Tihek'ten Havalimanı Transit Bölgesine Habersiz Ziyaret - Son Dakika
Güncel

Tihek'ten Havalimanı Transit Bölgesine Habersiz Ziyaret

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) heyeti, Esenboğa Havalimanı transit bölgesindeki kabul edilemez yolcu bürosunda misafir edilen yabancı yolcuların koşullarını kontrol amacıyla büroyu habersiz ziyaret etti.

16.05.2019 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SÜLEYMAN TUNÇ - Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) heyeti, Esenboğa Havalimanı transit bölgesindeki kabul edilemez yolcu bürosunda misafir edilen yabancı yolcuların koşullarını kontrol amacıyla büroyu habersiz ziyaret etti.

Ziyaret, Türkiye'nin tarafı olduğu İşkenceye ve Diğer Zalimane, Gayriinsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ne Ek İhtiyari Protokol (OPCAT) kapsamında gerçekleştirildi.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kurul Üyesi Mehmet Altuntaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TİHEK'in ayrımcılıkla mücadele, insan hakları ile ilgili eğitim, bilinçlendirme ile farkındalığın artırılması için faaliyetler yapmak ve ulusal önleme mekanizması görevini yerine getirme sorumluluğunun olduğunu söyledi.

Altuntaş, ek protokol OPCAT kapsamında alıkonulma yerleri olarak adlandırılan kısımlara ziyaretler yaptıklarını belirterek, "Arkadaşlarla birlikte heyet oluşturuyoruz ve genellikle habersiz ziyaretler yapıyoruz. Bunlardan bazıları ise nezarethane, cezaevleri, huzurevleri ve çocuk yuvası gibi yerler." dedi.

Esenboğa Havalimanı'ndaki transit geçiş noktasında yaptıkları çalışmayla ilgili bilgi veren Altuntaş, şunları kaydetti:

"Transit geçiş noktası yani kabul edilmeyen yolcuların bir süre tutulduğu yer. Burada belki sığınmacı olan kişiler veya iltica etmek isteyen kişiler olduğu gibi birtakım belgeleri eksik olan veya suç unsuru olan belgeleri eksik olan kişilerin bir süre burada tutulması gerekiyor. Bugün habersiz bir ziyaret yaptık. Heyetimiz ile kadınların ve erkeklerin kaldığı odaları gezdik ve şartları kontrol ettik. İçeride kalan iki erkek ve bir kadın ile de yüz yüze görüşerek şartlarla ilgili kendilerine sorular sorduk. Fiziki mekanları da inceledik."

Ziyaretler raporlanarak yayınlanıyor

Altuntaş, ziyaretlerdeki gözlemlerini raporlayıp kamuoyu ile paylaştıklarını belirterek, "Raporlarımızı web sitemizde yayınladığımız gibi yıllık raporlar haline getiriyoruz. Ulusal önleme mekanizması kapsamında işkence ve kötü muamelenin önlenmesine dair raporumuzu, Cumhurbaşkanlığına, TBMM Başkanlığına, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu ile Kadın ve Erkek Fırsat eşitliği Komisyonuna da bilgi olarak gönderiyoruz." diye konuştu.

Esenboğa Havalimanı'ndaki izlenimlerini de paylaşan Altuntaş, şunları söyledi:

"Burası fiziki şartları iyi olan bir havalimanı. Dışarıdaki yolcuların yararlandığı şartlar ne ise içerideki arkadaşlar da aynı kalite ve standartlarda kalıyorlar. Tabii ki bazı kısıtlamalar var. Buradan istediği yere gidemiyor ve bizim şu anda bulunduğumuz yer uluslararası bir alan. Beklediği süre içinde insani ihtiyaçları karşılanıyor. Sağlıkla ilgili bir sorunları olduğunda burada doktor mevcut. Arkadaşlar inisiyatif kullanarak bulunduğumuz alanda güneş görmelerini sağlayabiliyor."

Esenboğa Havalimanı mülki idare amiri Vali Yardımcısı Murat Soylu ile de istişarelerde bulunan heyette, TİHEK Birim koordinatörleri Abdulhamit Yağmurcu ve Abdulmuttalip Zararsız ile Hakim Muhammed Mustafa Coşar ve uzman Zehra Güleç Kayış da yer aldı.

Tihek\'ten Havalimanı Transit Bölgesine Habersiz Ziyaret
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tihek'ten Havalimanı Transit Bölgesine Habersiz Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement