Tevbe İstiğfar Nasıl Yapılır? İşte Tövbe İstiğfar Duası - Son Dakika
Güncel

Tevbe İstiğfar Nasıl Yapılır? İşte Tövbe İstiğfar Duası

Tevbe ya da tövbe, yapılan bir günahtan, suçtan dolayı pişmanlık duymak ve bir daha yapmamak için karar almaktır. Tövbe duası ile bu pişmanlığımızı Allah'a iletir ve tekrarlanmayacağına dair ona söz veririz. Peki tevbe istiğfar nasıl yapılır, nasıl dua edilir? İşte Nihat Hatipoğlu'nun tevbe istiğfar duası ve tövbe istiğfar duası okunuşu, anlamı…

04.10.2021 11:56  Güncelleme: 11:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bugün Miraç Kandili. Mübarek geceyi dua ve ibadetler ile değerlendirmek isteyenler, tevbe istiğfar duası nasıl yapılır araştırmaya başladılar. Tevbe, işlenilen bir günahın affı için Allah'a yakarmaktır. Tevbe istiğfar ederek o günahı bir daha işlemeyeceğimize dair söz verir, günahımızın bağışlanması için dua ederiz. Peki tevbe istiğfar nasıl edilir? Tevbe istiğfar duası nedir? Nihat Hatipoğlu'ndan büyük tevbe duası ile birlikte tevbe istiğfar duası okunuşu, anlamı detayları ile haberimizde.

TEVBE İSTİĞFAR NASIL YAPILIR?

Cenab-ı Allah, özellikle bazı gün ve gecelerde kullarının ettiği duaları geri çevirmemektedir. Duanız olmasa ne ehemmiyetiniz var mealindeki ayet-i kerime ile duanın önemine buyuran Rabbimiz, kulundan bizzat tevbe istiğfar etmesini istemektedir.

Kul hakkı dışında Allah, kendisine şirk koşanlarını affetmeyeceğini buyurmuştur. Bunun dışındaki günahların tekrarlanmaması durumda af olacağına işaret edilmiştir. Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz, günde 70 kere istiğfar edermiş. Buna binaen bizim de hergün en az 70 kere tevbe istiğfar etmemiz gerekir. Peki bunu nasıl yaparız?

Tövbe etmek için önce aşağıdakileri yapmak gerekir.

1. Allah'a karşı günah işlediğini bilerek, bu günahtan dolayı Allah'a sığınmak ve pişman olmak.

2. Bu suçu işlediği için üzülmek, Yaratıcıya karşı böyle bir günah işlediğinden dolayı vicdanen rahatsız olmak.

3. Bir daha böyle bir suça dönmeyeceğine dair kesin bir karar içerisinde olmak.

4. Kul hakkını ilgilendiriyorsa onunla helalleşmek.

Tevbe istiğfar duaları, anlamıyla günahlarımızın kusurlarımızın affı için Allah'a yakarıştır. Bu yüzden bu duayı ederken günah ve kusurlarımız için pişmanlık duyarak üzülerek samimi bir şekilde yapılması gerekir. Peygamber Efendimiz (SAV) bir Hadis-i şerifte, "İstiğfâre devam edeni, çok okuyanı, Allahü teâlâ, derdlerden, sıkıntılardan kurtarır. Onu, hiç ummadığı yerden rızklandırır" diye buyurarak istiğfar etmenin önemine işaret etmiştir. Âyet ve hadîslerde dua teşvik edilmiştir: "Rabbiniz, şöyle buyurdu: Bana dua edin, size cevap vereyim (duanızı kabul edeyim)" (Mü'minûn, 23/60).

HADİSLERLE TEVBE İSTİĞFARIN ÖNEMİ

Hadis-i şerifte, "Her namazdan sonra, üç kere "Estağfîrullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh" okuyanın bütün günahları affolur" buyuruldu.

Anlamı ise "Bu ana gelinceye kadar benim elimden, dilimden, gözümden, kulağımdan, ayağımdan ve elimden bilerek veya bilmeyerek meydana gelen bütün günah ve hatalarıma tevbe ettim." demektir.

İstiğfârlardan meşhûr olanı, Peygamberimizin bildirdiği, "Estagfirullahellezî lâ ilâhe illâ hüverrahmanirrahîm el-hayy-ül-kayyûmüllezî la-yemûtü ve etûbü ileyh Rabbiğfir lî" istigfarıdır.

TEVBE İSTİĞFAR DUASI OKUNUŞU VE TÜRKÇE ANLAMI

"Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ, innehû, hüve't-tevvâbü'r-rahîm."

"Ya rabbi! Bu ana gelinceye kadar benim elimden, dilimden, gözümden, kulağımdan, ayağımdan ve elimden bilerek veya bilmeyerek meydana gelen bütün günah ve hatalarıma tevbe ettim, pişman oldum. Küfür, şirk, isyan, günah ve kusur her ne türlü hâl vaki oldu ise, cümlesine tevbe ettim, pişmanlık duydum. Bir daha yapmamaya azm ü cezm ü kast ettim. Sen bu tevbemi kabul eyle. Nefsime uyup, şeytana tabi olup da aynı günah ve kusurları bir daha tekrar etmeme imkan verme, yâ Rabbi. Bir daha iman ve ikrar ediyorum ki, Peygamberlerin evveli Âdem Aleyhisselâm, ahiri ise Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm, bu ikisi arasında her ne kadar peygamber gelip geçtiyse, Bunların cümlesine inandım, iman ettim, hepsi de haktır ve gerçektir. Bütün peygamberlere, onlara gönderilmiş olan İlâhi kitaplara ve içindeki emirlere şeksiz ve şüphesiz iman ettim, dilimle ikrar, kalbimle tasdik ediyorum ve yine iman ve ikrar ediyorum ki en son kitap Kur'ân-ı Azimüşşân ve en son Peygamber de Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm'dır."

Tevbe İstiğfar Nasıl Yapılır? İşte Tövbe İstiğfar Duası

Son Dakika Güncel Tevbe İstiğfar Nasıl Yapılır? İşte Tövbe İstiğfar Duası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement