Tika Projeleri Toplu Açılış Töreni - Son Dakika
Güncel

Tika Projeleri Toplu Açılış Töreni

ANKARA (AA) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Fatih'in emanetine ihanet konusunda milletin değerlerinden bihaber olanlar ile bunların istismarını yapan şer örgütü bir araya gelebiliyor.

07.05.2015 13:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANKARA (AA) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Fatih'in emanetine ihanet konusunda milletin değerlerinden bihaber olanlar ile bunların istismarını yapan şer örgütü bir araya gelebiliyor. Bu iki kesim, Gezi olayları sırasındaki gizli işbirliklerini artık aleniyete dökmüş durumdalar. Biz, dünyanın dört bir yanında ecdadın emanetlerini ihya etmenin çabası içindeyken bunlar kendi ülkemizde hem de Fatih'in emanetinin ihyasını engellemeye çalışıyor" dedi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından farklı ülkelerde yapılan tesis ve eserler, "Ayrı coğrafyalarda aynı imza" başlığıyla ATO ?Congresium'da düzenlenen toplu açılış töreniyle hizmete açıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, paylaşmanın eksiltmediğine, bereketlendirdiğine inanan geleneğin, medeniyetin mensupları olduğunu vurgulayarak, "Batı ne yaparsa yapsın, biz ne yaptığımızdan sorumluyuz. Onun için de bu adımları kararlılıkla atıyoruz, atacağız. Nasıl dünyanın 140 ülkesinde yardım faaliyeti yürütebiliyorsak, hemen yanı başımızdaki kardeşlerimize de kucak açacak imkana hamdolsun sahibiz" dedi.

Erdoğan, yanı başındakiler başta olmak üzere, kardeşlerine kapılarını kapatan değil, tam tersine kardeşleriyle her alanda daha çok kucaklaşan, daha çok bütünleşen bir Türkiye için çalıştıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan sonra da aynı şekilde çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

"Bizim bir medeniyet müktesebatımız var, bu köklü geçmişin sorumluluğunu üstlenmek öyle kolay değil" diyen Erdoğan, "Atalarımızın Balkan politikasını idrak etmeden Drina Köprüsü'ne, Mostar Köprüsü'ne, Konjiç Köprüsü'ne sahip çıkılmasının nedenini kavrayamazsınız. Türkistan'daki Hoca Ahmet Yesevi'nin misyonunu bilmezseniz, Blagay'daki Sarı Saltuk Türbesi'nin ne ifade ettiğini anlayamazsınız. Merv'den Kosova'ya kadar, oradan İstanbul'a ve Çanakkale'ye uzanan tarih size Murat Hüdavendigar Türbesi'nin niçin ihya edildiğinin cevabını verir" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın en az gelişmiş 49 ülkesine son 6 yılda 1,5 milyar dolarlık yardım yapıldığına işaret ederek, bu yardımları anlayabilmenin yolunun, vicdanlara bakmak olduğunu, dünyanın dört bir yanında yapılan yardımlarda herkese önce insan nazarıyla baktıklarını söyledi.

Restore edilen camileri, köprüleri, çeşmeleri, hanları, türbeleri medeniyetlerinin konuşan, yaşayan hafızaları olarak gördüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs'teki kutsal mekanlarda ve mezarlıklarda yapılan çalışmalarla, şehrin bin 400 yılı aşkın süredir devam eden Müslüman kimliğine sahip çıktıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlara sahip çıkmadan Türkiye tarihine, kültürüne, medeniyetine sahip çıkmış olabilir mi? Böyle bir Türkiye'nin yöneticileri olarak ecdadımız karşısında boynumuz bükük kalmaz mı? Geçmişine ve kardeşlerine sırtını dönen bir Türkiye'nin idarecileri olarak, gelecek nesillere mahcup olmaz mıyız? Maalesef ülkemizde hala ecdadından adeta utanan, ecdadının mirasına sahip çıkmak şöyle dursun, onu ihya edenlere de karşı çıkan bir anlayış var. Bazı köşe yazarlarını görüyoruz, 'ecdat' dediğiniz zaman beyler rahatsız oluyor. Niye? Çünkü bunlar köksüz, çünkü bunların cibilliyeti bozuk.

İstanbul'da, Fatih Sultan Mehmet'in yadigarı bir hisar var, ben inanıyorum ki vatandaşlarımın kahir ekseriyeti bunu bilmiyor, bu hisar fetihden önce yapılmış, fethin müjdecisi tarihi bir eser, bu hisarın asıl adı Boğazkesen Hisarı'dır. Bugünkü Rumeli Hisarı. Ecdadımız yaptırdığı her güzel eserde olduğu gibi, bu hisarın bünyesinde de orada görev yapanlara hizmet için güzel bir mescit inşa etmiş. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıyken, bu mescidi yapmak istedim ve yargıyla boğuşarak maalesef bunu inşa edemedim. Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Boğazkesen Mescidi, şehirde ?18'nci yüzyılda yaşanan depremlerde yıkılıyor, geriye sadece minaresi ve temelleri kalıyor, Allah'tan ki minaresi kalıyor, çünkü o minare olmasa 'burası mescit değil' diyecekler. Caminin bulunduğu yer, daha sonra tiyatro ve konser alanı haline dönüştürülüyor. Uzunca bir zamandır bu şekilde kullanılan alan, tıpkı Sirkeci'deki tren garının yanında, biliyorsunuz yine bir caminin sazevi olarak kullanılması gibi, geceleri gazino olarak kullanılması gibi, hamdolsun oralar değiştirildi, dönüştürüldü. Sonunda bir sivil toplum kuruluşumuzun desteğiyle İstanbul Büyükşehir Belediyemiz tarafından aslına uygun hale getirilmeye başlandı. Fatih'in emaneti olan Rumeli Hisarı içerisindeki bu mescit tekrar inşa edilmeye çalışılıyor, inşaat şu anda sürüyor. İnşallah ramazana değilse de bayrama yetişecek, ibadete açılacak. Yapanlardan Allah razı olsun."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir ödül töreninde, "sanatçı olduğu" iddiasında bulunan birilerinin, "biz, buraya mescit yaptırmayız, buna izin vermeyiz" dediğini anımsatarak, "Siz, kimin bağından kimi kovuyorsunuz? Orası zaten ibadet mekanı, bir süredir amacına aykırı kullanılıyor, şimdi aslına rücu ettiriliyor" dedi.

"Paralel Yapı"nın gazetesinin de ödül töreninin haberlerine geniş yer vererek, bunlara destek olduğunu anlatan Erdoğan, "Fatih'in emanetine ihanet konusunda milletin değerlerinden bir haber olanlar ile bunların istismarını yapan şer örgütü bir araya gelebiliyor. Bu iki kesim, Gezi olayları sırasındaki gizli iş birliklerini artık aleniyete dökmüş durumdalar. Biz, dünyanın dört bir yanında ecdadın emanetlerini ihya etmenin çabası içerisindeyken, bunlar kendi ülkemizde hem de Fatih'in emanetinin ihyasını engellemeye çalışıyorlar. Geçmişine sahip çıkmayanın geleceği olmaz. Tarihine, kültürüne, inancına sahip çıkmayan milletlerin yıkılıp gitmesi mukadderdir. Milletimizin değerlerine yönelik her saldırı karşısında bizi bulur. Ecdadımızın emanetlerini ülkemizde ve dünyanın her yerinde ihya etmeyi sürdüreceğiz, buna ne Geziciler ne paralelciler ne bölücüler mani olamayacak. Buna, Diyanete saldırırken, Vatikan'ın ülkemiz aleyhine çıkışına destek verenler de engel olamayacak" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Paralel Yapı"nın, kendi faaliyetleri önünde engel gördüğü tüm kurumlar gibi, TİKA'nın çalışmalarını engellemek, sabote etmek için var gücüyle çalıştığını belirterek, bu yapının Bosna Hersek'te Ziraat Bankası'nın, Kosova'da farklı milli kuruluşların faaliyetlerini sabote etmenin gayreti içinde olduğunu, Kosova'daki cami imamlarını "Vahhabi" diye, "Selefi" diye takdim etmenin gayreti içerisine girdiğini anlattı.

"Paralel Yapı"nın, Milli Eğitim Bakanlığının yurtdışındaki faaliyetlerini de yıllar boyunca akamete uğrattığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünyanın dört bir yanında, ülkemiz aleyhinde hangi faaliyet varsa hepsinin de destekçisi haline geldiler. Türkiye bunların hepsini aşacak gücü sahiptir, inşallah milletimizle birlikte coğrafyamızdaki tüm kardeşlerimizle beraber, birlik ve dayanışma içinde projelerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz" dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tika Projeleri Toplu Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement