sistemin alanın yanında iş gücünden de tasarruf sağladığını belirten Özen, klasik şekilde yapılan ekimlerde bakım için kimi zaman merdivene çıkmak gerektiğini ancak bu bahçede merdivene gerek olmadığını ifade etti.

Özen, "Klasik incir bahçelerinde 7 yılda ürün alanabilirken, telli terbiye sistemiyle hayata geçen bahçede ise 2 yılda hasat yapılıyor." dedi.

Sistemin diğer çiftçiler tarafından da ilgiyle takip edildiğinin altını çizen Özen, "Burada başarılı bir sonuç elde edince farklı bir sisteme geçeceğiz. İnciri de örtü altına alacağız, onunla da erkenci ürün alacağız. Bütün bunlarda amacımız üreticilerimize örnek olmak. Başarılı sonuçlarımızı diğer ürünlerimizle paylaştırıp bu örneklerin yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz." diye konuştu.

"Azalan alanlara artan nüfusu beslemek zorundayız"

Menemen İlçe Tarım ve Orman Müdürü Celal Sayılır ise ilçede tamamı sulanabilen 230 bin dönüm arazide tarım yapıldığını aktardı.

Bu alanın yarısında pamuk yetiştirildiğine işaret eden Sayılır, ilçede üzüm, çilek, ıspanak gibi tarımsal üretimin yapıldığını belirtti.

İncirde ise ekim alanının ilçede çok küçük olduğunu dile getiren Sayılır, böyle bir modelin Menemen'den Türkiye'ye örnek olmasından dolayı mutlu olduğunu kaydetti.

Yapılan modelin çok başarılı olduğuna değinen Sayılır, "Yıllar geçtikçe kişi başına düşen tarım alanı da düşecek diye tahmin ediliyor. Bu sistemin en büyük avantajı ise alan kazanmak. Burada 224 ağaç var. Azalan alanlarla artan nüfusu beslemek zorundayız. Bu da onun önemli bir örneği." diye konuştu.

"Türkiye'nin her yerinden bahçeyi görmeye geliyorlar"

Telli terbiye sistemini uygulayan üretici Mehmet Turgut da kurduğu incir bahçesini büyütmek istediğini ancak yeterli alanın olmadığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Aydın İncir Araştırma Enstitüsünün uygulamasını gördüm. İncirliova'ya gidip yerinde gördüm. Sonra burada uyguladım. Şu anda ürünü almaya başladık. Böyle bir üretim riskti. 'Ya tutmazsa ne yapacağız' diye düşündük. Risk aldık ama sonucu mükemmel. Görenler çok şaşırıyor. Ben de bahçemi böyle yapacağım diyor. Sadece İzmir'den değil il dışından da gelenler var."

Bahçeyi damla sulama sistemiyle donattıklarını kaydeden Turgut, "40 santim yüksekliği geçince sert budamaya dalları yönlendiriyoruz. Bitki de güneşi bulmak için filiz veriyor. Filiz verdikçe biz sert budama yaparak yan şekilde ağacın uzamasını sağlıyoruz. Dekarda 3-4 ton ürün hasat edebiliriz." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Telle 'terbiye' ettiği incirde alandan 10 kat tasarruf sağladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sinop Boyabat'ta Engellilere Akülü Engelli Araçları Temin Edildi
    16:53 Sinop Boyabat'ta Engellilere Akülü Engelli Araçları Temin Edildi

    Sinop'un Boyabat ilçesinde, İlçe Müftülüğü tarafından iki engelliye akülü engelli aracı temin edildi. Müftülük Şube Müdürü Bünyamin Çalışkan, ramazan ayında ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda yardımı dağıtırken, iki engellinin akülü engelli aracı talebiyle karşılaştıklarını belirtti. Hayırsever vatandaşların bağışlarıyla iki akülü araç temin edildi ve engellilere teslim edildi.

  • Akdeniz Üniversitesi Üstün Performans Gösteren Öğretim Üyelerine Teşekkür Belgeleri Verdi
    16:49 Akdeniz Üniversitesi Üstün Performans Gösteren Öğretim Üyelerine Teşekkür Belgeleri Verdi

    Akdeniz Üniversitesi'nde düzenlenen törende, bilimsel araştırma ve yayınlarda üstün performans gösteren öğretim üyelerine teşekkür belgeleri verildi. Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, üniversitenin bilimsel üretimi teşvik eden bir sistem oluşturduklarını ve bu sayede uluslararası iş birliğiyle gerçekleştirilen SCI yayın sayısının arttığını belirtti. Özkan, Akdeniz Üniversitesi'nin araştırma üniversitesi olma hedefine emin adımlarla ilerlediğini vurguladı.

  • Muğla'dan Dalaman Ortaokulu Öğrencileri Tarih Projesiyle Bölge Finallerine Katılacak
    16:48 Muğla'dan Dalaman Ortaokulu Öğrencileri Tarih Projesiyle Bölge Finallerine Katılacak

    Muğla'nın Dalaman ilçesindeki Cumhuriyet Ortaokulu öğrencileri, rehber öğretmenleri eşliğinde hazırladıkları tarih projesiyle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Araştırma Projeleri Yarışması'nda bölge finallerine katılmaya hak kazandı. Proje, somut kültürel miras farkındalığının artırılmasında bütüncül turizm uygulamasını ele alıyor. Ayrıca, başka bir proje de değerler eğitimi alanında hazırlanarak bölge finallerinde yer alacak. Bölge finalleri, 22-25 Nisan tarihleri arasında Denizli'de düzenlenecek.

  • Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli: Festivalimiz Çok Güzel Geçti
    16:46 Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli: Festivalimiz Çok Güzel Geçti

    Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, 13. Alaçatı Ot Festivali'nin ikinci gününde düzenlenen kortej yürüşünün ardından katılımcıların ve turizmcilerin çok memnun olduklarını ve festivalin çok güzel geçtiğini belirtti.

  • Yedisu'da Ormanda Gezen Bozayı Yavruları Görüntülendi
    16:44 Yedisu'da Ormanda Gezen Bozayı Yavruları Görüntülendi

    Bingöl'ün Yedisu ilçesinde ormanlık alanın yakınındaki bahçelikte gezinen 2 bozayı yavrusu cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Yedisu ilçesinin Elmalı köyündeki ormanın yakınındaki bahçelik alanda yanlarında anneleri olmayan 2 bozayı yavrusu görüldü. Bahçede gezinerek etrafta yiyecek aradıkları sanılan bozayı yavruları, bir süre sonra insanları görünce ormanlık alana doğru kaçtı. Sevimli bozayı yavruları, cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.

  • Balıkesir'de Tefecilik Operasyonu: Evde Silah ve Evraklar Ele Geçirildi
    16:44 Balıkesir'de Tefecilik Operasyonu: Evde Silah ve Evraklar Ele Geçirildi

    Balıkesir'in İvrindi ilçesinde tefecilik soruşturması kapsamında düzenlenen operasyonda, şüphelinin evinde çok sayıda silah ve evrak ele geçirildi. Operasyon sonucunda ruhsatsız tabancalar, bıçaklar, senetler ve tapu kayıtları gibi belgeler bulundu. İvrindi Cumhuriyet Başsavcılığı, şüpheliler hakkında işlem başlattı.

  • Pamukkale Belediyesi'ne 'Türkiye Cumhuriyeti' ibaresi eklendi
    16:43 Pamukkale Belediyesi'ne 'Türkiye Cumhuriyeti' ibaresi eklendi

    Ali Rıza Ertemur'un Pamukkale Belediye Başkanı olarak göreve başlamasının ardından Pamukkale Belediyesi tabelasına 'Türkiye Cumhuriyeti' ibaresi eklendi.


Advertisement