TİKA'dan Özbekistan'da Türkoloji Enstitüsü ve Türk Dili Laboratuvarı'na ekipman desteği - Son Dakika
Güncel

TİKA'dan Özbekistan'da Türkoloji Enstitüsü ve Türk Dili Laboratuvarı'na ekipman desteği

TİKA\'dan Özbekistan\'da Türkoloji Enstitüsü ve Türk Dili Laboratuvarı\'na ekipman desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı, Özbekistan'da Semerkant Devlet Üniversitesi bünyesindeki Türkoloji Araştırma Enstitüsü ve Türk Dil Laboratuvarını teknik ekipmanlarla donattı.

24.04.2022 20:18  Güncelleme: 20:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı, Özbekistan'da Semerkant Devlet Üniversitesi bünyesindeki Türkoloji Araştırma Enstitüsü ve Türk Dil Laboratuvarını teknik ekipmanlarla donattı.

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Türkoloji Araştırma Enstitüsü ve Türk Dil Laboratuvarı'nın açılış töreninde, TİKA'nın Özbekistan'ın bağımsızlığını kazanmasının hemen ardından ülkenin kalkınmasına destek sağlamaya başladığını, bugüne kadar ülkede 1000'e yakın proje uyguladığını belirtti.

Türk dili, tarihi, edebiyatı, her türlü kültürel mirası, kısacası Türkoloji ilminin ihtiva ettiği bütün alanlarda yapılacak çalışmaların değerli kazanımları da beraberinde getireceğini ifade eden Çevik, yeni kuşakların bilinçli fertler halinde bu alanlara yönelmelerine imkan tanıyacak merkezde özellikle Türk dilinin gücünü ve etkisini dünyaya ilan eden Ali Şir Nevai'nin izinde yeni büyük şahsiyetlerin yetişmesine vesile olacağını vurguladı.

İpek Yolu Turizm ve Kültürel Miras Uluslararası Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Juliboy Eltazarov da iki ülke arasında özellikle eğitim alanında iş birliğinin gün geçtikçe geliştiğini söyledi.

Eltazarov, Türk devletleri ve kardeş topluluklarla güçlü siyasi, ekonomik ve kültürel bağları olan Özbekistan'da Türk dünyasının dili, edebiyatı, kültürü ve ilişkilerini araştıracak bir bilim merkezinin kurulmasına ihtiyaç olduğunu ve bu merkezin söz konusu ihtiyacın giderilmesi için çaba göstereceğini aktardı.

Eltazarov, Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü'nün İstanbul, Ankara ve Marmara üniversiteleriyle iş birliğinde TİKA'nın mali ve teknik desteğiyle kurulduğunu kaydederek, bundan dolayı teşekkür etti.

Katılımcılar daha sonra TİKA'nın teknik ekipman desteği sağladığı enstitünün ve laboratuvarının açılışını gerçekleştirdi.

Açılış törenine Semerkant Başkonsolosu Salih Caner, Semerkant Vali Yardımcısı Hurşid Açilov, TİKA Taşkent Program Koordinatörü Cemalettin Tüney ve üniversitenin öğretim görevlileri ile öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TİKA'dan Özbekistan'da Türkoloji Enstitüsü ve Türk Dili Laboratuvarı'na ekipman desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Dışişleri Bakanlığı, AB Zirvesi'nde alınan kararlara tepki gösterdi
    14:47 Dışişleri Bakanlığı, AB Zirvesi'nde alınan kararlara tepki gösterdi

    Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) Devlet ve Hükümet Başkanları Özel Zirvesi'nde Türkiye ile ilgili kabul edilen kararlara tepki gösterdi. Aday ülke Türkiye, AB üyeliği konusunda kararlılığını korurken, işbirliğinin seçici bir anlayışla sınırlanmasını reddettiğini belirtti. Türkiye-AB ilişkilerinde ilerleme sağlanmasıyla Kıbrıs sorununun ilintilendirilmesinin kabul görmeyeceği vurgulandı.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hollanda'yı ziyaret edecek
    14:47 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hollanda'yı ziyaret edecek

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 2008 yılında Türkiye-Hollanda arasında ikili ilişkilerin ve işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla tesis edilen Wittenburg Konferansı'nın onuncu toplantısı kapsamında yarın Hollanda'yı ziyaret edecek. Ziyaret çerçevesinde ikili ilişkiler, Türkiye-AB ilişkileri ve bölgesel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulacak. Ayrıca AB'ye tam üyelik süreci, vize serbestisi ve terörle mücadele gibi konular ele alınacak.

  • İstanbul'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlamaları
    14:45 İstanbul'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlamaları

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı İstanbul'da kutlanacak. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali ve Şehir Tiyatroları Geleneksel 38. Çocuk Şenliği ile çocuklara renkli etkinlikler sunulacak. Dünyanın farklı ülkelerinden çocuklar İstanbul'da bir araya gelecek ve konserler, halk dansları gösterileri, atölye çalışmaları ve oyunlarla eğlenceli bir bayram geçirecekler.


Advertisement