Tihek: Silivri Cezaevi'nde Uyuz Salgını Yaşandı - Son Dakika
Güncel

Tihek: Silivri Cezaevi'nde Uyuz Salgını Yaşandı

Tihek: Silivri Cezaevi\'nde Uyuz Salgını Yaşandı

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) Silivri 1 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na yaptığı ziyarete ilişkin raporunda, cezaevinde uyuz salgını yaşandığı ve uyuza yakalananların tecrit edileceği özel bir bölüm olmadığı anlatıldı. Rapora göre; cezaevi yönetimi salgının yayılmasını önlemek için sadece ilaç dağıtmakla yetinirken tutuklu ve hükümlülerin yıkanan çamaşırları da ıslak olarak iade etti.

16.07.2022 10:40  Güncelleme: 10:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TAMER ARDA ERŞİN

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun (TİHEK) Silivri 1 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na yaptığı ziyarete ilişkin raporunda, cezaevinde uyuz salgını yaşandığı ve uyuza yakalananların tecrit edileceği özel bir bölüm olmadığı anlatıldı. Rapora göre; cezaevi yönetimi salgının yayılmasını önlemek için sadece ilaç dağıtmakla yetinirken tutuklu ve hükümlülerin yıkanan çamaşırları da ıslak olarak iade etti.

TİHEK, Silivri 1 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na geçen yıl yaptığı ziyarete ilişkin raporunu yayımladı. Raporda, cezaevindeki sorunlara dikkat çekildi. Rapora göre; tutuklu ve hükümlüler ilaçları geç temin edebiliyor ve bu gecikme, Adalet Bakanlığı ve Türk Eczacılar Birliği ile imzalanan ve CETAS isimli sistemden takip edilen protokolden kaynaklanıyor. Buna göre; tüm ülke genelinde yürürlüğe konulan fiyat limiti uygulaması ile her bir eczaneden tedarik edilecek ilaçlar için her yıl bir fiyat limiti konuluyor, reçete edilen ilaçların toplam tutarının belirlenen limiti aşması halinde eczane sırası değiştiriliyor ve sık eczane değişimi nedeniyle ilaç temininde sıkıntı yaşanıyor.

Raporda görüşü yer alan kurum doktoru bu durumu şöyle açıkladı:

"Kurum doktoruyla yapılan görüşmede, ilaçların vaktinde temin edilmesinde problem yaşandığını, CETAS sisteminde bir eczane için belirlenen kotanın 10 bin TL'den 4 bin TL'ye düşürülmesi ile birlikte kota üstünde kalan tutara ait reçetelerin iade edildiği, bir sonraki sipariş için kota dolması beklenirken gecikmeler yaşanabildiği belirtilerek, kotanın yeniden 10 bin TL'ye çekilmesinin faydalı olacağı ifade edilmiştir."

TİHEK yetkilileri ise durumu araştırıp raporlarına buna ilişkin şu görüşü yazdı:

"SÜNGERLİ ODA RUTUBETLİ"

Rapora göre; cezaevindeki süngerli odanın içerisine su damlıyor, rutubet ve koku var. Cezaevi yönetiminin bu duruma karşı savunması ise raporda, "İdare, yumuşak odaların oldukça nadir kullanıldığını, rutubetli odanın ise kullanılmadığını, ancak çatıda gerekli tadilatın yapılacağını ifade etmiştir" diye aktarıldı. Raporda, "Yumuşak odadaki su sızıntısının ve ağır rutubet kokusunun giderilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalı" denildi.

"SOĞUK HAVALARDA ISINMAYA YETMİYOR"

Rapora göre; tutuklu ve hükümlülerin yatak, yastık, nevresim, battaniye ve dolabının olduğu, ayrıca kurum kantininden battaniye temin edilebildikleri, ancak kantinde satılan battaniyelerin pike şeklinde olduğu için soğuk havalarda yeterince ısınamadıkları ifade etti.

KÖTÜ MUAMELE ŞİKAYETİNDEN BİRİNE "CEZA VERİLMESİNE YER YOK" KARARI

Raporda, kurumdaki kötü muamele iddialarına da yer verildi. Bu olaylara ilişkin soruşturma başlatıldığı aktarılarak durum şöyle anlatıldı:

"Kurumda aylık ortalama 10-15 adli vakanın yaşandığı, kurumda son bir yıl içerisinde 2 mahpusun kötü muamele iddiasıyla şikayette bulunduğu, şikayet ile alakalı olarak Adalet Bakanlığı tarafından idari soruşturma başlatıldığı, ayrıca söz konusu vakalar hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulduğu beyan edilmiştir. Söz konusu şikayetlerin sonuçlarına ilişkin ziyaret heyetinin yaptığı incelemede, bir şikayetle ilgili soruşturmanın halen devam ettiği, diğer şikayetle ilgili ise adli ve idari soruşturmaların tamamlandığı, adli yönden yapılan soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiği, idari yönden yapılan soruşturmada ise disiplin cezası verilmesine yer olmadığı kararı verildiği anlaşılmıştır."

UYUZ SALGINI ÇIKMIŞ

"Birçok koğuşta uyuz hastalığına yakalanan mahpusların bulunduğu anlaşılmıştır" denilen raporda, idarenin uyuza karşı ilaç tedariki yaptığı belirtilerek şunlar kaydedildi:

"İdarece, uyuz hastalığıyla ilgili mahpusların bilgilendirildiği, kendilerine ilaç tedarik edildiği, hastalığın görüldüğü koğuşlardaki nevresim ve çamaşırların ücretsiz olarak yıkandığı beyan edilmiştir. Kendileri ile görüşme yapılan mahpuslardan, çamaşırlarının yıkandığı ancak çamaşırların kurutulmadan ıslak bir şekilde kendilerine verildiği şikayeti alınmıştır. Mahpusların şikayeti ziyaret heyeti tarafından idareye iletilmiş; idarece konunun takipçisi olacakları ve mağduriyetlerin giderileceği ifade edilmiştir."

TİHEK yetkilileri uyuz salgınına karşı şu öneride bulundu:

"Kurumda uyuz hastalığına yakalanan mahpusların tedavileri gecikmeksizin yapılmalı, kurumda ve Silivri kampüs hastanesinde tedaviyi sağlayacak nitelikte özel bölüm yoksa tedavilerinin yapılabileceği sağlık kuruluşlarına sevk edilmesi ve hastalığın yayılmasının önlenmesi için gerekli bütün tedbirlerin alınmalı."

"BİR YILDIR DİŞ AĞRISI ÇEKEN MAHPUS VAR"

Kurumda diş hekimi sıkıntısının yaşandığı aktarılan raporda, tutuklu ve hükümlülerin diş tedavisinde sorunlar yaşadıkları, talep etmelerine rağmen uzun süredir muayene olamadıkları kaydedildi. Raporda, cezaevinde kalan birinin yaşadığı sorun şöyle anlatıldı:

"Kendisi ile görüşülen mahpuslardan bir tanesi, bir yıla yakın bir süredir diş ağrısı çektiğini ve defalarca dilekçe yazmasına rağmen muayene olamadığını ifade etmiştir. İdarece, kurumda çalışan diş doktorunun tayininin çıktığı, yerine yeni atamanın yapılmadığı, ancak Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından geçici görevlendirmeyle yeni bir diş doktorunun kurumda çalışmaya başlayacağı beyan edilmiş; Malatya E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda görevli bir diş doktorunun Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından 6 aylığına Silivri 1 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda geçici olarak görevlendirildiği anlaşılmıştır."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Tihek: Silivri Cezaevi'nde Uyuz Salgını Yaşandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çevre Bakanı Özhaseki: Kentsel dönüşüm için birlikte çalışalım
    15:17 Çevre Bakanı Özhaseki: Kentsel dönüşüm için birlikte çalışalım

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm için herkesi birlikte çalışmaya çağırdı. Özhaseki, şehirlerin bakım ve ihtimam istediğini vurgulayarak, şehirlerin geleceğinin yerel yöneticilerin ufuklarıyla doğru orantılı olduğunu belirtti. Ayrıca, çarpık kentleşme ve deprem riskine dikkat çeken Özhaseki, kentsel dönüşümün önemine değindi ve herkesin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

  • Yalova'da Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Başladı
    15:17 Yalova'da Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Başladı

    Yalova'da, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi' kapsamında 104 çiftçiye 300 kilogram çalı fasulyesi tohumu dağıtıldı. Proje kapsamında 300 dekar alanda üretim yapılması hedefleniyor.

  • İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın anma töreni düzenlendi
    15:16 İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın anma töreni düzenlendi

    İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, görevi başında uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmesinin 9'uncu yılında, İstanbul Adliyesi'nde düzenlenen törenle anıldı. Anma törenine konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Çocuklarımızın, gençlerimizin huzurlu bir Türkiye'de yaşamasının mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğiz. Şehit Savcımız Mehmet Selim Kiraz işte bugün olduğu gibi bu ülkenin kahraman bir evladı olarak, hayırla, rahmetle anılıyor ve anılmaya devam edecek" dedi.

  • Malatya'da yolcu treninde 18 kilo esrar ele geçirildi
    15:16 Malatya'da yolcu treninde 18 kilo esrar ele geçirildi

    Malatya'da İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Siirt Kurtalan-Ankara seferini yapan yolcu treninde uyuşturucu madde sevkiyatı yapılacağı istihbari bilgisi üzerine çalışma başlattı. Yapılan çalışmalarda üç zanlının bagajlarında 18 kilo kubar esrar ele geçirildi. Olayda gözaltına alınan 3 zanlıdan 2'si tutuklandı ve cezaevine gönderildi.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi Spor AŞ Bahar Dönemi Kayıtları Başlıyor
    15:13 Kayseri Büyükşehir Belediyesi Spor AŞ Bahar Dönemi Kayıtları Başlıyor

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi Spor AŞ'nin bahar dönemi kayıtları 30 Nisan-2 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 14 farklı branşta kurslar düzenlenecek ve kayıtlar www.sporaskayseri.com.tr adresinden yapılacak.

  • Malatya'da 18 kilogram esrar ele geçirildi, 2 şüpheli tutuklandı
    15:13 Malatya'da 18 kilogram esrar ele geçirildi, 2 şüpheli tutuklandı

    Malatya'da İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Siirt Kurtalan-Ankara seferini yapan yolcu treninde uyuşturucu madde sevkiyatı yapılacağı bilgisi üzerine çalışma başlattı. Dedektör köpek yardımıyla yapılan aramada, 3 yolcunun bagajlarında 18 kilogram kubar esrar ele geçirildi. Gözaltına alınan 3 şüpheliden 2'si tutuklanırken, biri serbest bırakıldı.

  • Cumhur İttifakı Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun, Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
    15:13 Cumhur İttifakı Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun, Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor

    Mehmet Tosun, seçim çalışmaları kapsamında tiyatro oyunu izledi, halk buluşmaları gerçekleştirdi ve belediye hizmet birimlerini ziyaret etti. Ayrıca esnaf buluşmaları düzenleyen Tosun, Bodrum'un çehresini değiştirecek projelerini anlattı. Gümüşlük ve Karaova'da yapılan ziyaretlerde ise bölgenin sorunları hakkında bilgi aldı ve yaşamı kolaylaştıracak yatırımlar planladıklarını belirtti.

  • Kastamonu Valisi Meftun Dallı, milli sporcularla iftarda buluştu
    15:12 Kastamonu Valisi Meftun Dallı, milli sporcularla iftarda buluştu

    Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Kastamonu kamp merkezinde olimpiyatlara hazırlanan milli güreşçi Taha Akgül, milli boksör Buse Naz Çakıroğlu, milli güreşçi Feyzullah Aktürk ve diğer milli sporcularla iftar yemeğinde bir araya gelerek moral desteği verdi. Vali Dallı, sporculara başarı dileklerinde bulunarak, bayrağımızı dalgalandıran sporcularımıza teşekkür etti ve sağlık, afiyet, güç kuvvet ve hayırlı uzun ömürler diledi.

  • BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri: İsrail, Gazze'de açlığı silah olarak kullanıyor
    15:12 BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri: İsrail, Gazze'de açlığı silah olarak kullanıyor

    BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail'in Gazze Şeridi'nde açlığı bir silah olarak kullandığına dair kanıtlar olduğunu belirterek, bu durumun savaş suçu anlamına gelebileceğini söyledi. İsrail'in bölgeye yardımların ulaşmasını engellediği ve açlığı körüklediği iddialarıyla ilgili uluslararası bir fikir birliği olduğunu ifade etti.


Advertisement