TİHEK'ten 12 Eylül mesajı Açıklaması - Son Dakika
Güncel

TİHEK'ten 12 Eylül mesajı Açıklaması

TİHEK\'ten 12 Eylül mesajı Açıklaması

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), birlik ve beraberliğin kaybedildiği darbe öncesi ve sonrası süreçlerin halkın ekonomik, sosyal, siyasi anlamda kan kaybetmesi ve savrulmasıyla sonuçlandığını bildirdi.

12.09.2020 14:55  Güncelleme: 15:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), birlik ve beraberliğin kaybedildiği darbe öncesi ve sonrası süreçlerin halkın ekonomik, sosyal, siyasi anlamda kan kaybetmesi ve savrulmasıyla sonuçlandığını bildirdi.

TİHEK'ten 12 Eylül Askeri Darbesi'nin 40'ıncı yıl dönümü dolayısıyla yapılan açıklamada, Türkiye'nin kısa aralıklarla darbeler veya muhtıralara maruz kaldığı anımsatıldı.

Milleti meşru demokratik yollarla değerlerinden ve yönetimden uzaklaştıramayanların, darbelerden medet umarak hukuk ve ahlak dışı yollara başvurduğu belirtilen açıklamada, bunun bir sonucu olarak 12 Eylül darbesi ve benzerlerinin yaşandığı vurgulandı.

Darbelerin yaşandığı dönemlerde, temel insan haklarının çiğnendiği, insanların fişlendiği ve haksız yere özgürlüğünden mahrum bırakıldığına dikkati çekilen açıklamada, "Milyonlarca insan mağdur oldu. Birlik ve beraberliğin kaybedildiği darbe öncesi ve sonrası süreçler halkın ekonomik, sosyal, siyasi anlamda kan kaybetmesi ve savrulmasıyla sonuçlanmıştır." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, insan hakları ve demokrasinin ayaklar altına alındığı 12 Eylül Askeri Darbesi sürecinde 650 bin kişinin gözaltına alındığı, açılan 210 bin davada 230 bin kişinin yargılandığı, 7 binden fazla kişi için de idam cezasının istendiği hatırlatıldı.

Gözaltına alınanlardan 517'sinin ölüm cezasına çarptırıldığı süreçte, 50 kişinin idam edildiği, 14 bin kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldığı ve 30 bin kişinin işten çıkarıldığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kültür ve sanat hayatının da hedef alındığı bu dönemde yaklaşık 1000 film sakıncalı bulunarak yasaklanmış, 4 bine yakın öğretmen ve yüzlerce öğretim üyesinin işine son verilmiş, onlarca gazeteci için de binlerce yıla varan hapis cezaları istenmiştir. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun amacı ve varlık nedeni, insan onurunu temel alarak insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi, işkence ve kötü muamele ile etkin mücadele etmektir.

Bu kapsamda TİHEK olarak 12 Eylül 1980 darbesinin neden olduğu insan hakları ihlallerinin ve çiğnenen insanlık onurunun ülkemiz ve milletimiz adına bir kez daha yaşanmamasını temenni ediyoruz. Ayrıca vatan için, bayrak için canını veren şehit, gazi ve tüm vatandaşlarımızı bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TİHEK'ten 12 Eylül mesajı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beypazarı'nda İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor
    20:49 Beypazarı'nda İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Ankara'nın Beypazarı ilçesinde yürütülen çalışmalara ilişkin değerlendirme toplantısına katıldı. Tuzcuoğlu, deprem bölgesinde sıfırdan inşa çalışmalarının devam ettiğini ve Beypazarı'nda da birçok projenin tamamlandığını açıkladı. Ayrıca, TOKİ tarafından yapılan konutların tapu işlemleri sürerken, altyapı sorunlarının çözümü için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor
    20:45 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni ziyaret ederek Malpraktis Yasası hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, dünyada benzeri olmayan şekliyle Malpraktis'in Türkiye'de çözüldüğünü belirtti.

  • Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde 5 bin kişi iftar programında bir araya geldi
    20:43 Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde 5 bin kişi iftar programında bir araya geldi

    Kapaklı Belediyesi tarafından düzenlenen Gönül Sofraları iftar programına yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Programda, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ve Prof. Dr. Mustafa Karataş da konuşma yaptı. İftarın ardından semazen gösterisi yapıldı.

  • Diyarbakır'da Final Okulları İlkokulu öğrencileri büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırladı
    20:43 Diyarbakır'da Final Okulları İlkokulu öğrencileri büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırladı

    Final Okulları İlkokulu öğrencileri, Diyarbakır'da büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırlayarak, Hacivat-Karagöz ve farklı oyun gösterileriyle özel bir anı yaşattı. Okul müdürü, bu etkinlikle öğrencilere saygı, sevgi, merhamet ve misafirperverlik gibi değerleri pekiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

  • Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da İftar Programı Düzenledi
    20:37 Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da İftar Programı Düzenledi

    Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da bir düğün salonunda iftar programı düzenledi. Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, programda ramazanın yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğunu vurgulayarak, kurumun vakıf kültürü ve geleneği gereği iyilik ve takvada yarışan bir kimliğe sahip olduğunu belirtti. Program, yapılan duanın ardından sona erdi.

  • Meral Akşener: Mansur Yavaş Artık CHP Genel Merkezi'nin Ev Kölesi Olmuştur
    20:33 Meral Akşener: Mansur Yavaş Artık CHP Genel Merkezi'nin Ev Kölesi Olmuştur

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara'daki iftar programında Mansur Yavaş'a yüklenerek, onun artık CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olduğunu söyledi. Akşener, seçimlerde hür ve müstakil bir şekilde yer alacaklarını vurgulayarak, ittifak siyasetine karşı durduklarını belirtti.


Advertisement