Tescillenen Diyarbakır kadayıfı için tesis kurdu - Son Dakika
Güncel

Tescillenen Diyarbakır kadayıfı için tesis kurdu

Diyarbakır'ın geleneksel, tescilli tatlısı "burma kadayıf"a gösterilen yoğun talep üzerine, devletin hibe desteğiyle 3 bin metrekare alanda üretim tesisi kuruldu.

29.06.2019 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AHMET KAPLAN - Diyarbakır'ın geleneksel, tescilli tatlısı "burma kadayıf"a gösterilen yoğun talep üzerine, devletin hibe desteğiyle 3 bin metrekare alanda üretim tesisi kuruldu.

Diyarbakır'ın yüzyıllık lezzeti, sütlü, fıstıklı, cevizli, kaymaklı, peynirli, burma, düz, çubuk çeşitleriyle sunulan kadayıfın, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenmesiyle ünü her geçen gün arttı.

Yoğun talep üzerine harekete geçen kentteki kadayıf işletmecisi hazırladığı projeyle Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan yüzde 50, Karacadağ Kalkınma Ajansı'ndan da yaklaşık 300 bin lira makine ve ekipman desteği aldı.

Bu desteği sermayesi ile birleştiren işletmecinin Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde 3 bin metrekare alanda kurduğu üretim tesisi, günlük 800 kilogram tatlı üretimiyle 65 kişiye ekmek kapısı oldu.

Başta "burma kadayıf" ve yöresel tatlılardan "Sütlü Nuriye" olmak üzere çok sayıda kadayıf ve baklava çeşidinin yapıldığı tesiste, hedef 2,5 ton üretimle 300 kişiye istihdam sağlamak.

Tesisi kuran işletmeci Murat Altunhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1945 yılında babasının 20 metrekarelik iş yerinde tatlı üretimine başladığını belirterek, son üretim yaptıkları alanın ise 600 metrekare olduğunu söyledi.

"Otomasyonla seri üretim"

Özellikle burma kadayıf ve yanı sıra diğer tatlılara talebin artmasıyla mevcut üretim alanının yetersiz kaldığını ifade eden Altunhan, bu nedenle devlet desteğiyle 3 bin metrekare kapalı alana sahip tesis kurduklarını belirtti.

Altunhan, "Yurt içi ve uluslararası alanda markamızı daha da yaygın hale getirmeyi düşünüyoruz. Şimdi otomasyon sistemine geçtik, seri bir çalışma sistemimiz oluştu. Şu an günlük üretimimiz 800 kilogram. Tam kapasiteyle çalışmaya başladığımızda üretimimiz 2,5 tona ulaşacak. Allah'ın izniyle o zaman hedefimize ulaşmış olacağız." dedi.

En büyük mutluluğunun ise istihdam sağlamak olduğuna işaret eden Altunhan, "Buradan 65 aile geçiniyor. Bu da beni mutlu ediyor. İnşallah kapasitemizi genişletip çalışan sayısını 300'e ulaştırmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bayilik vermeye başlayacağız"

Burma kadayıfın tescili ile iş yoğunluklarının arttığına dikkati çeken Altunhan, "Yurt dışından da tatlı talebi var ama şu an için karşılayamıyoruz. Ankara ve İstanbul'un da bulunduğu yaklaşık 30 ilden bayilik teklifi geldi. Şu an soğuk zincirle alakalı çalışmalarımız var. Bu zinciri geliştirdikten sonra bayilik vermeye başlayacağız. Allah'ın izniyle Türkiye'nin her yerine tatlı göndermeye başlayacağız. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik. Türkiye'de bu kapasitede bir fabrika yok." diye konuştu.

"Evime ekmek götüreceğim, evlatlarımı okutacağım"

Tesiste çalışanlardan 5 çocuk annesi Saime Yıldız da eşinin apartman görevlisi olduğunu, maddi imkansızlıktan dolayı çocuklarından bazılarını okutamadığını söyledi.

Bu iş ile gelir elde etmenin sevincini yaşayan Yıldız, "Çok mutluyum, gururluyum, evime ekmek götürüyorum, cebim para görüyor. İşletme sahibine ve devletimize çok teşekkür ediyorum. Bu imkanla evime ekmek götüreceğim, evlatlarımı okutacağım." değerlendirmesinde bulundu.

Çalışanlardan Kübra Uğurlu ise, daha önce geçici işlerde çalıştığını anlatarak, "Artık sabit bir işim olduğu için çok mutluyum. Sigortalıyım, maaşım da düzenli şekilde yatıyor." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tescillenen Diyarbakır kadayıfı için tesis kurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi
    07:54 Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi

    Gaziosmanpaşa'da dün meydana gelen toprak kaymasında hasar alan ve tahliye edilen binaların durumu günün ilk ışıklarıyla bir kez daha görüntülendi. Görüntülerde, toprak kaymasıyla birlikte sürüklenen molozlar ve devrilen ağaçlar da yer aldı.

  • Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü
    07:48 Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü

    Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, Arjantin Dışişleri Bakanı Diana Mondino ile başkent Bogota'da bir araya geldi. Görüşmede turizm, savunma, ticaret ve sürdürülebilir kalkınma konuları ele alındı. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve diplomatik gerginliklerin aşılması vurgulandı.

  • Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi
    07:38 Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi

    Erzincan'ın Üzümlü ve Çayırlı ilçelerinde jandarma ekipleri, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve çevre kirliliği konularında bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi. Üzümlü'de 38 kadına KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yapılırken, Çayırlı'da ise öğrencilere çevre kirliliği ve HAYDİ uygulaması hakkında bilgilendirme yapıldı.

  • Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu
    07:37 Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu

    Bayburt'un Aşağı Pınarlı köyünde kurt saldırısından kaçan 60 büyükbaş hayvan, jandarmanın drone destekli arama çalışmasıyla bulundu. Köylülerin yardımıyla 57 hayvan ahırdan çok uzağa gitmeden bulunurken, 3 hayvanı bulamayan besiciler jandarmadan yardım istedi. Bayburt İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan drone ile arama çalışması sonucunda kayıp hayvanlar köyün dağlarında bulundu ve sahiplerine teslim edildi.

  • Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi
    07:36 Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi

    Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında, Belediye Başkanı Bekir Aksun, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, ilgili birim müdürleri ve mesleki oda yöneticilerinin katılımlarıyla 'Gözümüz Olun Projesi' ile ilgili toplantı yapıldı. Proje kapsamında, hırsızlık başta olmak üzere asayiş, terör ve genel güvenliğe ilişkin tüm olayların tespit ve aydınlatılması, hiçbir suçun faili meçhul kalmaması amacıyla; Erzincan'da faaliyet gösteren esnaflar, odalar ve STK'lar ile yeni yapı ruhsatı alan inşaatlarda kapalı devre güvenlik kamerasının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.


Advertisement