Tim, Doğu Anadolu Toplantısını Erzurum'da Yaptı - Son Dakika
Ekonomi

Tim, Doğu Anadolu Toplantısını Erzurum'da Yaptı

Tim, Doğu Anadolu Toplantısını Erzurum\'da Yaptı

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM), Doğu Anadolu toplantısını Erzurum'da gerçekleştirdi.

18.03.2019 13:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM), Doğu Anadolu toplantısını Erzurum'da gerçekleştirdi.

Palandöken Kayak Merkezi'nde bir otelde düzenlenen 'TİM Doğu Anadolu Meclisi' toplantısına Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, TİM Başkanı İsmail Gülle, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Başkanı Ethem Tanrıver, ilgili kurumların idarecileri ve ihracatçılar katıldı. Gazeteci Hakan Çelik'in moderatörlüğünde yapılan toplantı, Çanakkale Zaferi'nin 104'üncü yıl dönümü dolayısıyla şehitler anısına saygı duruşuyla başladı. Meclis toplantılarının ilkinin Gaziantep'te yapıldığını belirten Hakan Çelik, büyüme iradesi en yüksek ve kalkınmaya ihtiyacı olan bir il olması nedeniyle ikinci toplantının Erzurum'da gerçekleştirildiğini söyledi.

DAİB Başkanı Ethem Tanrıver, bölge ihracatı hakkında bilgi verdikten sonra yatırımcıları Erzurum ve Doğu'ya yatırıma davet etti. Bölgede 7 bin ihracatçı bulunduğunu belirten Tanrıver, kalkınma için ihracatın önemine dikkat çekti.

TİM Başkanı İsmail Gülle ise konuşmasına Çanakkale Zaferi'ni hatırlatarak başladı. 18 Mart tarihinin dünyanın şahit olduğu eşsiz kahramanlık destanlarından bir tanesi olduğunu belirten Gülle, "Bu kahramanlık destanını yazan Atatürk ve silah arkadaşlarını, ülkemizin bekası için canını fedan her bir şehidimizi de rahmetle, minnetle, şükranla yad ediyoruz. Onların sayesinde, onların mücadelesiyle bizler farklı bir anlamda, farklı bir mücadelede yolumuza devam eriyor" dedi.

TİM olarak ilk meclis toplantısını 11 Şubat'ta yaptıklarını hatırlatan İsmail Gülle, "Bu toplantının tasarlanmasında güçlü Türkiye, güçlü ekonomi, güçlü ihracat, güçlü insan kaynağı ve güçlü altyapı ihracat ekosistemine uyan 5G misyonumuzu kılavuz edindik. Bugün yapılan çalışmalar sonrası iki gün boyunca gençlere, girişimcilerimize, ihracatçılarımıza, ihracatçıların her alanına ilişkin eğitimler vererek, cesaretlendirerek ihracata hazırlayacağız" diye konuştu.

İHRACATIN GELECEĞİNE YÖNELİK KRİTİK BAŞLIKLAR BELİRLEDİK

Türkiye'de 2018 yılında ihracatın 168 milyar dolar ile rekor kırıldığını söyleyen TİM Başkanı İsmail Gülle, şöyle devam etti:

"İller, ülkeler, sektörler bazında nice nice rekorları beraberinde getirdik. Ocak ve Şubat aylarında da rekorlarla kapattık. Bu rekorlardan bizler, sizler onur ve kıvanç duyduk. Aynı zamanda başarılar beraberinde daha iyi yatırımlar ve sorumluluklar getirdi. TİM ihracatın geleceğine yönelik kritik başlıklar belirledik. İhracatımızı değer olarak artırmak, ihracatçı firma sayısı bazında artırmak, sattığımız ürün çeşitliğine göre kapasitesini artırmak. Bu üç olguyla birlikte yaparsak küresel ticaretten aldığımız payı, deyim yerindeyse katlayabilmemiz son derece net. Açık iletim performansı niteliğindeki bölgesel meclis toplantılarımızı devam etmeye kararlıyız."

9 BİN FİRMA İHRACAT DÜNYASINDAN AYRILDI

İsmail Güle, 83 bine yakın ihracatçıyla bayrağı tüm dünyada dalgalandırmaya devam ettirdiklerini ifade etti. Konuşmasında firma bazında ihracatı da değerlendiren Gülle, ülke ihracatının büyük bir bölümünü az sayıda firmanın gerçekleştirdiğini belirtti. Gülle, "2018 yılında en çok ihracat yapan ilk bin firma, ihracatın yüzde 63'ünü, 5 büyük firma ise bunun yüzde 84'ünü gerçekleştiriyor. Geçen yıl, yıllık 10 bin dolar altında ihracat yapan 11 bine yakın firmamızın gelecek sene ihracat yapıp yapamayacaklarını kestirmenin zor olacağına siz de katılırsınız. Bir önceki yıla göre 2018'de 15 bin firma ihracat ailemize katılırken, 9 bin firmamız ise ihracat dünyasından ayrıldı. Bu veriler KOBİ'ler için başlattığımız seferberliğin de ne kadar önemli olduğunu, ne kadar acil olduğunu ortaya koymaktadır. Çıkan tablonun özeti şudur: ülke bazında makro planların yanında, iller bazında birlikler, illerimizin kanata önderlerinin desteğiyle mikro ölçekli çalışmalarla bizleri başarıya götürme potansiyeli taşıyor" diye konuştu.

Meclis toplantılarını Türkiye turnesi olarak değerlendiren Gülle, "İhracatçı birliklerimizin olduğu tüm Türkiye'yi gezecek, gittiğimiz her ilde ihracat potansiyelini, ihracat kalemlerini konuşacağız. Yeni firmaların ihracat ailesine katılması için çalışacağız. Akademik çalışmalara, bilimsel analizlere elbette saha eğitimlerine ağırlık vereceğiz" dedi.

Erzurum'un ihracat rakamları hakkında da bilgi veren Başkan Gülle, 10 milyon dolarların yakışmadığını, 100 milyon doların hedef olması gerektiğini söyledi. Başkan Gülle, bölge ihracatçısına ise Türkiye'nin henüz girmediği Tayland, Bangok, Filipinler, Hindistan ve Çekya'yı hedef gösterdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermesinden sonra söz alan Vali Okay Memiş, 10 milyon dolarlık ihracatın yeterli olmadığını söyledi. Vali Memiş, ilk hedefin 50 milyon dolar olabileceğini vurguladı. Turizmde insanları istihdam edecekleri önemli bir sektör olarak değerlendirdiklerini belirten Vali Memiş, 2 organize sanayi bölgesi hakkında bilgi verdi.

Açılış konuşmalarından sonra TİM Başkanı İsmail Gülle, ihracatçıların sorularını cevaplandırdı.

- Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Tim, Doğu Anadolu Toplantısını Erzurum'da Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.


Advertisement