Tillerson'la Görüşmesinin Detaylarını Anlattı - Son Dakika
Güncel

Tillerson'la Görüşmesinin Detaylarını Anlattı

Tillerson\'la Görüşmesinin Detaylarını Anlattı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Tillerson bir ikili görüşme gerçekleştirdik bu görüşmede ikili konuları bazı konuları değerlendirdik ama daha çok Suriye'yi konuştuk ve Suriye'de YPG'ye verilen destek konusundaki rahatsızlığımızı tekrarladık" dedi.

23.01.2018 22:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Tillerson bir ikili görüşme gerçekleştirdik bu görüşmede ikili konuları bazı konuları değerlendirdik ama daha çok Suriye'yi konuştuk ve Suriye'de YPG'ye verilen destek konusundaki rahatsızlığımızı tekrarladık" dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Kimyasal Silah Kullanımının Cezasız Kalmaması İçin Uluslararası Ortaklık" konulu Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Paris'te basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Çavuşoğlu, yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD Başkanı Trump'la telefon görüşmesi gerçekleştireceğini açıkladı. Çavuşoğlu, "Yarın iki başkan da telefonda görüşecek. Sayın Trump, Cumhurbaşkanımız ile görüşmek istiyor. Saati de belli oldu" dedi.

"SURİYE'DE YPG'YE VERİLEN DESTEK KONUSUNDAKİ RAHATSIZLIĞIMIZI TEKRARLADIK"

Tillerson ile görüşmesine ilişkin konuşan Çavuşoğlu, "Türkiye olarak kimyasal silahların kullanılmasının önlenmesi ve kullananların cezalandırılması konusunda biz başından beri yapıcı bir yaklaşımla beraber kararlı bir tutum sergiledik. İstikrarlı bir tutum sergiledik ve özellikle de Suriye'de Esad rejiminin kullandığı kimyasal silahları ve ölen insanları gündeme getirdik ve bunun cezasız kalmaması gerektiğini vurguladık. Tabi bu ziyaret marjında beklendiği gibi Tillerson bir ikili görüşme gerçekleştirdik bu görüşmede ikili konuları bazı konuları değerlendirdik ama daha çok Suriye'yi konuştuk ve Suriye'de YPG'ye verilen destek konusundaki rahatsızlığımızı tekrarladık, ayrıca daha önce Vancouver'da da gündeme getirdiğimiz bu 'ordu' sözleri, teröristlerden ordu kurulmasıyla ilgili Türkiye'de duyulan rahatsızlığı gündeme getirdik. Kendisi böyle bir şey olmadığını ve YPG'nin burada bir oluşum içine girmeleri için bir destek vermediklerini, siyasi oluşum dahi vermediklerini bugün vurguladı" dedi.

"TÜRKİYE'Yİ TEHDİT EDECEK ADIMLARDAN HERKESİN UZAK DURMASI LAZIM"

Çavuşoğlu, Afrin'deki Zeytin Dalı harekatına ilişkin ise şunları söyledi:

"Afrin operasyonuyla ilgili konulara zaten daha önce telefonda görüşmüştük. Buradaki hassasiyetimizi bir kere daha hatırlattık. Daha önce kendi istihbaratının Türkiye'ye, YPG tarafından herhangi bir roket atılmadığını gündeme getirmişti ve kendisine de son günlerde yine YPG'nin gönderdiği roketlerin bir Suriyeli bir de vatandaşımızın biliyorsunuz şehit oldu bunları hatırlattık. YPG'ye verdiğiniz silahlar bize her tarafta Afrin'de de geliyor. YPG de bunları kullanıyor PKK da bunları kullanıyor. Trump da söz verdi artık bir daha YPG'ye silah vermeyeceğiz diye bu konudaki hassasiyetlerimiz belli Türk halkının hissiyatı belli bizden talepleri de belli dolayısıyla biz bu konuda ortak ciddi adımlar atmamız lazım ki bu endişeler gitsin ve Suriye konusunda birlikte ne yapacaksak beraber yapalım ama Türkiye'yi tehdit edecek adımlardan herkesin uzak durması lazım."

"İNSANİ KONULARDA HİÇBİR ÜLKE TÜRKİYE KADAR HASSAS DEĞİLDİR"

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesine ilişkin de Çavuşoğlu, "Operasyonla ilgili destek açıklaması da yaptı biliyorsunuz. Türkiye'nin burada haklı endişeleri vardır. Güvenlik endişeleri vardır. Ama diğer taraftan tabi herkes insani boyutuna vurgu yapıyor. Ama biz şunu söylüyoruz insanı konularda hiçbir ülke Türkiye kadar hassas değildir. Bunu sadece Türkiye'de yaşayan göçmenler için demiyoruz daha önce yaptığımız operasyonlarda Türkiye'de değişik şehirlerde PKK'ya yönelik operasyonlarda da bunu gösterdik. Suriye'de de bunu gösterdik. Ayrıca YPG bugüne kadar bu kadar insanı Kürtler de dahil yerinden ederken, sürgüne gönderirken, ellerinden hepsinin tapularını evlerini mülklerini alırken neredeydiniz? Tam tersi biz burada sivil halka yönelik yardımlarımızı da ulaştırmaya başladık insanı yardımlarımızı iki tane kamp kurduk yaklaşık 4 bin kişilik şu an daha fazla kuracağız aynı şekilde sağlık hizmetleri vermeye başladık yerel halk memnun biz sadece teröristleri hedef alıyoruz. Bu konuda biz herkesten daha hassasız. Türkiye'ye kimse ders vermeye kalkmasın ve de hatırlatmasına gerek yok biz çünkü biz bu operasyonu planlarken tüm bu boyutlarını ele alarak planladık. Bundan sonra da bu konularda adımlarımızı atacağız" şeklinde konuştu.

(Tansu Sarıtaylı/İHA)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tillerson'la Görüşmesinin Detaylarını Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sinop'ta Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi seçim güvenliği toplantısı yapıldı
    18:05 Sinop'ta Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi seçim güvenliği toplantısı yapıldı

    Sinop'ta pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi Vali Mustafa Özarslan başkanlığında seçim güvenliği toplantısı düzenlendi. Toplantıda, seçimlerin huzur ve güven içinde gerçekleşebilmesi için alınan güvenlik tedbirleri görüşüldü.

  • Beşiktaş, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı
    18:04 Beşiktaş, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı

    Beşiktaş, hazırlık maçında Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Karşılaşmanın 25. dakikasında Karagümrük'ün golüne Ghezzal ile yanıt veren Beşiktaş, maçtan 1-1'lik beraberlikle ayrıldı.

  • Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek
    18:03 Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek

    Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, yeni dönemde toplu ulaşımda Çorum'a çağ atlatacak olan 'öetrobüs' projesini hayata geçireceklerini duyurdu. Başkan Aşgın, metrobüslerle şehrin ulaşımını kolaylaştıracaklarını belirtti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı
    18:01 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü sahnelerinde düzenlediği ücretsiz oyunlarla kutladı. Ulusal ve uluslararası bildirilerin okunduğu etkinlikte, tiyatronun iletişimdeki önemi ve sanatın barışa olan katkısı vurgulandı.

  • Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'da Eğitim Yöneticileriyle Bir Araya Geldi
    18:00 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'da Eğitim Yöneticileriyle Bir Araya Geldi

    Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'a ziyaret gerçekleştirerek il eğitim yöneticileriyle bir araya geldi. Bakan Tekin, okulların temizlenmesi için seçimden sonraki günü tatil ilan ettiklerini ve şimdi de 1 Nisan pazartesi gününü öğrenciler ve öğretmenler için idari tatil ilan ettiklerini açıkladı. Ayrıca, e-Okul üzerinden okul veli randevu sistemini hayata geçirdiklerini ve çocukların sosyal sorumluluklarını değerlendirecek bir puanlama sistemi oluşturduklarını belirtti. Bakan Tekin ayrıca, Milli Eğitim Şura'larının yapılmayacağına dair yanlış bir anlaşılma olduğunu ve 1 Nisan pazartesi gününün tatil olacağını duyurdu.

  • Kastamonu'da motosiklet kazası: Rusya uyruklu şahıs ağır yaralandı
    17:59 Kastamonu'da motosiklet kazası: Rusya uyruklu şahıs ağır yaralandı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında, Rusya uyruklu bir şahıs şarampole devrilen motosikletten düşerek ağır yaralandı. Kazayı gören vatandaşların ihbarı üzerine sağlık ekipleri olay yerine gelerek yaralıya müdahale etti ve hastaneye kaldırdı. Jandarma ekipleri de kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı
    17:57 Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı

    Beşiktaş, milli arada özel maçta VavaCars Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Kevin Lasagna'nın golüne Ghezzal'ın cevabıyla maç eşitlendi. Al-Musrati, Rebic ve diğer bazı oyuncular kadroda yer almadı.

  • Isparta'da Narkotik Operasyonunda 56 Şüpheliye Adli İşlem
    17:56 Isparta'da Narkotik Operasyonunda 56 Şüpheliye Adli İşlem

    Isparta'da Narkotik Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından gerçekleştirilen 'Narkoçelik' operasyonunda 56 şüpheliye adli işlem yapıldı. Operasyon sonucunda 8 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi. Operasyon kapsamında bin 652 kullanımlık muhtelif uyuşturucu veya uyarıcı madde ele geçirildi.

  • Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliği tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü programı düzenlendi
    17:56 Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliği tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü programı düzenlendi

    Avusturya'daki BM Viyana Ofisi'nde, Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliğinin girişimiyle 'Uluslararası Sıfır Atık Günü' dolayısıyla program düzenlendi. Programa, sıfır atık konusunun farklı boyutları ele alındı ve Emine Erdoğan'ın video mesajı paylaşıldı. Türkiye'deki sıfır atık projesi hakkında sunum yapıldı ve AB, Sudan ve Brezilya daimi temsilcileri de katıldı.

  • Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor
    17:53 Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor

    Bursaspor, TFF 2. Lig'in 33. haftasında deplasmanda konuk olacağı Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarını sürdürdü. Yeşil-beyazlı futbolcuların hırslı görüntüsü dikkat çekti.


Advertisement