Terör ve Uyuşturucuyla Mücadelenin "Keskin Burunları" - Son Dakika
Güncel

Terör ve Uyuşturucuyla Mücadelenin "Keskin Burunları"

Uyuşturucu ve terörle mücadelede güvenlik güçlerinin en büyük destekçisi olan Sakarya Jandarma Komutanlığı bünyesindeki özel eğitimli köpekler, keskin koku alma yetenekleriyle suçluların korkulu rüyası oluyor.

20.02.2018 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ONUR ORHAN - Uyuşturucu ve terörle mücadelede güvenlik güçlerinin en büyük destekçisi olan Sakarya Jandarma Komutanlığı bünyesindeki özel eğitimli köpekler, keskin koku alma yetenekleriyle suçluların korkulu rüyası oluyor.

Nevşehir'de Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi (JAKEM) Komutanlığı'nda zorlu eğitimden geçtikten sonra Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde görevlendirilen narkotik köpekleri "Akort" ve "Rüzgar" ile bomba arama köpeği "Gerçek", şimdiye kadar çok sayıda patlayıcının tespiti ve uyuşturucunun ele geçirilmesinde etkin rol aldı.

Her an göreve hazır olmaları için Sakarya'da eğitmenleri eşliğinde günlük eğitim ve antrenman programları yapılan "dedektör köpekler", katıldıkları operasyonlarda keskin koku alma yetenekleriyle kaçakçılara ve suçlulara göz açtırmıyor.

Narkotik köpekleri, uyuşturucunun saklanması için denenen her türlü yöntemi keskin koku alma yetenekleriyle boşa çıkarırken, bomba arama köpeği de patlayıcı maddenin başından ayrılmayarak jandarmayı uyarıyor.

Suçluların adeta korkulu rüyası olan jandarmanın göz bebeği "Akort", "Rüzgar" ve "Gerçek"in eğitmenleri, çok sevdikleri köpekleriyle adeta "baba-çocuk" ilişkisi yaşıyor.

"Adeta bir çocuk gibi yetiştiriliyorlar"

İl Jandarma Komutanlığı'nda köpek arama sorumlusu olarak görev yapan Jandarma Uzman Çavuş H.Y, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uyuşturucu madde arama görevlerinin 2006 yılından beri devam ettiğini söyledi.

Narkotik köpeklerinin Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda (JAKEM) yaklaşık 3,5 aylık ihtisas eğitimini tamamladıktan sonra il jandarma komutanlıklarına gönderildiğini aktaran H.Y, "Köpeklerimiz kıtalara geldikten sonra 7 gün 24 saat esasına göre, zaman mefhumu olmaksızın uyuşturucuyla mücadele için etkin şekilde kullanılmaktadır." diye konuştu.

H.Y, 2015'ten 2018 yılına kadar sorumlusu olduğu "Akort" adlı dişi labrador köpeğiyle sayısız operasyona katıldığını belirterek, "160 kilogramın üzerinde esrar, 3 kilogramın üzerinde ise bonzai ve sayısız uyuşturucu madde ele geçirme olayında bizzat operasyonlara katıldık. Köpeğimizle daha önce çalıştığımız yerlerde de sayısız operasyona katılarak, çok sayıda uyuşturucu madde ele geçirdik." ifadelerini kullandı.

Narkotik köpeklerin adeta bir çocuk gibi yetiştirildiğini, zorlu eğitimden geçtiğini anlatan H.Y, şunları kaydetti:

"Eğitimler kolay değil, bir çocuk yetiştirme gibi düşünün. Yeni doğmuş çocuğu alıyorsunuz, konuşmayı öğretiyorsunuz, yemek yemeyi öğretiyorsunuz. Bizim köpeklerimiz de aynı bu şekilde. Bizler de hiçbir şey bilmeden esasında JAKEM Komutanlığı'na giderek, eğitime tabii tutulan yavru köpeklerimizle birlikte büyüyoruz. Bu köpeklerin yetiştirilmesi gerçekten çok zor bir süreç. Sadece bir komutu bile günlerce öğretmek zorunda kalıyoruz. Haftalarca, günlerce o kokuyu tanıtmak için uğraşıyoruz. Çünkü köpek de bizle birlikte yetişiyor. Bizim de onlarla birlikte yağmur, çamur, mevsim şartlarına göre eğitimlerimiz zor ve meşakkatli. Köpeklerimizle biz de elimizden gelenin fazlasını yapıyoruz. JAKEM Komutanlığı'nda görevli hocalarımızın da emeği çok büyük, hepsine çok teşekkür ediyoruz."

"Rüzgar ailemden biri oldu"

8 yaşındaki Alman Pointer cinsi köpeğin sorumlusu Jandarma Uzman Çavuş K.A. da 8 yıldır birlikte olduğu "Rüzgar"ın adeta ailesinden biri gibi olduğunu anlattı.

Köpeğiyle çeşitli operasyonlara katıldığını bildiren K.A, "Buraya Van'dan geldim. Yaklaşık 6 tona yakın uyuşturucu maddesi yakalandı. Bunun çoğunluğu Van'da olmak üzere Sakarya'da 160 kilograma yakın esrar yakaladık. Köpeğime güveniyor, onu seviyorum. Emekliye ayrıldığında köpeğimi almayı düşünüyorum çünkü ailemden biri gibi oldu. Günlerimiz genellikle beraber geçiyor. Köpek zaten sevgi ister, o da özlem duyuyor, biz de görmek istiyoruz. Hafta sonları dahi köpeğimin yanına gelmek istiyorum." şeklinde konuştu.

K.A, köpeğinin kendisini görünce küçük bir çocuğun babasını görünce mutlu olması gibi çok heyecanlandığını dile getirerek, onunla çokça vakit geçirip oyun oynadığını kaydetti.

"Kimyasal ve patlayıcı maddeleri hemen buluyor"

Bomba arama köpeği Alman çoban kurdu cinsi "Gerçek"in sorumlusu F.Ö. ise geçen yıl Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı'ndan Sakarya'ya tayin olduğunu belirterek, köpeğiyle 4 aydır birlikte olduğunu anlattı.

Mesai mefhumu gözetmeksizin her an görev başında olduklarını vurgulayan F.Ö, "Bomba arama köpeğimiz, bulduğu maddeler üzerine oturarak tepkisini verir. Kimyasal ve askeri patlayıcı maddeler üzerine JAKEM Komutanlığı'nda 16 haftalık eğitimden geçti. Eğitimin sonunda sorumlusuyla birlikte bağlı olduğu birliklerde görevlerini ifa ederler. Bunlar bizim çocuklarımız gibi ilgi ister, şefkat ister. Devamlı beraber olmak zorundayız. İmkan ve şartlar el verirse köpeğimi emekli olduğunda almayı düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

F.Ö, hem narkotik hem de bomba arama köpeklerinin personele büyük kolaylık sağladığını aktararak, "Bulamadığımız veya çok uzun zamanda bulunabilecek bir şeyi, köpeklerle 10-20 dakika gibi kısa sürelerde bulabiliriz. Gerçekten mükemmel köpeklerdir." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Terör ve Uyuşturucuyla Mücadelenin 'Keskin Burunları' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.


Advertisement