The Guardian'dan Türk Dış Politikası Yorumu - Son Dakika
Dünya

The Guardian'dan Türk Dış Politikası Yorumu

The Guardian\'dan Türk Dış Politikası Yorumu

Türkiye'nin dış politikası, Batı'da tartışma konusu olmayı sürdürüyor.

09.06.2011 14:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

The Guardian gazetesi, Suriye ve Ortadoğu'daki ayaklanmaların, Türkiye'nin "bölgede etkin güç imajını lekelediği" görüşlerine yer verdiği haberinde, Libya ve Suriye diktatörlerinin, Ankara'nın çağrılarını yanıtsız bırakmalarını, "Türkiye'nin dış politikasının etkisizliğini ortaya koyduğu" yorumuyla yansıttı Türkiye'nin dış politikası, Batı'da tartışma konusu olmayı sürdürüyor. The Guardian gazetesi, Suriye ve Ortadoğu'daki ayaklanmaların Türkiye'nin "bölgede etkin güç imajını lekelediği" görüşlerine yer verdi. Haberde, Libya ve Suriye diktatörlerinin, Ankara'nın çağrılarını yanıtsız bırakmalarını, "Türkiye'nin dış politikasının etkisizliğini ortaya koyduğu" yorumuyla yansıttı.

İngiliz The Guardian gazetesi, " Ahmet Davutoğlu: Bölgede Etkin Güç mü Yoksa Diktatörlerin Arabulucusu Mu" başlığını kullandığı haberinde Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "komşuları ile sıfır sorun politikası" için "hemen hemen aynı oranda hayranlık kazandığı ve hor görüldüğü"nü öne sürdü.

Gözlemcilerin, Suriye ve Ortadoğu'daki ayaklanmaların, Türkiye'nin "bölgede etkin güç imajını lekelediği"ni savunduklarını kaydeden gazete, Libya ve Suriye diktatörlerinin Ankara'nın çağrılarını yanıtsız bırakmalarını, "Türkiye'nin dış politikasının etkisizliğini ortaya koyduğu" görüşlerine yer verdi. Buna karşın, düşünce kuruluşu Avrupa İstikrar Girişimi'nin İstanbul Müdürü Gerald Knaus'un, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik vize politikasına destek verirken, "Türkiye, Müslüman bir ülkenin neye dönüşebileceğinin güçlü bir örneğidir. Suriyeliler ziyaret ederse, bir alternatifi, ekonomiyi radikal biçimde iyileştiren, küreselleşmenin iyi olduğuna inanan İslami bir başbakanın mümkün olduğunu görür" diye konuştu.

Knaus, Pazar günü seçimlere ilişkin "Müslüman bir ülkesinde demokrasinin mümkün olduğunu göreceklerini" diye konuştu. The Guardian da "İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Ankara yetkilileri, özel sohbetlerde Erdoğan'ın en yakın çalışma arkadaşları arasında görüş ayrılıklarının olduğunu ve bundan sonra ne yapılacağını bilmediklerini kabul ettiklerini öne sürerken Knaus'un "Şu anda doğaçlama yapıyorlar" sözleriniz de aktardı.

-ERDOĞAN'IN BAŞDANIŞMANINDAN DEĞERLENDİRME-

Haberde Başbakan Erdoğan'ın Dış Politika Başdanışmanı İbrahim Kalın'ın değerlendirmelerine de yer verildi. Kalın'ın hükümetin dış politikasının başarısız olmadığında ısrar ettiği belirtilirken, "Arap dünyasında birçok insan, ilham için Türkiye'ye bakıyor" sözleri yansıtıldı.

İbrahim Kalın, Başbakan Erdoğan'ın Libya için "yol haritası"nın başarısız olduğunu reddederken, "Üç cepheden ikisinde ilerleme görüyoruz. Büyük miktarda insani yardım teslim edebildik ve Bingazi'deki geçici konsey ile düzenli temaslarımız var. Ancak elbette ki hala Kaddafi'nin, barışçıl siyasi geçiş çağrımıza kulak asmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

The Guardian, haberine son verirken de Türk hükümetinin dış politikasının halk arasında yaygın biçimde desteklendiğini belirterek son Pew araştırmasının, Türklerin sadece yüzde 17'sinin Türkiye'nin geleceğini AB'de görürken, Ortadoğu'da görenlerin oranının yüzde 25'i bulmasının "birçok Batılı gözlemci için kaygı verici" olarak yorumladı.

- Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya The Guardian'dan Türk Dış Politikası Yorumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement