Ticaret Bakanlığı temmuz ayı veri bülteni - Son Dakika
Ekonomi

Ticaret Bakanlığı temmuz ayı veri bülteni

Ticaret Bakanlığı temmuz ayı veri bülteni

Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre ihracat, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında normalleşme sürecine girilmesinin ardından temmuzda bir önceki aya göre yüzde 11,5 artarak 15 milyar 12 milyon dolar oldu.

04.08.2020 12:53  Güncelleme: 14:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre ihracat, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında normalleşme sürecine girilmesinin ardından temmuzda bir önceki aya göre yüzde 11,5 artarak 15 milyar 12 milyon dolar oldu.

Ticaret Bakanlığının temmuz ayı geçici dış ticaret istatistiklerinden oluşan veri bülteni açıklandı.

Buna göre, pandemi nedeniyle dünya ekonomilerinde yaşanan daralmanın olumsuz etkileri, hem Türkiye'nin hem de dünya ekonomilerinin normalleşme sürecine girdiği haziran ayından itibaren ortadan kalkmaya başlarken, bu olumlu eğilim temmuzda daha da belirginleşti.

GTS'ye göre ihracat temmuzda bir önceki aya göre yüzde 11,5 arttı, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 5,78 azaldı. Temmuz ihracatı 15 milyar 12 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Böylece dış satım, salgın öncesi seviyelerini de aşarak hem 2020 yılının en yüksek değerine çıktı hem de en yüksek ikinci temmuz ayı ihracat değerine ulaşıldı.

Nisanda 8 milyar 975 milyon dolar, mayısta 9 milyar 956 milyon dolar ve haziranda 13 milyar 462 milyon dolar tutarında ihracat yapılmıştı.

Geçen ay çalışma günü bazında günlük ortalama ihracat ise hazirana göre yüzde 16,8 artışla 715 milyon dolara yükseldi.

İhracatın ithalatı karşılama oranında artış

Yılın ilk yarısında yüzde 75,9 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 77,2 seviyesine yükseldi.

Aylık bazda bakıldığında, geçen yılın temmuz ayında yüzde 82,9 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yıl temmuz ayında yüzde 84,5'e ulaştı.

İşlenmemiş veya yarı işlenmiş altın dış ticareti hariç bakıldığında ise temmuzda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 93,9, ocak-temmuz döneminde yüzde 83,6 oldu.

Dış ticaret hacmi bir önceki döneme göre yüzde 6,81 azalarak 32 milyar 768 milyon dolara gerilerken, dış ticaret açığı da yüzde 16,78 azalarak 2 milyar 744 milyon dolara düştü.

Geçen ay en çok ihracat 7 milyar 4 milyon dolarla "ham madde (ara mallar)" grubunda gerçekleştirildi. Bu grubu, 6 milyar 154 milyon dolarla "tüketim malları" ve 1 milyar 748 milyon dolarla "yatırım (sermaye) malları" takip etti.

Temmuzda en çok ihracat yapılan fasıl ise 1 milyar 880 milyon dolarla "motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler, diğer kara taşıtları" oldu. Bu fasılı, 1 milyar 501 milyon dolarlık satışla "kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler" ve 853 milyon dolarlık satışla "örme giyim eşyası ve aksesuarı" izledi.

Geçen ay en fazla ihracat yapılan ülke 1 milyar 458 milyon dolarla Almanya oldu. Bu ülkenin ardından 963 milyon dolarla İngiltere ve 942 milyon dolarla ABD geldi.

Almanya, İngiltere ve ABD'nin ülke ihracatındaki payları ise sırasıyla yüzde 9,7, yüzde 6,4 ve yüzde 6,3 olarak hesaplandı.

İthalat

Temmuz ayında ithalat da yıllık bazda yüzde 7,66 düşüşle 17 milyar 756 milyon dolar oldu.

Bu dönemde en çok ithalat yapılan grup, 12 milyar 855 milyon dolarla "ham madde (ara mallar)" oldu. Bunu, 2 milyar 703 milyon dolarlık ithalatla "yatırım (sermaye) malları" ve 2 milyar 158 milyon dolarlık dış alımla "tüketim malları" izledi.

Temmuz ayında en çok ithalat yapılan fasıl, 2 milyar 467 milyon dolarla "mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler" olarak kayıtlara geçti.

Bu dönemde en fazla dış alım 1 milyar 911 milyon dolarla Çin'den yapıldı. Bu ülkeyi 1 milyar 835 milyon dolarla Almanya ve 1 milyar 279 milyon dolarla Rusya takip etti.

Gümrük idarelerince temmuzda tahsil edilen vergiler 17 milyar 461 milyon lira olarak hesaplandı.

Özel Ticaret Sistemi'ne göre dış ticaret

Özel Ticaret Sistemi'ne göre ise ihracat temmuzda yıllık bazda yüzde 5,75 azalarak 14 milyar 258 milyon dolara, ithalat da yüzde 6,33 azalarak 17 milyar 188 milyon dolara geriledi.

Dış ticaret açığı yüzde 9,03 gerileyerek 2 milyar 931 milyon dolara düşerken, dış ticaret hacmi de yüzde 6,07 azalışla 31 milyar 446 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Şirket verileri

Temmuz ayı itibarıyla aktif limited şirket sayısı 878 bin 790, ticari işletme sayısı 681 bin 713, şube sayısı 208 bin 338, anonim şirket sayısı 145 bin 614, kooperatif sayısı 31 bin 431, kolektif şirket sayısı 11 bin 351, komandit şirket sayısı 2 bin 18 oldu.

Türkiye genelinde geçen ay itibarıyla aktif firma sayısı 1 milyon 959 bin 255, esnaf ve sanatkar iş yeri sayısı da 2 milyon 76 bin 645 olarak kayda geçti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ticaret Bakanlığı temmuz ayı veri bülteni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement