Tika'nın Genç Gönüllüleri Latin Amerika'da - Son Dakika
Güncel

Tika'nın Genç Gönüllüleri Latin Amerika'da

Tika\'nın Genç Gönüllüleri Latin Amerika\'da

TİKA bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Tecrübe Paylaşım Programı kapsamında ilk kez Latin Amerika bölgesine gelen 11 gönüllü elçi Kolombiya programlarını tamamladı.

31.08.2018 17:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TİKA bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Tecrübe Paylaşım Programı kapsamında ilk kez Latin Amerika bölgesine gelen 11 gönüllü elçi Kolombiya programlarını tamamladı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Tecrübe Paylaşım Programı kapsamında ilk kez Latin Amerika bölgesine gelen 11 gönüllü elçi Kolombiya programlarını tamamladı. Programın ilk etabı olan Armenia bölgesinde kahve çiftliklerinde üretim süreçlerine katılan ve kültürel oryantasyon programlarıyla İspanyolca eğitimi alan gönüllü elçiler, TİKA tarafından gerçekleştirilen projeleri yerinde inceledi. 10 yılda Armenia bölgesinde yaşanan çatışmaların mağduru olan çocukların eğitimini desteklemek ve sosyal entegrasyonlarına yardımcı olmak amacıyla TİKA tarafından Quindio Üniversitesi bünyesinde kurulan CEPAS Çocuk Rehabilitasyon Merkezini ziyaret eden gönüllü elçiler, burada öğrenim gören çocuklarla bir araya geldi. Genç gönüllü elçiler merkezdeki 40 öğrenciye eğitim seti ve giysiden oluşan paketleri dağıttı. Program sonunda Üniversite Rektör Yardımcısı Luis Fernando Polana Obando ile görüşen gençler, Kolombiya'da edindikleri deneyimleri paylaşarak iki ülke arasında iş birliğinin geliştirilmesi için fikir alışverişinde bulundu. Obando, TİKA'nın Kolombiya'da gerçekleştirdiği projeyi Türkiye'den gelen öğrencilerin ziyaret etmesinden dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti.

Gençler bir diğer TİKA projesi olan Risaralda eyaletinde Engelli Bireylerin Topluma Kazandırılması Projesi kapsamında, TİKA tarafından daha önce ekipman desteği verilen rehabilitasyon merkezinin tadilatını yaparak, 8-16 yaş arası engelli çocukların daha sağlıklı ve temiz bir ortamda öğrenim görmelerine katkı sağladı. Gönüllü elçiler engelli çocuklar ile birlikte gitar çalıp İspanyolca ve Türkçe şarkılar söylediler. Programın Armenia ayağının son gününde gönüllüler Kolombiya mutfağını yakından tanıma fırsatı buldu. Patacon, Arepa ve kahve tatlısı gibi çeşitli Kolombiya lezzetlerinin yapımını uygulamalı olarak öğrenen öğrenciler, daha sonra da Türk yemekleri hazırlayarak Kolombiyalı davetlilere ikram etti. Öğrenciler, T.C. Bogota Büyükelçiliği, TİKA Bogota Program Koordinasyon Ofisi ve Anadolu Ajansı İspanyolca Haber Bölge Ofisini ziyaret ederek, Türkiye'nin Kolombiya ile ilişkileri ve ülkedeki faaliyetleri hakkında detaylı bilgi aldı. Dünyanın en uzun sıradağ zinciri olan And Dağlarından ismini alan ve bu dağlara sınır 5 Latin Amerika ülkesinin kurduğu Andino Parlamentosunu ziyaret eden öğrenciler burada; bölge tarihi, ekonomisi ve kültürü bilgilendirildi. Öğrenciler Universidad Central'in (Central Üniversitesi) davetlisi olarak 400 Kolombiyalı üniversite öğrencisi ile bir araya geldi. Seminerde Türkiye tarihi, ekonomisi, coğrafyası, kültürü, TİKA'nın Latin Amerika ve Kolombiya özelindeki faaliyetlerini Kolombiyalı öğrencilere anlatan program Türk müziği konseri ile sona erdi. Programa ev sahipliği yapan üniversitede profesör olarak çalışan Filistin Kolombiya Büyükelçisinin siyasi danışmanı Prof. Alexander Moreto, programa katılan öğrencileri tebrik ederek TİKA'ya desteklerinden dolayı teşekkür etti.

10 gün boyunca Armenia ve Bogota'da gerçekleştirilen Tecrübe Paylaşım Programına katılan Ankara Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi İbrahim Demirci "TİKA'nın neden Kolombiya'da olduğunu ve burada faaliyet gösterdiğini daha iyi anladım" dedi. Programa katılan genç gönüllülerden, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisi Ömer Faruk Uzun ise, "Kolombiya'da beni en çok etkileyen şey, insanların çok sıcakkanlı, cana yakın ve kolay iletişime geçilebilir olması. Kolombiya leziz kahvesiyle, yemyeşil doğasıyla muhteşem bir ülke" şeklinde konuştu. Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler 4. Sınıf öğrencisi Muhammed Veli Mercan da Türkiye'den 11.000 km uzaktaki bu ülkeye paha biçilmez bir tecrübe yaşamak beklentisiyle yola çıktıklarını kaydederek " Bu yolculuk esnasında en çok düşündüğüm şey Türkiye'nin yalnızca Türkiye'den ibaret olmadığıydı. Kolombiya'ya ülkemizi tanıtacak elçiler olarak buradaki insanlarla gönül bağı kurmaya geldik. Türkiye çevresindeki ülkelerle yakın ilişkiler kurmuştur. Ama aynı zamanda bununla yetinmeyip Türkiye Güney Amerika'daki insanların sevinç ve üzüntülerine ortak olmak misyonunu da üstlenmekten geri durmamıştır" değerlendirmelerinde bulundu. ODTÜ Tarih bölümünden bu yıl mezun olan İsmail Bekiroğlu ise "Temennim ilerleyen yıllarda bu tür faaliyetlerinin kapsamının artması ve daha çok insana ulaşabilmesidir. Böylece ülkemiz gelecekte daha müreffeh ve adil bir dünyanın oluşmasında vazgeçilmez bir aktör olacaktır" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tika'nın Genç Gönüllüleri Latin Amerika'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda öğrencilerin atıktan sanata ürünleri sergilendi
    19:04 Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda öğrencilerin atıktan sanata ürünleri sergilendi

    Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı'nda, Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin atıklardan yaptığı ürünler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü standında sergilendi. Karnavalın ana teması olan karbon ayak iziyle ilgili bilinçlendirme yapılırken, öğrencilerin geri dönüşüm bilincini ve doğa sevgisini aşıladığı belirtildi.

  • Çorum'un Alaca ilçesinde yağmur duası edildi
    19:03 Çorum'un Alaca ilçesinde yağmur duası edildi

    Alaca Belediyesi, bayar ayarlarının kurak geçmesi nedeniyle yağmur duası etkinliği düzenledi. Cuma namazının ardından Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, Alaca Belediye Başkanı Şerif Arslan ile birlikte yağmur duası yaptı.

  • Edirne'de motosikletin çarptığı anne ve kızı yaralandı
    18:59 Edirne'de motosikletin çarptığı anne ve kızı yaralandı

    Ali Rıza Ataktürk Caddesi'nde Y.E.Y. idaresindeki 22 ADG 393 plakalı motosiklet, yolun karşısına geçmeye çalışan anne ve kızına çarptı. Kazada anne ve kızı yaralandı. Haber verilmesi üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri gönderildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesi sonrası hastaneye kaldırıldı. Motosiklet sürücüsü ifadesine başvurulmak üzere polis merkezine götürüldü.

  • İETT Otobüsü Kayarak Yan Yola Girdi, Kara Yolunda Uzun Araç Kuyruğu Oluştu
    18:58 İETT Otobüsü Kayarak Yan Yola Girdi, Kara Yolunda Uzun Araç Kuyruğu Oluştu

    Büyükçekmece'de yağışlı havanın etkisiyle kayganlaşan yolda kontrolden çıkan İETT otobüsü, bir kısmı yan yola girerken bir kısmı da D-100 kara yolunu kapattı. Yolcuların tahliye edildiği kazada bir kişi hafif yaralandı. İtfaiye ve polis ekipleri olay yerine sevk edildi. Ankara istikameti bir süre trafiğe kapanan D-100 kara yolunda uzun araç kuyruğu oluştu. Otobüsün bir kısmının çekilmesinin ardından trafik akışı tek şeritten sağlanmaya başlandı.

  • Eyüpsultan'da trafik kazasında hayatını kaybeden zabıta memuru son yolculuğuna uğurlandı
    18:57 Eyüpsultan'da trafik kazasında hayatını kaybeden zabıta memuru son yolculuğuna uğurlandı

    Eyüpsultan'da meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden zabıta memuru Semih Çakıllı, Piyale Paşa Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. Kazada ağır yaralanan Çakıllı, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Cenaze namazına ailesi, yakınları ve zabıta meslektaşları katıldı.


Advertisement