Tgc'den Simavi İçin Anma Töreni... - Son Dakika
Güncel

Tgc'den Simavi İçin Anma Töreni...

Tgc\'den Simavi İçin Anma Töreni...

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) düzenlediği, 15. TGC Meslekte İz Bırakanlar Toplantısı'nda, Türk basınının gelmiş geçmiş en büyük ustalarından Sedat Simavi anıldı.

08.12.2015 16:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) düzenlediği, 15. TGC Meslekte İz Bırakanlar Toplantısı'nda, Türk basınının gelmiş geçmiş en büyük ustalarından Sedat Simavi anıldı.

Basın Müzesi'nde yapılan anma etkinliğinde, TGC Başkanı Turgay Olcayto bir konuşma yaptı. Olcayto, konuşmasında, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklu olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

"Sedat Simavi bizim için çok özel, çünkü bugüne de atıf yapan bir ustamız. Zaman zaman Türkiye'de basın üzerinde gelişmeleri gördüğümüzde, onun 'Kalemine efendi kal, zorda kalırsan kır ama satma' sözünü sık sık hatırlamadan edemiyoruz. Bugün basın ikiye bölünmüş durumda. Meslek örgütleri de basında dayanışmayı sağlamakta çok güçlük çekiyor. Meslek örgütlerini de aslında böldüler. Bugün çok zor koşullarda yaşarken, değerli iki gazeteci arkadaşımız Erdem Gül ve Can Dündar gerçekten çok önemli bir habere imza attıkları halde bugün bedel olarak ödül yerine cezaevinde hücrede bulunuyorlar. Bu çok acı bir şey. Çünkü nereden baksanız bu bir haberdir, devlet sırrı falan değildir. Fotoğrafları vardır ve halkın bunu bilmek hakkıdır. Madem ki biz basın özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme, haber alma, bilgilenme hakkı diye tanımlıyoruz, o zaman da tam bu tanıma uyan bir haber yapmışlardır. Ama maalesef bugün bunun acısını birtakım çevreler hapse atarak onlardan çıkarıyor. Yalnız Erdem ile Can Dündar değil, bunun dışında Güneydoğu'dan ve yine yaygın basından 30 dolayında arkadaşımız cezaevinde. Bir kısmının tutuklu oldukları halde hala dava dosyaları mahkemeye inmedi. Böyle de garip bir durum var. Sedat Simavi'nin bize gösterdiği yolda, biz TGC olarak ayakta kalmaya sonuna kadar kararlıyız, sonuna kadar bu tür olaylara karşı çıkmaya kararlıyız."

PANEL DÜZENLENDİ

Turgay Olcayto'nun konuşmasının ardından, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, etkinliğe katılamayan İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Esra Oğuzhan Yeşilova'nın gönderdiği konuşma metnini okudu.

Konuşmaların ardından bir de panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Sibel Güneş'ün yaptığı panelde, Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı yazar Orhan Erinç ve TGC Bizim Gazete yazarı ve tarihçi Orhan Koloğlu birer konuşma yaptı.

"SEDAT BEY BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ, BUGÜNÜN DEYİMİYLE ROL MODEL"

Orhan Erinç, Sedat Simavi'nin bugün meslekteki 99. yıl olduğunu ifade ederek, "Sedat Bey bizim için çok önemli, bugünün deyimiyle rol model. Çünkü gazeteciliğin nasıl yapılması gerektiği konusunda 'Genç meslektaşlarım...' diye başlayan öğüdü bugün de geçerli olan ama tutulduğuna pek de tanık olmadığımız içerik taşıyor. Çünkü gazeteci için en önemli yaklaşım bağımsızlığını koruyabilmektir, kalemine tek başına efendi kalmayı başarabilmektir ve mesleğini çeşitli çıkarlara alet etmeden yani satmadan sürdürebilmeyi sağlamaktır. Zaman zaman medyadan yakınıyoruz ama bugün Sedat Bey'in önerdiği gazeteciliği yapmaya çalışan meslektaşlarımızla bir arada olmaktan da mutluluk duyuyoruz ve onları da mesleğimizin yüz akları olarak alkışlıyoruz" diye konuştu.

SEDAT SİMAVİ'NİN 1919 YILINDA ÇİZDİĞİ KARİKATÜR

Orhan Koloğlu da, konuşmasında, Sedat Simavi'nin 1919 yılında çizdiği, İstanbul Boğazı'nın gelecekteki yapılaşmasını konu alan bir karikatürünü göstererek, "1919 yılında Diken Gazetesi'nde yaptığı bir karikatürü göstereceğim. 50 sene sonraki İstanbul... 1919'da çizmiş. 1970'in İstanbul'unu anlatıyor. Bu ufka dikkat edin, hafızaya dikkat edin. 25 yaşında ama dikkat ediniz, 1919'a baktığınız zaman Osmanlı işgal edilmiş, imparatorluk yok ediliyor, o yapılırken düşüncesi bu. Demek ki çok şaşırtıcı bir düşünce tarzı var" dedi. - İstanbul

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Zonguldak'ta jandarma kıyafeti giyen kadın serbest bırakıldı
    17:08 Zonguldak'ta jandarma kıyafeti giyen kadın serbest bırakıldı

    Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde jandarma kıyafeti giyerek vatandaşların kimliklerini kontrol ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan kadın serbest bırakıldı. Müftü Mahallesi'nde jandarma kıyafeti giyen genç bir kadının yolda kimlik kontrolü yaptığı ihbarı üzerine bölgeye polis ekipleri sevk edildi. Polis, sahil kesiminde vatandaşların kimliklerini kontrol eden G.S'ye kimlik kartını sordu. Kartının bulunmadığını söyleyen kadın gözaltına alındı. Emniyetteki ifadesinde, jandarma mesleğini çok sevdiğini ve temin ettiği kıyafetlerle kimliklere baktığını anlatan G.S, işlemlerinin ardından salıverildi.

  • Başkan Ünlü, Uzunyalı'da incelemelerde bulundu
    17:06 Başkan Ünlü, Uzunyalı'da incelemelerde bulundu

    Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Uzunyalı'da oteller ve restoranlar bölgesinde incelemelerde bulundu. Yayaların rahat etmesi için çalışmalar başlattı.

  • Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Kırgın Esnafları Barıştırdı
    17:06 Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Kırgın Esnafları Barıştırdı

    Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, seçim çalışmaları sırasında kırgın olduklarını öğrendiği iki esnafı barıştırdı ve misafir oldu. Tavlı, esnaflarla bir araya gelerek dostluklarını pekiştirdi.

  • 1 günlük bebek ambulans helikopterle hastaneye götürüldü
    17:05 1 günlük bebek ambulans helikopterle hastaneye götürüldü

    Konya'nın Seydişehir ilçesinde doğan 1 günlük bebek, solunum sıkıntısı yaşadığı için hava ambulansıyla Konya Şehir Hastanesine sevk edildi.

  • İzmir Kitap Fuarı Çocuk Edebiyatı Temasıyla Başladı
    17:04 İzmir Kitap Fuarı Çocuk Edebiyatı Temasıyla Başladı

    İzmir Kitap Fuarı, çocuk edebiyatı temasıyla kapılarını açtı. Fuarda 800 yazar, gazeteci ve çizerin katılacağı etkinlikler düzenlenecek. Fuarın onur konuğu yazar Ahmet Ümit, çocuklara masal anlatmanın ve kitap okumanın önemini vurguladı. Fuar, 28 Nisan'a kadar sürecek ve çocuklar için özel etkinliklere ev sahipliği yapacak.

  • İzmir'in Çeşme ilçesinde düzenlenen Alaçatı Ot Festivali korteji renkli görüntülere sahne oldu
    17:04 İzmir'in Çeşme ilçesinde düzenlenen Alaçatı Ot Festivali korteji renkli görüntülere sahne oldu

    İzmir'in Çeşme ilçesinde düzenlenen 13. Alaçatı Ot Festivali kapsamında yapılan korteje çok sayıda kişi katıldı. Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli'nin de katıldığı yürüyüşte yöresel kıyafet giyen vatandaşlar renkli görüntüler oluşturdu. Festival kapsamında müzik ve dans eşliğinde yürüyüş yapılan stantlar ziyaret edildi ve yöreye özgü otlar ve yemekler denendi. Festivalin sonuna kadar 1 milyonun üzerinde ziyaretçi bekleniyor.

  • Sinop'ta makaron ve bandrolsüz puro ele geçirildi
    17:03 Sinop'ta makaron ve bandrolsüz puro ele geçirildi

    Sinop'ta emniyet ekipleri tarafından yapılan aramada bir iş yerinde 1800 makaron ve 162 bandrolsüz puro bulundu. Olayla ilgili bir kişi gözaltına alındı.

  • ESO Başkanı Kesikbaş, Vali Aksoy ve Başkan Ataç ile bir araya geldi
    17:02 ESO Başkanı Kesikbaş, Vali Aksoy ve Başkan Ataç ile bir araya geldi

    Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy ve Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ile bir araya geldi. Kesikbaş ve oda yönetim kurulu üyeleri, Vali Aksoy'u ziyaret etti ve Başkan Ataç'la görüştü.


Advertisement